Standard.

četvrtak decembar 13

Drama u Plužinama: Radojević se lancima vezao za ogradu, nedozvolja CGES-u da uđe na njegovo imanje

Prava drama odvijala se tokom cijelog jučerašnjeg dana na imanju Mirka Radojevića u pivskom selu Brezna, tokom koje se on lancem vezao za ogradu svog imanja, kako bi spriječio policiju…

87 hits

srijeda decembar 12

Nikšićani mogu zaboraviti na noćni provod! Ugostitelji za Standard: Prihodi nam se smanjuju jer kafiće moramo da zatvaramo u 23…

Vlasnici nikšićkih lokala ovih dana muče pravu muku nakon nove odluke Komunalne policije po kojoj moraju da zatvore svoje objekte do 23 sata, a ukoliko ne budu poštovali novo pravilo…

178 hits

srijeda decembar 12

Za predsjednika OO SNP Kolašin izabran Zoran Kujović

U Kolašinu je održana Izborna konferencija opštinskog odbora SNP Kolašin na kojoj je jednoglasno za predsjednika Odbora izabran Zoran Kujović, privrednik iz Kolašina sa diplomom fakulteta za bezbjednost, dok je…

22 hits

srijeda decembar 12

VIDEO - "Ili je Rus ili je lud": Decembarsko kupanje u Baru

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Brčkanje u moru u decembru rijetka je slika na barskoj rivi, ali i današnji kupač dokaz je da i dalje ima onih kojima zima ne smeta da bi se okupali u…

55 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 24 septembar 2018 20:51

Bogdanović u Mojkovcu: Podržaćemo aktivnosti koje promovišu kulturno nasljeđe

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Mojkovac, gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem, predsjednikom Skupštine opštine Dragomirom Mrdakom i njihovim saradnicima.

Kako je istakao Bogdanović, Ministarstvo kulture ima dobru saradnju sa Opštinom Mojkovac, koja se ogleda u podršci koja je obezbjeđivana u kontinuitetu, a posebno intenzivirana kroz Program podrške razvoju kulture na sjeveru i Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

"Na ovaj način Ministarstvo postiče razvoj kulturnog života u Mojkovcu i doprinosi poboljšanju infrastrukture u kulturi, pa se možemo pohvaliti da danas u ovom gradu imamo jedno rekonstrisano i moderno opremljeno zdanje Doma kulture, sa mogućnošću realizacije i najzahtjevnijih kulturnih sadržaja", istakao je Bogdanović na sastanku.

Kako je saopšteno iz tog resora, sagovornici su istakli posebno zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, u okviru Uprave za zaštitu kulturnih dobara nedavno odlučilo da formira Područnu jedinicu Uprave u Mojkovcu, što će doprinijeti kvalitetnijem i efikasnijem radu ovog organa u sastavu, ali i boljoj koordinaciji sistema zaštite kulturne baštine sjevernog regiona.

Mišnić je zahvalio Ministarstvu kulture na kontintinuiranoj podršci programima i projektima koje realizuju institucije kulture u Mojkovcu, posebno ističući važnost festivala Mojkovačka filmska jesen.

Kako je naveo Bogdanović, Ministartstvo će nastaviti da podržava programe kojima se promoviše i afirmiše naše kulturno nasljeđe, poput ovogodišnjeg naučnog skupa posvećenog književnom djelu Milovana Đilasa.

Razgovarano je i o zaštiti bogate kulturne baštine Mojkovca i izraženo zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, do sada, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara uložilo oko 91.000 eura. Sagovornici su naveli kao posebno važna arheološka istraživanja koja Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi na Brskovu, kao jednom od najznačajnijih srednjevjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori, a za koje je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo 20.000 eura.

Sagovornici su razgovarali i o značaju međunarodnih i regionalnih programa saradnje i tom prilikom je ministar Bogdanović pozvao lokalnu samoupravu, ali i nevladine organizacije ovoga grada da uzmu veće učešće u pripremi i kandidovanju projekata za korišćenje evropskih fondova, kroz veoma značajne programe Evropske unije kojima je Crna Gora pristupila, posebno Kreativna Evropa i Evropa za građane.

Nakon sastanka Bogdanovic je sa Mišnićem i Mrdakom posjetio arheološki lokalitet Brskovo.

Večeras će u Mojkovcu biti otvoren festival Mojkovačka filmska jesen, na čijem će otvaranju govoriti ministar Bogdanović, predsjednik Opštine Mišnić i glumac Vojin Ćetković.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.