Standard.

srijeda jul 18

OVO je datum održavanja Bokeške noći

Objavljeno u: Gradovi

by Milica Minić

Tradicionalna kotorska festa Bokeljska noć 2018.  biće održana u subotu, 18. avgusta u organizaciji Kulturnog centra "Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

21 hits

srijeda jul 18

Pijanista Andrija Jovović na KotorArtu: Sviraće Betovena, Baha i Šopena

Objavljeno u: Gradovi

by Milica Minić

U okviru ciklusa koncerata pod nazivom KotorArt talenti na Don Brankovim danima muzike nastupiće mladi pijanista Andrija Jovović, koji je osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima.

27 hits

utorak jul 17

Renovirana kuća Iva Andrića u Herceg Novom otvorena za posjetioce

Objavljeno u: Gradovi

by Milica Minić

Od danas u Njegoševoj ulici u Herceg Novom vrata kuće koju je sagradio i u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić, kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda 1964.…

17 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 mart 2018 17:39

Tri jedrilice u Baru napravljene za kupca u Emiratima

Čuvari crnogorske tradicionalne brodogradnje, kalifatska radionica "Bokovac" iz Bara, isporučili su u nedelju tri jedrilice kupcu u Ujedinjene Arapske Emirate.

Tri jedrilice u Baru napravljene za kupca u Emiratima FOTO: Jedro.me

Porudžba je stigla iz UAE,pomorske zemlje sa dugom tradicijom izrade barki. Jedrilice,rađene po po uzoru na modifikovanu "korčulanku”, u azijsku državu putuju pod imenom „Baranke“ koje su naziv dobile po matičnom gradu u kome su napravljene, piše Jedro.me.

Tri jedrilice su prvi proizvod ovog tipa brodova koji su izvezeni iz Crne Gore, a ujedno i kruna dugogodišnjeg porodičnog posla Bokovaca.

Riječ je o drvenim jedrilicama, različitih dimenzija: 12 metara sa bašunom, srednja 9 metara, i najmanja 7 metara.

"Ovo je naš porodični biznis, i mi smo kao familija obezbjedili ovaj izvoz za bogatu zemlju kakvi su Emirati. Naručioci su prepoznali kvalitet našeg rada, nakon što su imali priliku da vide naše jedrilice koje su izložene u marini "Porto Montenegro". Vlasnici tivatske marine su Arapi i naši kupci su se boraveći u Porto Montenegru oduševili izgledom plovila i naručili su tri broda. Ovo je radost za sve nas, naš veliki uspjeh. U posao su uključeni deda Pero, otac Nenad, majka Miroslavka-Lala, ali i ovo je uspjeh Bara i Crne Gore", kazala je Andrea, najmlađi član porodice Bokovac.

Bokovci su godinu dana radili na izradi tri jedrilice za arapsko tržište.

Svi materijali su od materijala iz Crne Gore koji su se pokazali jako kvalitetnim.

Bokovci podsjećaju da je lantina, u stvari, latinsko-arapsko jedro, koje je iz arapskog svijeta preko Mlečana prenijeto u Evropu, gdje je postalo neizostavan dio mediteranskog nasleđa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.