Standard.

subota decembar 15

Francuzi putuju svijetom: Oduševljeni Nikšićem, ljudi ih dočekali širom otvorenih ruku i bez predrasuda

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

Noemi Isabel Dominik i Viktor su najbolji prijatelji koji su odlučili da u septembru krenu na put koji ih vodi od Francuske do Indije, a tokom svog putovanja su se…

54 hits

nedjelja decembar 16

U Herceg Novom 65 odsto zahtjeva za legalizaciju bez elaborata

U opštini Herceg Novi podnijeto je 4490 zahtjeva za legalizaciju objekata. Preko 80 odsto ovih zahtjeva podnijeto je posljednjih dana prije isteka zakonskog roka, bez potrebnih priloga (elaborata izvedenog stanja…

19 hits

nedjelja decembar 16

Kolektor će graditi i na državnoj zemlji

Privredna društva Uniprom iz Nikšića i Uniprom KAP iz Podgorice prošle godine ustupili su Glavnom gradu zemljište od 75.110 kvadrata, a u martu ove godine ono je vraćeno u imovinu…

11 hits

petak decembar 14

Sjutra otvaranje Skijališta u Kolašinu: Očekuje vas bogat program - mažuretkinje, di-džejevi, pravljenje "mega kačamaka"...

Zvanično otvaranje skijške sezone 2018/2019 u Kolašinu je sjutra, a kako je Standardu saopšteno iz "Ski Resort - Kolašin 1450" biće upriličen i bogat zabavni program, kao i popust na…

36 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 oktobar 2018 07:20

Vodovod traži da voda u Podgorici poskupi 22,3 odsto: "Održivost sistema dovedena u pitanje"

Preduzeće Vodovod i kanalizacija traži da voda u Podgorici poskupi za 23,2 odsto. Komisija sačinjena od stručnjaka ovog preduzeća pripremila je odluku o poskupljenju vode i uskoro će je dostaviti Odboru direktora na saglasnost. Tu odluku mora potvrditi Regulatorna agencija za energetiku i u konačnom Skupština Glavnog grada, piče Dan.

Kako je kazao Petar Živković, predsjednik odbora direktora, ukoliko ne dođe do poskupljenja vode preduzeće Vodovod, a i Glavni grad naći će se u problemu, piše Dan.

“Procjene koje sam radio su da voda mora poskupiti za 23,2 odsto. Ukoliko ne dođe do promjene cijena preduzeće će se naći u problemu i neće moći da održava sistem. Ovu oblast dobro poznajem i znam da će Glavni grad biti u problemu. U pitanju je isporuka vode i preduzeće neće moći da naplaćuje fakture. Mi nemamo sad visoku cijenu vode. Prošli put kad smo htjeli da povećamo cijenu vode Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj nije to dozvolio. Naša komisija je završila svoj dio posla i čekamo da stigne odboru direktora na saglasnost. Mi moramo kasnije dobiti saglasnost regulatora mada mi njihova uloga nije jasna. To mislim sa aspekta da ne može cijena vode biti ujednačena u svim gradovima. Mi sad imamo najnižu cijenu vode. Ako agencija hoće da budemo ujednačeni mi bi morali dva puta povećati cijenu vode”, rekao je Živković.

Ukoliko cjenovnik ostane isti, kako kaže Živković, građani će takođe, biti u problemu.

“To neće biti dobro ni za građane, ni za preduzeće ni za grad. Održivost sistema je dovedena u pitanje to mora da se shvati. Podgorica ima dobru snabdjevenost i ne bi smjelo da se dozvoli da nema vode. Od 2011. godine nijesmo imali povećanje cijene vode, a povećali smo broj priključaka, uradili mrežu, sva ruralna područja pokrili”, ističe Živković.

Živković kaže da će se pojaviti još jedan problem ukoliko se ne poveća cijena vode.

“Imaćemo problem sa seoskim vodovodima. Ako dođemo u situaciju da nemamo sredstava seoski vodovodi će biti u problemu odnosno ugasićemo ih. To ne bih volio da se desi. Imamo veliku potrošnju struje, pa nećemo imati da plaćamo fakture i isključiće pumpe. Sve je to vezano jedno sa drugim”, napominje Živković.

On je zaključio da ukoliko Glavni grad misli da Podgorica ima normalno snabdijevanje i održavanje sistema moraće da obezbijedi poskupljenje vode.

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije. Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku, a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanadizaciju 0,57 eura po kubiku.

Da je Podgorica pred poskupljenjem vode na sjednici Skupštine Glavnog grada 27. septembra je najavio Vladan Vučelić, izvršni direktor Vodovoda. On je tada saopštio da će čim se stvore zakonski uslovi da se tarifna politika Vodovoda izmijeni jer je sada potpuno neodrživa, to biti predloženo osnivaču i biće stavljeno na dnevni red sjednice Skupštine Glavnog grada. On je i naveo jedan od razloga zbog kojeg je neophodno izmijeniti tarifnu politiku.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 oktobar 2018 14:28

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.