Standard.

srijeda januar 29

Vlada ulaže blizu 400 hiljada eura za rekonstrukciju mosta na rijeci Vruji

Objavljeno u: Ekonomija

by Lejla

Vlada Crne Gore investiraće blizu 400 hiljada eura u rekonstrukciju mosta na rijeci Vruji, na dionici puta Plav – Vojno selo – Gusinje, predviđeno je ugovorom o izvođenju radova, koji…

10 hits

srijeda januar 29

CBCG: Crna Gora ima 66 milionera, najbogatiji ima 17,9 miliona

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

U Crnoj Gori, po posljednjim podacima Centralne banke, ima 66 millionera, koji na računima u ovdašnjim bankama imaju million i više eura, prenosi Pobjeda uz pojašnjenje da se radi o…

130 hits

utorak januar 28

Ministarstvo turizma za Standard: Sljedeće godine nećemo gledati u nebo, topovi za vještački snijeg će riješiti problem

Zimska turistička sezona je podbacila. Na skijalištima nema u dovoljno snijega, te su mnoge staze van funkcije. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma za Standard kažu da zimska sezona na…

403 hits

utorak januar 28

Rastoder posle Adrie želi i Montenegro erlajnz

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Novi vlasnik slovenačkog nacionalnog avioprevoznika Adrija ervejza, Izet Rastoder, zainteresovan je i za sticanje udjela u crnogorskom avioprevozniku Montenegronerlajnzu, prenosi ljubljanski list Finance.

347 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 13 januar 2020 12:59

Kreditna linija EBRD-a Erste banci: Dugoročno finansiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kroz kreditnu liniju hrvatskoj Erste&Steiermärkische Bank (ESB) d.d. u iznosu od 100 miliona eura podržava razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sredstva su namijenjena za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko-hotelska preduzeća i prateće turističke aktivnosti, navedeno je zajedničkom saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka Hrvatska).

"Erste banka u Hrvatskoj je prva finansijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog Programa za inkluzivni turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean). Program predstavlja sveobuhvatni pristup finansiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup finansiranju turizma i povezanih sektora. Program i odobrena kreditna linija imaju sljedeće ciljeve: da kroz radnu praksu povećaju mogućnost zapošljavanja mladih i žena, te saradnjom s lokalnim univerzitetima i stručnim školama kroz uspostavljanje novih ili poboljšanih stručnih programa, promovišu stručnu radnu praksu i politiku jednakih mogućnosti zapošljavanja; kao i da ojačaju povezanost s lokalnim dobavljačima kroz saradnju svih važnih zainteresovanih strana, što je ključno za bolji razvoj lokalnih lanaca vrijednosti i dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika u Hrvatskoj i Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ovu važnu transakciju potpisao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti koji je tokom današnjeg boravka u Zagrebu rekao: „Drago nam je što možemo da pružimo prijeko potreban kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će se kroz ovo ulaganje otvoriti nove prilike lokalnim preduzećima i stvoriti nova radna mjesta. Ovaj novi Program omogućiće EBRD-u da dosegne do većeg broja klijenata, uključujući i one manje.“

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner unutar ovog EBRD-ovog programa te nas veseli što nastavljamo i dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju između naše dvije institucije. Podrška turizmu jedna je od naših osnovnih strateških odrednica i vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u tom segmentu, što će doprinijeti njihovom daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima“, naglasio je ovom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke Hrvatska.

"Erste banka je treća banka po veličini u Hrvatskoj, koja posluje kroz mrežu od 128 poslovnica. Crnogorska banka u njenom vlasništvu, Erste Bank AD Podgorica, posluje kroz mrežu od 17 poslovnica. Erste banka je dugogodišnji partner EBRD-a, što uključuje kredite mikro i malim preduzetnicima, kreditnu liniju u okviru Programa finansiranja održive energije za zapadni Balkan, (WeBSEFF), program EBRD-a Trade Facilitation kao i EBRD-ovu participaciju u izdanju kunskih obveznica banke.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od 3,88 milijardi eura, kroz 213 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sve privredne oblasti, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni, finansijski i energetski sektor. EBRD takođe aktivno učestvuje u strateškom dijalogu o razvoju tržišta kapitala i regulatornoj reformi", piše u saopštenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.