Standard.

četvrtak maj 23

Za šetnju bez majice u Budvi kazna 500 eura

Za šetnju bez majice u susjednoj Hrvatskoj u Hvaru predviđena je kazna od 500 eura, a ovu odluku planira da uvede i opština Budva.

121 hits

četvrtak maj 23

Rekonstruisane pješačke staze ispred zgrade uprave Glavnog grada

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Privredna Društva Putevi i Komunalne usluge završili su radove na rekonstrukciji pješačkih staza ispred zgrade uprave Glavnog grada u Njegoševoj ulici, saopšteno je iz Glavnog grada.

23 hits

četvrtak maj 23

Do kraja godine tender za izgradnju postrojenja otpadnih voda

Direktor podgoričkog preduzeća Vodovod Filip Makrid kazao je Dnevne novine da su se stekli svi uslovi za realizaciju projekta izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija je procijenjena vrijednost oko…

19 hits

srijeda maj 22

Svaka čast ministru i gradonačelniku: Sjajna fotka za kraj žurke za nezaborav

U centru Glavnog grada sinoć je proslavljen Dan nezavisnosti fenomenalnom žurkom i nastupima vrhunskih muzičkih zvijezda.

134 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
petak, 12 oktobar 2018 08:00

Direktorica cetinjske bolnice razočarana: Nama pripada da postanemo baza Medicinskog fakulteta

Direktorica Bolnice "Danilo I" na Cetinju Sonja Radojičić kazala je za Pobjedu da joj je žao što senatori u srijedu nijesu usvojili prijedlog Vijeća Medicinskog fakulteta da ta zdravstvena ustanova bude nastavna baza fakulteta.

Dr Sonja Radojičić Dr Sonja Radojičić FOTO: Pobjeda/Analitika

"Iskreno se nadam da će se u narednom periodu naći način da Opšta bolnica 'Danilo I' postane naučno-nastavna baza Medicinskog fakulteta, jer nam to i pripada", kazala je ona.

Senat je ocijenio prijedlog Medicinskog fakulteta neosnovanim zato što ova bolnica pripada sekundarnom, a ne tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i da zato nema pravo da bude nastavna baza. Radojičić je drugačijeg stava, uz opasku da ona nije u nastavi i da, možda, nije kompetentna da do kraja sudi o tome, ali ukazuje na neke činjenice.

ORL odeljenje cetinjske bolnice i Humana reprodukcija su, ističe ona, po pružanju usluga tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

"Samo fizički pripadaju Opštoj bolnici, što ne može biti na štetu već na korist svih nas", rekla je ona.

Navela je da joj je kao direktorici ove eminentne zdravstvene ustanove - najstarije u zemlji, sa kontinuitetom u kvalitetu, iskreno žao što nijesu postali naučno-nastavna baza.

Senat je odbio prijedlog Medicinskog fakulteta ocjenjujući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da je bolnica zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite koja pruža bolničku zdravstvenu zaštitu, a da su klinika, kliničkobolnički centar, klinički centar i institut nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja i obavljaju naučnoistraživačku i nastavnu djelatnost za oblast kliničkih grana medicine, odnosno stomatologije.

Pojedini senatori su, kako je ispričao naš nezvaničan izvor, reagovali na tu tvrdnju, navodeći da je trebalo da se usvoji prijedlog fakulteta. Jedan senator, o čemu su mediji ranije pisali, istakao je da su odjeljenja za otologiju, mikrohirurgiju uha i audiologiju, kao i ono za humanu reprodukciju ubrajaju u tercijarni nivo zaštite, te da su ta odjeljenja do 2006. godine bila dio Kliničkog centra koja su izmještena na Cetinje.

"Ubrajaju se u tercijarni nivo zdravstvene zaštite, isto kao i Klinički centar", kazao je on.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.