Standard.

subota mart 17

U Rijeci Crnojevića i Virpazaru stabilnije

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Situacija u Rijeci Crnojevića, području Virpazara i na Cetinju jutros je stabilnija budući da je tokom noći kiše bilo vrlo malo.

28 hits

subota mart 17

Novi odron na putu Cetinje - Lovćen

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Na putnom pravcu Cetinje – Lovćen, u mjestu Presjeka, danas je došlo do novog odrona. Kako je saopšteno iz Službe zaštite i spašavanja, saobraćaj je na tom dijelu puta otežan…

8 hits

petak mart 16

Kotoranin koji pola vijeka dobrovoljno daje krv: Ja iznova dobijam sebe

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Čovjek koji 50 godina daje svoju krv, do cifre od 129. puta, je Danilo Đurović, predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Pomorskog fakulteta u Kotoru, kojeg je osnovao prije 32 godine,…

38 hits

petak mart 16

Brojne rupe na putu ka Vidrovanu opasnost za vozače

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Od Nikšića prema Vidrovanu na potezu od 10 kilometara otvorilo se desetak rupa koje već pola godine bezuspješno čekaju saniranje.

8 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 mart 2018 17:39

Tri jedrilice u Baru napravljene za kupca u Emiratima

Čuvari crnogorske tradicionalne brodogradnje, kalifatska radionica "Bokovac" iz Bara, isporučili su u nedelju tri jedrilice kupcu u Ujedinjene Arapske Emirate.

Tri jedrilice u Baru napravljene za kupca u Emiratima FOTO: Jedro.me

Porudžba je stigla iz UAE,pomorske zemlje sa dugom tradicijom izrade barki. Jedrilice,rađene po po uzoru na modifikovanu "korčulanku”, u azijsku državu putuju pod imenom „Baranke“ koje su naziv dobile po matičnom gradu u kome su napravljene, piše Jedro.me.

Tri jedrilice su prvi proizvod ovog tipa brodova koji su izvezeni iz Crne Gore, a ujedno i kruna dugogodišnjeg porodičnog posla Bokovaca.

Riječ je o drvenim jedrilicama, različitih dimenzija: 12 metara sa bašunom, srednja 9 metara, i najmanja 7 metara.

"Ovo je naš porodični biznis, i mi smo kao familija obezbjedili ovaj izvoz za bogatu zemlju kakvi su Emirati. Naručioci su prepoznali kvalitet našeg rada, nakon što su imali priliku da vide naše jedrilice koje su izložene u marini "Porto Montenegro". Vlasnici tivatske marine su Arapi i naši kupci su se boraveći u Porto Montenegru oduševili izgledom plovila i naručili su tri broda. Ovo je radost za sve nas, naš veliki uspjeh. U posao su uključeni deda Pero, otac Nenad, majka Miroslavka-Lala, ali i ovo je uspjeh Bara i Crne Gore", kazala je Andrea, najmlađi član porodice Bokovac.

Bokovci su godinu dana radili na izradi tri jedrilice za arapsko tržište.

Svi materijali su od materijala iz Crne Gore koji su se pokazali jako kvalitetnim.

Bokovci podsjećaju da je lantina, u stvari, latinsko-arapsko jedro, koje je iz arapskog svijeta preko Mlečana prenijeto u Evropu, gdje je postalo neizostavan dio mediteranskog nasleđa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.