Standard.

subota decembar 15

Francuzi putuju svijetom: Oduševljeni Nikšićem, ljudi ih dočekali širom otvorenih ruku i bez predrasuda

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Noemi Isabel Dominik i Viktor su najbolji prijatelji koji su odlučili da u septembru krenu na put koji ih vodi od Francuske do Indije, a tokom svog putovanja su se…

54 hits

nedjelja decembar 16

U Herceg Novom 65 odsto zahtjeva za legalizaciju bez elaborata

U opštini Herceg Novi podnijeto je 4490 zahtjeva za legalizaciju objekata. Preko 80 odsto ovih zahtjeva podnijeto je posljednjih dana prije isteka zakonskog roka, bez potrebnih priloga (elaborata izvedenog stanja…

19 hits

nedjelja decembar 16

Kolektor će graditi i na državnoj zemlji

Privredna društva Uniprom iz Nikšića i Uniprom KAP iz Podgorice prošle godine ustupili su Glavnom gradu zemljište od 75.110 kvadrata, a u martu ove godine ono je vraćeno u imovinu…

11 hits

petak decembar 14

Sjutra otvaranje Skijališta u Kolašinu: Očekuje vas bogat program - mažuretkinje, di-džejevi, pravljenje "mega kačamaka"...

Zvanično otvaranje skijške sezone 2018/2019 u Kolašinu je sjutra, a kako je Standardu saopšteno iz "Ski Resort - Kolašin 1450" biće upriličen i bogat zabavni program, kao i popust na…

36 hits

 
 
 
 
utorak, 09 oktobar 2018 18:20

Hronično: Pucaju novi šahtovi kanalizacije duž rivijere

Posljednjih nekoliko dana na hercegnovskoj rivijeri, u Baošićima i Đenovićima, angažovani su ronioci, koji popravljaju novoizgrađene šahtove kanalizacione infrastrukture. Slična scena mogla se vidjeti i tokom minule turističke sezone, jer su mašine i kamioni često posjećivali ovaj dio grada, javlja Radio Jadran.

Hronično: Pucaju novi šahtovi kanalizacije duž rivijere FOTO: Radio Jadran

Direkorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Jelena Đaković kaže da Društvo još uvijek nije preuzelo radove, a izvođač trenutno obavlja propravke i preventivne mjere prije testiranja i primopredaje.

Prema njenim riječima problem je stvorila kišnica, jer cjevovod nije pražnjen duže vrijeme, a sada se svakako obavlja ispiranje kompletnog sistema, čišćenje i snimanje CCTV kamerom, kako bi bili sigurni da je cjevovod potpuno ispravan, objašnjava Đaković.

Međutim, problem je, prema riječima inženjerke hidrogradnje, direktorice hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije “ d.o.o, Olivere Doklestić što su cijevi kolektora položene ispod nivoa mora, pa morska voda prodire u njih i oštećuje ih.

"Na puno mjesta je čitav kolektor nekoliko metara ispod nivoa mora i to će se stalno dešavati. To je hronični problem, od sada pa zauvijek, a znali smo to i ranije. To sam pričala prije 2012. godine", navodi ona.

Doklestić je još dok je trajala revizija projekta upozoravala nadležne da će doći od ovakvog scenarija,a jedino rješenje je da se infrastruktura ponovo gradi.

"Svojevremeno je, 1988.-89. godine Biljana Keka Marković uradila rješenje, na kome sam  sa njom radila kao pripravnica. Ono je imalo mnogo više pumpi. Njemci su to rješenje odbacili i bili “pametniji” od nas, napravili  svoje koje je problematičnije", tvrdi Doklestić.

Inače, gradnja kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda u Herceg Novom počela je još 2012. godine, investicija “teška” skoro 28 miliona eura, praćena brojnim nevoljama i probijanjem rokova. Jer, sve je trebalo da bude završeno u februaru 2014. godine.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.