Standard.

ponedjeljak februar 18

Kotor: Otvaranje bazena do kraja godine

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

 Završna faza rekonstrukcije zatvorenog bazena "Nikša Bućin" počela je danas u Kotoru. Objekat će do kraja godine biti u otvoren, poručuju nadležni. Radove je obišao ministar sporta i mladih Nikola Janović,…

26 hits

ponedjeljak februar 18

OO DPS Tivat: Cilj je da završimo projekte koji jačaju turističku ponudu i koji će poboljšati život građana

Opštinski odbor DPS-a Tivat održao je sjednicu na kojoj su razmatrani Izvještaj o realizaciji izbornog programa partije i Izvještaj o radu Kluba odbornika, s posebnim akcentom na plan i dinamiku…

25 hits

ponedjeljak februar 18

Spriječen pokušaj paljena vozila nadzornika zatvorske policije u Pljevljima

Prije dvije noći spriječen je pokušaj podmetanja požara na vozilu marke “Seat leon“ u naselju Bogiševac u Pljevljima, vlasništvo nadzornika zatvorske policije ZIKS-a, piše PV informer.

27 hits

ponedjeljak februar 18

Tološi ostaju bez doma zdravlja

Poslije Zagoriča i Tološi će ostati bez zdravstvene stanice. Razlog tome su loši uslovi koje Dom zdravlja Podgorica želi da poboljša, te je zbog toga neophodno izmjestiti ove stanice dok…

36 hits

ponedjeljak februar 18

Tološi ostaju bez doma zdravlja

Objavljeno u: Gradovi

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
utorak, 09 oktobar 2018 18:24

Snežana Jonica: Luka Kotor će 2018. godinu jubileja obilježiti dobijanjem Prvenstvene koncesije

Menadžment Luke Kotor AD je prošle sedmice predao Ministarstvu saobraćaja i pomorstva zahtjev za dodjelu Prvenstvene koncesije za lučko područje Kotora.

Jonica Jonica FOTO: Skala radio

Na ovo se čekalo punih sedam godina od kada je Luka Kotor zakonom dobila pravo da podnese ovakav zahtjev.

Zašto se čekalo i što je sve uradio novi menadžment da se obezbijedi koncesija, Skala radio je pitao Snežanu Jonicu, direktoricu administrativnog sektora Luke Kotor AD.

Ona je podsjetila da je Zakonom o lukama definisano da pravo na Prvenstvenu koncesiju ima privredno društvo koje koristi luku, a nema potpisan koncesioni ugovor.

“U tom momentu to je bila Luka Kotor kao jedini pravni subjekt koji je imao pravo da podnese zahtjev za Prvenstvenu koncesiju i taj zahtjev je, na određene načine, podnošen u više navrata. Međutim, nikada kompletna, precizna i kvalitetna dokumentacija nije dostavljena Vladi Crne Gore, i tu leži odgovor na pitanje  zbog čega Luka Kotor do danas  nije dobila koncesiju”, smatra naša sagovornica.

Ukoliko se ne riješi pitanje koncesije, ne mogu se praviti infrastrukturna ulaganja. Novi Odbor direktora Luke je, prvo što je uradio, ostvario komunikaciju sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, čiji je ministar u oktobru prošle godine posjetio Luku Kotor.

Nakon toga, Luka i Opština Kotor kao većinski vlasnik su dobili dopis Ministarstva saobraćaja i pomorstva u kome se kaže da je potrebno što prije preduzeti sve radnje koje moraju biti u skladu sa evropskim standardima o lučkim djelatnostima.

Dok se ne riješe ključna pitanja koja su suprotna ISPS kodu nije moguće ni razgovarati, a ne podnositi zahtjev za koncesiju.

Ono što je bilo ključno je pitanje parkinga na gradskoj rivi koje po ISPS kodu o lučkoj djelatnosti ni u kom slučaju ne smije biti u blizini lučkog prostora, podsjetila je Jonica.

Nakon  što je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić napisao da će opština uraditi sve ono što je neophodno za dobijanje koncesije, iz Ministarstva je stiglo obavještenje da su se stekli uslovi za njeno dobijanje.

Trabalo je samo pratiti zakon i postupati po njemu.

“Ako pred sobom imam tako veliki cilj i izazov, uz priču da neko neće da da koncesiju Luci Kotor,  ja sjednem i pogledam dokumenta i shavtim da Luka nije uradila sve da je dobije. Na meni je bilo da uradim do kraja sve što je potrebno sa pozicije direktora administartivnog sektora u organizacionom dijelu, da realizujem sve naloge izršnog direktora i Odbora direktora na način da što prije to stavim u odgovarajuću pravnu formu, onako  kako je naloženo iz Ministarstva“, kazala je Jonica.

Na pitanje kada se može očekivati dobijanje koncesije, Jonica je odgovorila da je menadžment Luke Kotor zacrtao da se ove godine, kada se slavi jubilej, 30 godina od osnivanja Luke Kotor, počne krupnim koracima  ka koncesiji, a završi se njenim dobijanjem.

Jonica je izdvojila još neke važne aktivnosti koje je u međuvremenu uradio menadžment Luke. Urađena je dokapitalizacija, a svaki akcionar Luke Kotor je utrostručio broj svojih akcija. Na kraju je podijeljena i dividenda.

To je ono čega nije bilo u prethodnom periodu.

Luke Kotor je jedna od rijetkih državnih firmi koja ima uspješno poslovanje zbog čega Jonica, kao je kazala, s pravom očekuje od Vlade i države da odgovor na sve dosadašnje napore bude najbrža moguća odluka i najefikasnija procedura za dobijenje konceisje.

“Način na koji smo do sada komunicirali mi daje za pravo da vjerujem u to“, zaključila je Jonica.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.