Standard.

četvrtak jun 13

DPS: Vladimir Jokić manipuliše radnicima i gradom Kotorom, biće smijenjen

Vladimir Jokić sa svojim Demokratama i prvom pomoćnicom Dragicom Perović nisu ništa drugo nego demagozi, populisti i manipulatori, tvrde u Demokratskoj partiji socijalista.

47 hits

četvrtak jun 13

Bijelo Polje: Pauk miruje do reorganizacije

Gotovo četiri mjeseca Pauk služba koja posluje u sastavu Parking servis u Bijelom Polju ne radi. Iz Parking servisa i Komunalne policije objasnili su da je “pauk” trenutno u mirovanju,…

32 hits

srijeda jun 12

Vučinović u Beranama: Porodica Tomkić mora se osjećati bezbjedno

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je boravila u radnoj posjeti opštini Berane, gdje sa sastala sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem sa saradnicima.

36 hits

srijeda jun 12

Željko Aprcović: Skupštinska većina danas podnosi prijedlog za nastavak sjednice SO o smjeni Jokića

Predsjednik OO DPS-a Kotor Željko Aprcović je, gostujući u Skala radiju, izjavio da će danas skupštinska većina od 17 odbornika (ukupno 33) podnijeti prijedlog za nastavak sjednice SO Kotor i…

34 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 oktobar 2018 07:20

Vodovod traži da voda u Podgorici poskupi 22,3 odsto: "Održivost sistema dovedena u pitanje"

Preduzeće Vodovod i kanalizacija traži da voda u Podgorici poskupi za 23,2 odsto. Komisija sačinjena od stručnjaka ovog preduzeća pripremila je odluku o poskupljenju vode i uskoro će je dostaviti Odboru direktora na saglasnost. Tu odluku mora potvrditi Regulatorna agencija za energetiku i u konačnom Skupština Glavnog grada, piče Dan.

Kako je kazao Petar Živković, predsjednik odbora direktora, ukoliko ne dođe do poskupljenja vode preduzeće Vodovod, a i Glavni grad naći će se u problemu, piše Dan.

“Procjene koje sam radio su da voda mora poskupiti za 23,2 odsto. Ukoliko ne dođe do promjene cijena preduzeće će se naći u problemu i neće moći da održava sistem. Ovu oblast dobro poznajem i znam da će Glavni grad biti u problemu. U pitanju je isporuka vode i preduzeće neće moći da naplaćuje fakture. Mi nemamo sad visoku cijenu vode. Prošli put kad smo htjeli da povećamo cijenu vode Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj nije to dozvolio. Naša komisija je završila svoj dio posla i čekamo da stigne odboru direktora na saglasnost. Mi moramo kasnije dobiti saglasnost regulatora mada mi njihova uloga nije jasna. To mislim sa aspekta da ne može cijena vode biti ujednačena u svim gradovima. Mi sad imamo najnižu cijenu vode. Ako agencija hoće da budemo ujednačeni mi bi morali dva puta povećati cijenu vode”, rekao je Živković.

Ukoliko cjenovnik ostane isti, kako kaže Živković, građani će takođe, biti u problemu.

“To neće biti dobro ni za građane, ni za preduzeće ni za grad. Održivost sistema je dovedena u pitanje to mora da se shvati. Podgorica ima dobru snabdjevenost i ne bi smjelo da se dozvoli da nema vode. Od 2011. godine nijesmo imali povećanje cijene vode, a povećali smo broj priključaka, uradili mrežu, sva ruralna područja pokrili”, ističe Živković.

Živković kaže da će se pojaviti još jedan problem ukoliko se ne poveća cijena vode.

“Imaćemo problem sa seoskim vodovodima. Ako dođemo u situaciju da nemamo sredstava seoski vodovodi će biti u problemu odnosno ugasićemo ih. To ne bih volio da se desi. Imamo veliku potrošnju struje, pa nećemo imati da plaćamo fakture i isključiće pumpe. Sve je to vezano jedno sa drugim”, napominje Živković.

On je zaključio da ukoliko Glavni grad misli da Podgorica ima normalno snabdijevanje i održavanje sistema moraće da obezbijedi poskupljenje vode.

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije. Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku, a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanadizaciju 0,57 eura po kubiku.

Da je Podgorica pred poskupljenjem vode na sjednici Skupštine Glavnog grada 27. septembra je najavio Vladan Vučelić, izvršni direktor Vodovoda. On je tada saopštio da će čim se stvore zakonski uslovi da se tarifna politika Vodovoda izmijeni jer je sada potpuno neodrživa, to biti predloženo osnivaču i biće stavljeno na dnevni red sjednice Skupštine Glavnog grada. On je i naveo jedan od razloga zbog kojeg je neophodno izmijeniti tarifnu politiku.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 oktobar 2018 14:28

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.