Standard.

nedjelja januar 26

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja: Crna Gora godinama sprovodi nadzor u cilju prevencije pojave bolesti ptičijeg gripa

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u kontinuitetu prate situaciju po pitanju bolesti ptičijeg gripa (avijarne influence). Kroz Program mjera obavezne zdravstvene…

104 hits

nedjelja januar 26

MF: Potrošnja finansirana iz budžeta, Demokrate koriste netačne podatke

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Ministarstvo finansija negiralo je navode Demokratske Crne Gore da se povećalo zaduživanje kako bi se finansirala tekuća potrošnja, te napomenulo da je u protekle tri godine potrošnja finansirana iz izvornih…

123 hits

subota januar 25

Ministar Radunović ne vjeruje da dolazi nova kriza

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Ministar finansija Darko Radunović kaže da jedini kompetentan odgovor Crne Gore na usporavanje svjetske ekonomije mora biti povećana konkurentnost u privlačenju investicija i kvalitetu turističke ponude.

358 hits

subota januar 25

Građani prošle godine pozjamili 455 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Ukupni krediti privrede i građana na kraju novembra iznosili su 3,09 milijardi eura. Od tog iznosa, krediti kompanija, odnosno privrede, iznose 1,736 milijardi, što je 56,2 odsto ukupnih kredita, dok…

368 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 03 decembar 2019 07:09

Poreska uprava tokom ljetnje sezone prihodovala skoro 90 miliona eura

Poreska uprava je u šest primorskih opština od početka juna do kraja avgusta ukupno prihodovala 89,89 miliona, što je za 6,7 miliona više od plana, odnosno 13,13 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, pišu Dnevne novine.

To se navodi u izvještaju o rezultatima ovogodišnje ljetnje turističke sezone, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici. U dokumentu koji prikazuje rezultate četiri područne jedinice Herceg Novi, Kotor, Budva i Bar stoji kako se u strukturi naplate ističu ključne vrste prihoda, jer je za njih zabilježen rast i u odnosu na plan i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

Tako se precizira da je naplaćeno 53,3 miliona eura različitih poreza, što je 6,85 miliona preko iznosa iz istog perioda 2018. Kad su u pitanju doprinosi, ukupno je naplaćeno 36,6 miliona ili 6,28 miliona eura više nego u tri mjeseca prošlogodišnje ljetnje sezone.

Prema istom dokumentu, bruto naplata poreza na dodatu vrijednost u toku sezone iznosila je 24,33 miliona, ili 4,64 miliona eura više nego prošle godine, a 3,22 miliona iznad plana. Uz to, porez na dobit naplaćen je u bruto iznosu 3,74 miliona.

“Ostvareni su veoma uspješni rezultati u toku ljetne turističke sezone. Takođe, broj izvršenih kontrola ukazuje na činjenicu da su svi raspoloživi kapaciteti Poreske uprave bili usmjereni na nadzor i kontrolu rizičnih grupa poreskih obveznika”, ističe se iz ove institucije.

Tokom sezone ne samo na Primorju, već cijeloj teritoriji Crne Gore bile su intenzivirane aktivnosti na praćenju poštovanja poreskih propisa. Inspekcijski nadzor bio je usmjeren na obveznike koji obavljaju ugostiteljsku i ostale uslužne djelatnosti.

“Posebna pažnja bila je usmjerena na evidentiranje prometa i ostvarenih prihoda kod lica koja sezonski obavljaju djelatnost na otvorenom: plaže i plažni barovi, tezge, turistički prevoz brodovima, rafting. Konrolisani su i zakupci plaža i izdavaoci ležajeva, poreski obveznici koji su rizični zbog neredovnog i neblagovremenog podnošenja poreskih prijava, kao i neurednog plaćanja obaveza”, pojašnjava se u izvještaju.

Mobilne ekipe Poreske uprave vršile su inspekcijski nadzor opšte poreske registracije, evidentiranja prometa, uplate pazara, zatim nadzor blagovremenosti i pravilnosti podnošenja PDV-a, prijavljivanje zaposlenih i predaju obrazaca, te plaćanje svih poreza i drugih dažbina.

“U tromjesečnom periodu, mobilna ekipa je izvršila 4.528 djelimičnih kontrola i to 1.278 u Budvi, 620 u Kotoru, 1.126 u Baru, 1.016 u Ulcinju i 488 u Herceg Novom. Kod 614 poreskih obveznika utvrđene su nepravilnosti, dok su novčane kazne platila 473 poreska obveznika”, dio je rezultata Poreske uprave.

Posebno je provjeravana registracija stranih državljana u Crnoj Gori, što je, kako su istakli, rezultiralo znatnim brojem prijavljenih nerezidentnih lica.

“Ukupno je registrovano 355 fizičkih lica. Takođe, registrovano je ukupno 445 pravnih lica. Najveći broj registrovanih u oba slučaju bio je takođe u junu. Najveći broj registrovanih fizičkih lica bio je u Baru 120, a pravnih lica u Budvi 163”, navodi se u izvještaju.

Različitim kontrolama su utvrđene i korekcije u naplati poreza, koje za sve četiri područne jedinice ukupno iznose 4,4 miliona eura. Po ovom osnovu prihodovana su 4,02 miliona, od čega je naplaćeno 1,16 miliona eura.

“Najveće korekcije ostvarene su kontrolom PDV-a, u iznosu od 2,08 miliona, zatim poreza na dohodak zaposlenih i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje od 1,97 miliona, te poreza na dobit pravnih lica od 253.882,93 eura”, dodaju iz Poreske uprave.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.