Standard.

srijeda januar 22

Vještački snijeg jedini spas za uspješnu sezonu

Na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora turističkih radnika, rukovodstva Opštine i Turističke organizacije Kolašina dogovoreno je da nadležne institucije treba da sagledaju mogućnosti da što prije počne stvaranje uslova za vještačko…

49 hits

utorak januar 21

Danas konačno ispisuju Carevića sa vlasništva nad državnim objektom koji se nalazi tik uz more?

Brat aktuelnog predsjednika opštine Marka Bata Carevića, Nebojša Carević, danas bi trebalo da bude ispisan sa vlasništva nad objektom od 83 kvadrata koji se nalazi na plaži Ploče, tik uz…

309 hits

utorak januar 21

Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu električne energije, očekivanja su da će Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), zahvaljujući podmorskom kablu, premašiti projekcije i planiranih šest miliona eura prihoda, saopštio je…

206 hits

ponedjeljak januar 20

Auto-put: Upitna upotrebna dozvola do 30. septembra

Ministarstvo saobraćaja će do kraja prve nedelje februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

596 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
petak, 06 decembar 2019 07:36

Sve više turista stiže brodovima i avionima

Oni koji su tokom tri mjeseca ljetnje sezone koristili željeznički, pomorski i vazdušni saobraćaj širom Crne Gore, najvidljiviji su gosti ove godine. O tome najbolje svjedoče gužve na putevima, aerodromima i lukama, a prema Vladinoj informaciji o rezultatima ovogodišnje sezone – ima dovoljno razloga za optimizam da će se dobar trend nastaviti i u 2020, pišu Dnevne novine.

Željeznički prevoz imao je 488 vozova koji su saobraćali ka Srbiji, a prema izvještaju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, često su te kompozicije uvrštavale dodatna kola.

Njima je prevezeno 71.500 putnika te ostvaren prihod od 819.000 eura.

“U lokalnom saobraćaju pokrenuto je 3.400 vozova, prevezen 347.241 putnik i ostvaren prihod od 742.303 eura. Takođe, kroz saradnju sa agencijama prevezen je veliki broj grupa koje su zahtijevale posebna mjesta, a u par navrata uvedeni su i posebni vozovi. Grupe su najčešće prevožene na relaciji Bar-Kolašin”, navodi se u izvještaju.

Pravna regulativa za saobraćaj na vodi, kako su istakli iz resornog ministarstva, trenutno je u fazi usklađivanja sa evropskim i međunarodnim propisima. Rezultat tih izmjena trebalo bi, prije svega, da bude širenje djelatnosti i kapaciteta luka, čime bi se omogućilo pristajanje većeg broja plovila, a poseban akcenat stavljen je na nautički i kruzing turizam.

“Kroz pomorski prevoz i uspostavljanje linije Bar – Bari – Bar daje se na značaju turizmu u Crnoj Gori. Uključujući ekobrodove, prvi put je pružena mogućnost prevoza bez zagađenja okoline. Redovna trajektna linija Kamenari – Lepetani – Kamenari prilagođena je intenzitetu saobraćaja i ima značajnu ulogu u jeku turističke sezone. Stvaraju se preduslovi za otvaranje novih linija sa susjednim zemljama, čime se nastoji da pomorska privreda ima veće učešće u turizmu i jednom dijelu BDP-a naše zemlje”, precizira se u dokumentu u koji su Dnevne novine imale uvid.

Konkretni pokazatelji prometa do 23. oktobra ukazuju da je za teritoriji koju pokriva Lučka kapetanija Kotor stranim brodovima izdato 3.936 vinjeta, dok je za područje koje gravitira Lučkoj kapetaniji Bar istovremeno uručeno 1.505 vinjeta. U gradsku luku u Kotoru u prvih devet mjeseci uplovila su 364 kruzera, a istovremeno je u barsku luku stiglo 26 putničkih i 465 drugih brodova.

“U prvih devet mjeseci 2019. godine na Aerodomima Crne Gore opsluženo je 2.263.709 putnika ili osam odsto više u odnosu na isti period 2018, te 12.501 vazduhopova, što predstavlja rast od dva odsto za godinu”, podaci su o prometu u crnogorskim vazdušnim lukama.

Kako se precizira, do kraja septembra na Aerodromu Podgorica bilo je 1.030.914 putnika, čime je za šest odsto premašen broj u istom periodu prošle godine, dok je opsluženo 6.256 vazduhoplova ili dva odsto više. Sličan je odnos i na Aerodromu Tivat, gdje je 1.232.795 putnika predstavlja rast od devet odsto, a opsluženih 6.245 vazduhoplova tri odsto više u odnosu na isti period 2018.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.