Standard.

ponedjeljak oktobar 15

Marković: Žabljak će biti oaza mira, čistoće, kvalitetne i zdrave ponude

Predsjednik Vlade Duško Marković je danas  u okviru radne posjete Žabljaku prisustvovao  svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove, kao i prvoj vožnji električnog minibusa.

178 hits

ponedjeljak oktobar 15

Janović: Tereni za male sportove u funkciji unaprjeđenja sportske i turističke ponude Žabljaka

Predsjednik Vlade Duško Marković, ministar sporta Nikola Janović i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević danas su svečano otvorili terene za male sportove u toj opštini.

24 hits

ponedjeljak oktobar 15

U Baru se gradi vrtić vrijednosti 2,5 miliona eura

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

U Baru položen je kamen temeljac za novi vrtić vrijedan 2,5 miliona eura, u koji će biti smješteno oko 400 djece.

27 hits

subota oktobar 13

Vjerovali ili ne: Pljevlja imala javnu kuću – kupleraj još prije sto godina

U Plјevlјima po završetku Velikog  rata  1919. godine otvorena javna kuća. Kako je objavljeno na portalu Pvportal.me, 31. marta 1919. godine pod tačkom 5. dnevnog reda 11. Sjednice opštinskog odbora Plјevalјa,…

458 hits

 
 
 
 
utorak, 09 oktobar 2018 18:24

Snežana Jonica: Luka Kotor će 2018. godinu jubileja obilježiti dobijanjem Prvenstvene koncesije

Menadžment Luke Kotor AD je prošle sedmice predao Ministarstvu saobraćaja i pomorstva zahtjev za dodjelu Prvenstvene koncesije za lučko područje Kotora.

Jonica Jonica FOTO: Skala radio

Na ovo se čekalo punih sedam godina od kada je Luka Kotor zakonom dobila pravo da podnese ovakav zahtjev.

Zašto se čekalo i što je sve uradio novi menadžment da se obezbijedi koncesija, Skala radio je pitao Snežanu Jonicu, direktoricu administrativnog sektora Luke Kotor AD.

Ona je podsjetila da je Zakonom o lukama definisano da pravo na Prvenstvenu koncesiju ima privredno društvo koje koristi luku, a nema potpisan koncesioni ugovor.

“U tom momentu to je bila Luka Kotor kao jedini pravni subjekt koji je imao pravo da podnese zahtjev za Prvenstvenu koncesiju i taj zahtjev je, na određene načine, podnošen u više navrata. Međutim, nikada kompletna, precizna i kvalitetna dokumentacija nije dostavljena Vladi Crne Gore, i tu leži odgovor na pitanje  zbog čega Luka Kotor do danas  nije dobila koncesiju”, smatra naša sagovornica.

Ukoliko se ne riješi pitanje koncesije, ne mogu se praviti infrastrukturna ulaganja. Novi Odbor direktora Luke je, prvo što je uradio, ostvario komunikaciju sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, čiji je ministar u oktobru prošle godine posjetio Luku Kotor.

Nakon toga, Luka i Opština Kotor kao većinski vlasnik su dobili dopis Ministarstva saobraćaja i pomorstva u kome se kaže da je potrebno što prije preduzeti sve radnje koje moraju biti u skladu sa evropskim standardima o lučkim djelatnostima.

Dok se ne riješe ključna pitanja koja su suprotna ISPS kodu nije moguće ni razgovarati, a ne podnositi zahtjev za koncesiju.

Ono što je bilo ključno je pitanje parkinga na gradskoj rivi koje po ISPS kodu o lučkoj djelatnosti ni u kom slučaju ne smije biti u blizini lučkog prostora, podsjetila je Jonica.

Nakon  što je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić napisao da će opština uraditi sve ono što je neophodno za dobijanje koncesije, iz Ministarstva je stiglo obavještenje da su se stekli uslovi za njeno dobijanje.

Trabalo je samo pratiti zakon i postupati po njemu.

“Ako pred sobom imam tako veliki cilj i izazov, uz priču da neko neće da da koncesiju Luci Kotor,  ja sjednem i pogledam dokumenta i shavtim da Luka nije uradila sve da je dobije. Na meni je bilo da uradim do kraja sve što je potrebno sa pozicije direktora administartivnog sektora u organizacionom dijelu, da realizujem sve naloge izršnog direktora i Odbora direktora na način da što prije to stavim u odgovarajuću pravnu formu, onako  kako je naloženo iz Ministarstva“, kazala je Jonica.

Na pitanje kada se može očekivati dobijanje koncesije, Jonica je odgovorila da je menadžment Luke Kotor zacrtao da se ove godine, kada se slavi jubilej, 30 godina od osnivanja Luke Kotor, počne krupnim koracima  ka koncesiji, a završi se njenim dobijanjem.

Jonica je izdvojila još neke važne aktivnosti koje je u međuvremenu uradio menadžment Luke. Urađena je dokapitalizacija, a svaki akcionar Luke Kotor je utrostručio broj svojih akcija. Na kraju je podijeljena i dividenda.

To je ono čega nije bilo u prethodnom periodu.

Luke Kotor je jedna od rijetkih državnih firmi koja ima uspješno poslovanje zbog čega Jonica, kao je kazala, s pravom očekuje od Vlade i države da odgovor na sve dosadašnje napore bude najbrža moguća odluka i najefikasnija procedura za dobijenje konceisje.

“Način na koji smo do sada komunicirali mi daje za pravo da vjerujem u to“, zaključila je Jonica.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.