Standard.

srijeda januar 22

Vještački snijeg jedini spas za uspješnu sezonu

Na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora turističkih radnika, rukovodstva Opštine i Turističke organizacije Kolašina dogovoreno je da nadležne institucije treba da sagledaju mogućnosti da što prije počne stvaranje uslova za vještačko…

51 hits

utorak januar 21

Danas konačno ispisuju Carevića sa vlasništva nad državnim objektom koji se nalazi tik uz more?

Brat aktuelnog predsjednika opštine Marka Bata Carevića, Nebojša Carević, danas bi trebalo da bude ispisan sa vlasništva nad objektom od 83 kvadrata koji se nalazi na plaži Ploče, tik uz…

311 hits

utorak januar 21

Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu električne energije, očekivanja su da će Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), zahvaljujući podmorskom kablu, premašiti projekcije i planiranih šest miliona eura prihoda, saopštio je…

208 hits

ponedjeljak januar 20

Auto-put: Upitna upotrebna dozvola do 30. septembra

Ministarstvo saobraćaja će do kraja prve nedelje februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

598 hits

 
 
 
 
petak, 06 decembar 2019 07:01

Morsko dobro tužilo Carevića: Traže naknadu štete za korišćenje prostora na plaži Ploče

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom pokrenulo je inicijativu da se brat aktulenog predsjednika opštine Budva, Marko Bato Carević, ispiše kao vlasnik objekta od 83 kvadrata na plaži Ploče, zvanično je potvrđeno portalu Standard iz JP Morsko dobro. Takođe, iz Morskog dobra su najavili tužbu protiv Carevića, kako bi naplatili naknadu štete za korišćenje prostora na plaži Ploče za ovu godinu.

Zakon je jasan, u zoni morskog dobra može se graditi ali država je jedini vlasnik objekata, kao i zemljišta koje se ne prodaje, već daje u zakup. Ipak to nije spriječilo Carevića da objekat od 83 kvadrata na plaži Ploče upiše na sebe. 

Morsko dobro je otkrilo zloupotrebu i kontaktiralo Upravu za imovinu i Upravu za nekretnine.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je pokrenulo inicijativu ka Upravi za imovinu za ispravku pogrešno upisanog prava svojine u listu nepokretnosti 456 KO Krimovice u opštini Kotor, na katastarskoj parceli 1170/1 KO Krimovice broj zgrade 2 u “V” listu, a u kom je upisano pravo svojine Carević Nebojše u obimu prava 1/1, na objektu površine 83 kvadrata", kazali su u Morskom dobru za Standard.

Na pitanje portala Standard da li je Carević tokom ovogodišnje ljetnje sezone imao ugovor o zakupu plaže skploljen sa JP za upravljanje morskim dobrom, odnosno da li je plaćena godišnja zakupnina i u kojem iznosu iz Morskog dobra su odgovorili da po tom pitanju pokreću tužbu.

"Javno preduzeće je pokrenulo tužbu za naplatu potraživanja i naknadu štete za korišćenje prostora za 2019. godinu", izričiti su iz JP Morsko dobro.

PLAŽU KONTROLISAO UHAPŠENI INSPEKTOR

Carević je donedavno bio zakupac plaže Ploče. Ovu popularnu plažu je zakupio 2003. godine, investirajući novac u njeno sređivanje, te gradnju objekata.

U julu ove godine plažu Ploče je kontrolisao građevinski inspektor Vladan Juretić, koji je nedavno uhapšen zbog skandala oko reketiranja budvanskog inspektora.

U izvještaju koji potpisuje Juretić, a u koji je Standard imao uvid, navedeno je da je izvršena kontrola privremenih objekata kupališta Ploče, te da je konstatovano da je objekat od 83 kvadrata upisan na Carevića i da na njemu nema upisanih tereta.

Juretić dodaje da se, prema njegovom mišljenju, radi o regularnom objektu, koji ne treba rušiti.

"Pošto se radi o regularnom objektu u svojini Carević Nebojše, ovaj inspektor za isti ne može donijeti rješenje o rušenju", navodi se u izvještaju koji se sačinio i potpisao Vladan Juretić, a koji je ovjeren pečaom Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Pored ovog, Juretić je sačinio i još nekoliko izvještaja o kontroli plaže, ali je utvrdio da su ostali objekti građeni u skladu sa zakonom, odnosno da nijedan od njih nije upisan na Carevića.

SAGA OKO PLAŽE PLOČE

Plaža Ploče, dospjela je u žižu javnosti početkom maja ove godine, kada je mimo tendera dodijeljena Careviću.

Iako je zakup za plažu Ploče odavno istekao, većina članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom odlučila je da zatraži od Vlade da se ovo popularno kupalište i ove godine, mimo tendera, dodijeli Careviću.

Predsjednik Upravnog odbora Dževdet Cakuli, kao i članovi Zoran Tomić, Saša Radović, Branko Marinović i Maja Mijušković odlučili su da se ne raspisuje tender, te itstali da bi trebalo Careviću dati plažu na upravljanje i u 2019. godini, što se i dogodilo.

SVE POČELO 2002. GODINE

Sve je počelo 2002. godine kada Carević po prvi put zakupljuje pomenutu plažu.

Dvije godine kasnije dobija i građevinsku dozvolu i ulaže nepunih 100.000 u adaptaciju plaže.

Do 2006. godine upravlja plažom, a državi je inkasirao svega 1.000 eura za zakup. Iste godine, Carević podnosi zahtjev za aneksom ugovora, kojim bi mu bilo omogućeno da na osnovu investicija u plažu, dobije produženje zakupa, ali ne duže od 12 godina.

Aneks četiri godine nije potpisan, ali bez obzira na tu činjenicu Carević je nesmetano upravljao plažom. Tokom 2010. podnosi zahtjev za aneksom, koji se napokon potpisuje.

Nakon toga Carević traži da mu se procijene ulaganja na plaži Ploče, ističući da su ona višemilionska te da bi zbog toga Morsko dobro po automatizmu moralo da mu produži ugovor o zakupu na 30 godina. Morsko dobro je odbilo taj predlog pa je slučaj završio na sudu. Viši sud presudio je u korist Morskog dobra. Uslijedila je tužba Carevića i Osnovni sud u Kotoru 2016. godine uvedi privremenu mjeru kojom Morsko dobro nije moglo da raspiše novi tender, ali ni da ne dozvoli Careviću da nastavi sa upravljanjem plažom.

Privremena mjera ostaje na snazi tri godine, tokom kojih Carević Morskom dobru plaća ukupno 50.000 eura za zakup.

Međutim, novi problemi nastaju početkom ove godine kada je istekla privremena mjera, a Morsko dobro napokon dobilo mogućnost da na tender, poslije 12 godina, ponudi ovu plažu.

Ipak, plaža ni ove godine nije otišla na tender.

N.D.L.

Posljednji put izmijenjeno petak, 06 decembar 2019 07:03

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.