Standard.

subota decembar 15

Standard istražuje: Auto-put od Bara do Boljara koštaće crnogorske građane više od dvije milijarde eura!

Prioritetna dionica auto-puta Bar-Boljare, i pored kašnjenja, biće završena do kraja naredne godine. Za taj posao biće utrošeno nešto više od 800 miliona eura. Ipak, većina građana upoznata je samo…

112 hits

subota decembar 15

Na 20 kilometara čak 24 tunela

Da bi bio rekonstruisan magistralni put Šćepan Polje-Plužine, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva trebalo bi da pripremi tehničku dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju dionice dužine 20 kilometara od novog graničnog prelaza…

28 hits

subota decembar 15

Drecun: Naš najveći izazov je da promijenimo sami sebe

Auto-put će brzo po završetku postati generator značajnog rasta ekonomije. Iznenadićemo se koliko će doprinijeti rastu našeg BDP. Turizam u Crnoj Gori je na novom početku. Danas imamo par hotela…

38 hits

petak decembar 14

Struja neće biti skuplja od 1. januara

Elektroprivreda Crne Gore odlučila je da za sada neće mijenjati cijenu električne energije, saznaje TVCG u toj kompaniji.

37 hits

 
 
 
 
nedjelja, 15 oktobar 2017 07:34

Dozvola za pristupni put zakočila projekat vrijedan 160 milona eura

Ulazak indijske hotelske grupe "Oberoi" u projekat Skadar lejka je veoma značajna stvar za crnogorski turizam, jer jedan od najluksuznijih svjetskih lanaca hotela ulazi u Evropu preko Crne Gore. To je kada govorimo o rangu investitora novi Piter Manku Crnoj Gori kaže u razgovoru za Pobjedu većinski vlasnik kompleksa Skadar lejk, francuski biznismen Lionel Sonigo.

Budući izgled kompleksa na Skadarskom jezeru Budući izgled kompleksa na Skadarskom jezeru

Prema njegovim riječima, Crna Gora će za četiri godine dobiti luksuzni turistički eko rizort u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, koji grade kompanije "Montenegro rizort", italijanska kompanija 2Picaroti i indijski hotelski lanac "Oberoi grupa". Ekskluzivno, ekološko turističko naselje biće smješteno na poluostrvu Biški rep koji se nalazi na mjestu gdje se Rijeka Crnojevića uliva u Skadarsko jezero.

Kompleks The Oberoi Luxury Resort and Spa Skadar Lake, koji je ranije bio poznat kao Porto Skadar lejk, imaće hotel sa 51 apartmanom i 30 vila za iznajmljivanje.

Sonigo najavljuje da će izgradnja hotela početi naredne godine, a završetak radova očekuje krajem 2022. godine.

Iako se u Crnoj Gori već suočavao sa negativnom kampanjom, Sonigo kaže da je tako sa svim velikim projektima.

"Ovo je veliki projekat za Crnu Goru koji će izmijeniti njenu budućnost. Meni je važno da imam podršku lokalnog stanovništva koje jedva čeka da počnemo gradnju", poručuje Sonigo.

Naš sagovornik ističe da će sačuvati ovo ekološko carstvo.

"Veoma mi se svidjela crnogorska obala i pomislio sam da bih tamo mogao kupiti imanje i napraviti kuću, ali su cijene zemlje tada bile previsoke. Onda sam otišao sjeverno i naišao sam na jezero. Nikada ranije nijesam čuo za Skadarsko jezero. Odmah sam se zaljubio u njega i provodio sam dane i dane na svim djelovima jezera. Ono je za mene ekološko carstvo, oaza mira i blizak kontakt s pravom prirodom, a to ne možete pronaći nigdje u Evropi. I vjerujte, ovo pričam iz iskustva. Radio sam svuda po Evropi. Skadarsko jezero je najljepše mjesto koje sam ikada vidio. To je unikatno mjesto i da jem vam riječ da ću sačuvati njegovu ljepotu", ispričao je Sonigo.

Francuski biznismen kaže da je zadovoljan saradnjom sa državnim organima tokom dosadašnje realizacije svog projekta.

"Već deset godina mi radimo na ovom projektu. To je bio veliki proces, jer se radi o zemljištu koje je na teritoriji nacionalnog parka. Sve te procedure su i u Crnoj Gori, i u drugim zemljama, veoma duge. Zadovoljni smo saradnjom i sa relevantnim ministarstvima i smatramo da je Vlada otvorena za nove investicije. Administracija je svugdje komplikovana stvar, ali smo zadovoljni tretmanom u Crnoj Gori i Vlada se trudi iz godine u godinu da poboljša investicioni ambijent",  poručuje Sonigo.

Sonigo kaže da su dobijene sve dozvole za gradnju osim jedne, a to je za pristupni put.
"Zbog dozvole za put, čija je dužina 1,3 kolometra, mi ne možemo da počeno da radimo kompleks u koji ćemo uložiti 160 milona eura. Navodno tom rutom puta, prema mišljenju Agencije za održivi razvoj, narušavamo floru tog kraja, iako je planom već ranije bio ucrtan takav put. Generalno smo zadovoljni saradnjom sa Vladom, ali nam nije jasno zašto su tako stroga ekološka pravila za pristupni put koji je u zoni 2 nacionalnog parka, kada nisu tako stroga u zoni 1 nacionalnog parka, gdje se i gradi rizort. Pored toga, blokirano nam je deset bagera i gubici su dnevno po nekoliko hiljada eura", objasnio je Sonigo.

On dodaje i da je siguran da će Porto Skadar lejk biti najljepši eko-rizort na svijetu.

"Spojićemo luksuz i netaknutu prirodu, jer unikatno Skadarsko jezero svojom ljepotom pruža tu mogućnost. Bogati gosti traže mir kakav pruža Skadarsko jezero, ali se ne žele odreći luksuza, niti da sve vrijeme provode u apartmanima. Porto Skadar lejk će im deset mjeseci u godini osigurati odmor u pravoj divljoj ljepoti. Kada kompleks bude otvoren, u njemu će biti posla za domaću radnu snagu, a prema sadašnjim procjenama otvoriće se u sezoni oko 300 radnih mjesta. Obuku ćemo za lokalne radnike organizovati na Cetinju", rekao je Sonigo.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.