Standard.

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan.

209 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

petak januar 17

Potpisan 20 miliona eura vrijedan ugovor o rehabilitaciji dionice puta Rožaje – Špiljani

Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta M – 2 Rožaje – Špiljani.

174 hits

petak januar 17

Za izgradnju puteva u ovoj godini 2.750.000 eura

Podgoričko preduzeće Putevi u ovoj godini planira da potroši 2.750.000 eura za izgradnju puteva. Od tog iznosa, saopštili su iz preduzeća čiji je izvršni direktor Radenko Bulatović, 250.000 eura namijenjeno je…

163 hits

petak januar 17

Montenegro Airlines osmi put nosilac IOSA sertifikata 

Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines ove godine, osmi put po redu, uručen je IOSA sertifikat koji se izdaje nakon kompleksne revizije koju obavi Međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca IATA, saopšteno je iz te kompanije. 

127 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
subota, 30 novembar 2019 08:09

Vlada kroz Hiljadu plus stambeno pomogla više od 3.000 građana

Kroz tri faze projekta Hiljadu plus, koji je Vlada pokrenula 2010. godine, stambeno pitanje do sada je riješilo 1.185 porodica, odnosno 3.046 građana, čime je premašena početna projekcija od hiljadu stanova koje je trebalo ponuditi građanima po povoljnim okolnostima. Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kaže za Vikened novine da su izuzetni brojčani pokazatelji projekta Hiljadu plus najbolja ilustracija uspješnosti tog programa.

Pojašnjava da je projekat Hiljadu plus osmišljen tako da Vlada omogući građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje da dođu do stana. To znači da imaju mogućnost da riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima, tako što Vlada obezbjeđuje građanima kredite sa kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.

Vlada je, pokrećući ovaj projekat, kreirala takve uslove i parametre da na ovaj način do stana dođu odnosno da korisnici projekta budu domaćinstva sa srednjim i nižim primanjima. Riječ je o onima čiji su prihodi na nivou prosječne zarade pa i niže, kao što su nastavnici, državni službenici, medicinsko osoblje, radnici i mlade porodice, kao i prioritetna grupa lica u koju spadaju samohrani roditelji odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodice koje imaju lice sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, navodi Čanović.

Podsjeća da je Prva faza projekta Hiljadu plus implementirana tokom 2010. i 2011. godine.

“Tada se na javni poziv prijavilo 1.100 aplikanata. U toj fazi stambeno pitanje riješile su 433 porodice, odnosno 1.232 građana. Druga faza sprovođenja je u 2015. i 2016. godini, a ta da stigla prijava 731 aplikanta, od kojih je stambeno pitanje riješilo je 376 porodica, odnosno 910 građana”, precizirao je Čanović.

Kada je u pitanju treća faza, koja je i dalje u toku, prijavila su se 1.054 aplikanta.

“Do sada je organizovano osam dodjela vaučera, u okviru kojih je 517 aplikanata dobilo vaučer. Njih je realizovalo i samim tim riješilo stambeno pitanje 376 porodica, odnosno 904 građana. Od tog broja, 123 su aplikanti koji su vaučer dobili kao prioritetni korisnici programa, 110 su iz ciljne grupe zaposlenih u javnom sektoru, 68 iz mladih bračnih parova, a još 75 među preostalim aplikanatima”, dodaje Čanović.

U trećoj fazi projekta, ističe, na listi čekanja sada se nalazi 208 aplikanata koji pripadaju ciljnoj grupi angažovanih u javnom sektoru, zatim 128 mladih bračnih parova i isto toliko ostalih aplikanata.

“Od ukupnog broja prijavljenih, njih 73 nisu ispunjavali uslove. Podsjećam, vrijednost projekta u trećoj fazi iznosi 20 miliona eura. Pravila za učešće su jasno definisana, a vaučeri će biti dijeljeni do utroška sredstava”, naglašava Čanović.

Do sada, kaže, nije registrovan nijedan problem u realizaciji.

“Naime, kako bi sve faze projekta bile uspješno realizovane, uspostavljena je efikasna organizaciona struktura koja uključuje koordinaciju nadležnih institucija ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, zatim projektni odbor, posebnu jedinicu za implementaciju projekta, te za sprovođenje komunikacione strategije”, zaključuje Čanović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.