Standard.

srijeda januar 22

Vještački snijeg jedini spas za uspješnu sezonu

Na jučerašnjem sastanku Inicijativnog odbora turističkih radnika, rukovodstva Opštine i Turističke organizacije Kolašina dogovoreno je da nadležne institucije treba da sagledaju mogućnosti da što prije počne stvaranje uslova za vještačko…

63 hits

utorak januar 21

Danas konačno ispisuju Carevića sa vlasništva nad državnim objektom koji se nalazi tik uz more?

Brat aktuelnog predsjednika opštine Marka Bata Carevića, Nebojša Carević, danas bi trebalo da bude ispisan sa vlasništva nad objektom od 83 kvadrata koji se nalazi na plaži Ploče, tik uz…

326 hits

utorak januar 21

Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu električne energije, očekivanja su da će Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), zahvaljujući podmorskom kablu, premašiti projekcije i planiranih šest miliona eura prihoda, saopštio je…

221 hits

ponedjeljak januar 20

Auto-put: Upitna upotrebna dozvola do 30. septembra

Ministarstvo saobraćaja će do kraja prve nedelje februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

610 hits

 
 
 
 
subota, 07 decembar 2019 07:40

Čanović: Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U glavnom gradu evidentirano je oko 16.000, a podnijeto oko 13.000 zahtjeva. U Baru je evidentirano oko 5.500 bespravnih objekata, a podnijeto skoro 9.000 zahtjeva, u Herceg Novom evidentirano je oko 1.500, a podnijeto više od 4.500 zahjeva za legalizaciju. U Budvi je evidentirano oko 1.200 bespravnih objekata, a podnijeto oko 3.300 zahtjeva”, precizirao je on.

Takođe je naveo da je od 734 rješenja o legalizaciji, najviše donijeto u Nikšiću 236 rješenja, a slijede Bijelo Polje, Tuzi, Tivat i Žabljak. Takođe, obrađeni su i svi zahtjevi u Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru.

Postupke legalizacije vode jedinice lokalne samouprave, ali analizom dinamike dosadašnjeg toka može se očekivati da će zahtjevi biti obrađeni do kraja godine”, najavio je Čanović.

 587985795edbef70578799329966a5d1 L

Prema podacima od novembra, od oko 51.000 podnijetih zahtjeva za legalizaciju, na nivou države obrađeno je više od 33.000 zahtjeva.

U najvećem broju jedinica lokalsamouprave je visok procenat obrade podnijetih zahtjeva. Konkretno, u Bijelom Polju, Nikšiću, Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru svi primljeni zahtjevi su i obrađeni, dok je u pojedinim opštinama procenat obrade zahtjeva i do 90 odsto. Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, donijeto je 4.306 rješenja o prekidu postupka, od čega je u 2.495 zbog neusklađenosti sa prostornim planovima, još 236 rješenja radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nijesu dostavile detaljne podatke”, naveo je Čanović.

Shodno zakonu, kako je dodao, rješenje o legalizaciji može se donijeti za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu tog zakona, odnosno planskog dokumenta donesenog shodno zakonom propisanoj proceduri.

No, ukoliko to nije slučaj, postupak se prekida do donošenja Plana generalne regulacije. Takođe, uslov za donošenje rješenja o legalizaciji su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i zemljištu na kome je objekat izgrađen, tako da je to takođe jedan od razloga za prekid postupka. Nakon donošenja planske dokumentacije ili rješavanja imovinskopravnih odnosa postupci će se nastaviti. Konačno, donijeta su 734 rješenja o legalizaciji. U opštini Nikšić donijeto je 236 rješenja, a podnijeto 2.370 zahtjeva, u Bijelom Polju su 92 rješenja o legalizaciji, u opštini Tuzi 59, Tivat 36, a na Žabljaku 27”, naglasio je on.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.