Standard.

subota januar 25

Ministar Radunović ne vjeruje da dolazi nova kriza

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Ministar finansija Darko Radunović kaže da jedini kompetentan odgovor Crne Gore na usporavanje svjetske ekonomije mora biti povećana konkurentnost u privlačenju investicija i kvalitetu turističke ponude.

169 hits

subota januar 25

Građani prošle godine pozjamili 455 miliona eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Ukupni krediti privrede i građana na kraju novembra iznosili su 3,09 milijardi eura. Od tog iznosa, krediti kompanija, odnosno privrede, iznose 1,736 milijardi, što je 56,2 odsto ukupnih kredita, dok…

176 hits

subota januar 25

Uloženo 1,2 miliona: Uređen teren i opremljen Fakultet likovnih umjetnosti

Uprava javnih radova privela je kraju uređenje terena univerzitetskog kompleksa i opremanje Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, za koje je Vlada iz Kapitalnog budžeta izdvojila 1,2 miliona eura.

116 hits

subota januar 25

Telekom Srbije će zaštiti svoje korisnike

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Koordinator za internet i multimediju "Telekoma Srbije" Vladmir Lučić poručio je da je nekima zasmetalo to što je Telekom Srbije u ekspanziji i što hoće da obnovi domaće operatere, dodavši…

201 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 10:23

Cijena nafte može pasti na 40 dolara ako se promijeni režim u Iranu

Cijene nafte mogu pasti na 40 dolara po barelu, ukoliko dođe do smjene režima u Iranu, poručuju eksperti. Predsjednik Instituta za energetsko istraživanje Johan Benjini, rekao je za CNBC da aktuelni protesti u Iranu koji mogu dovesti do smjene režima će imati ogroman uticaj na tržište nafte.

Protesti potresaju Iran pošto su vlasti te države priznale da su greškom oborile ukrajinski putnički avion sa 176 putnika, a iranska ekonomija se već nekoliko godina nalazi pod teškim pritiskom američkih sancija.

Ukoliko dođe do pada režima, Benjini je saopštio da da će to imati veliki uticaj na tržiše nafte.

"Za naftno tržište to znači da cijene vrlo lako mogu pasti na 40 dolara po barelu", rekao je on.

Inače, prošle nedelje na tržištu se nafta kupovala za 64 dolara po barelu.

"Zapamtite, Iran vrlo lako može da isporuči dodatnih 1,5 miliona barela nafte u vrlo krakom vremenskom periodu, možda čak i 2 miliona barela, a to je jako puno nafte", rekao je Benjini.

On je naglasio da ne postoji mogućnost da se cijena Brenta poveća jer se u rezervama već nalazi 6 miliona barela nafte od čega dva otpada na Iran.

"Ukoliko biste primjeni jače sankcije na Iran, to bi značilo smanjenje od 200 hiljada barela koji bi ionako išle Kini, tako da do značajnnog povećanja cijene ne može doći. Do toga može samo doći u slučaju oruanog sukoba", rekao je Benjini.

 

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.