Standard.

ponedjeljak decembar 17

Na Bjelasici je prava zimska idila: Snijega ne fali, na stazama i danas veliki broj skijaša i bordera

U ski centru Kolašin 1450, juče je zvanično otvorena skijaška sezona. Snijega ne fali, staze su utabane, a tome svjedoči i veliki broj ljubitelja skijanja i bordanja koji su i…

127 hits

nedjelja decembar 16

Otvorena sezona u "Ski Resortu - Kolašin 1450": Posjetioci uživali u bogatom programu

Skijška sezona u Kolašinu zvanično je otvorena danas, a brojni posjetioci su imali prilku da uživaju u bogatom zabavnom programu, dok su mogli da iskoriste i popust na jednodnevni ski…

18 hits

nedjelja decembar 16

U Nikšiću završen Boem fest

Manifestacija Boem fest, pod sloganom ”Nikšić pamti svoje legende”, tokom prethodna dva dana oživjela je sjećanje na dobri duh tog grada i označila završetak ovogodišnjih festivalskih dešavanja.

26 hits

nedjelja decembar 16

U Nikšiću završen Boem fest

Objavljeno u: Gradovi

nedjelja decembar 16

U Herceg Novom 65 odsto zahtjeva za legalizaciju bez elaborata

U opštini Herceg Novi podnijeto je 4490 zahtjeva za legalizaciju objekata. Preko 80 odsto ovih zahtjeva podnijeto je posljednjih dana prije isteka zakonskog roka, bez potrebnih priloga (elaborata izvedenog stanja…

38 hits

 
 
 
 
petak, 12 oktobar 2018 08:00

Direktorica cetinjske bolnice razočarana: Nama pripada da postanemo baza Medicinskog fakulteta

Direktorica Bolnice "Danilo I" na Cetinju Sonja Radojičić kazala je za Pobjedu da joj je žao što senatori u srijedu nijesu usvojili prijedlog Vijeća Medicinskog fakulteta da ta zdravstvena ustanova bude nastavna baza fakulteta.

Dr Sonja Radojičić Dr Sonja Radojičić FOTO: Pobjeda/Analitika

"Iskreno se nadam da će se u narednom periodu naći način da Opšta bolnica 'Danilo I' postane naučno-nastavna baza Medicinskog fakulteta, jer nam to i pripada", kazala je ona.

Senat je ocijenio prijedlog Medicinskog fakulteta neosnovanim zato što ova bolnica pripada sekundarnom, a ne tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i da zato nema pravo da bude nastavna baza. Radojičić je drugačijeg stava, uz opasku da ona nije u nastavi i da, možda, nije kompetentna da do kraja sudi o tome, ali ukazuje na neke činjenice.

ORL odeljenje cetinjske bolnice i Humana reprodukcija su, ističe ona, po pružanju usluga tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

"Samo fizički pripadaju Opštoj bolnici, što ne može biti na štetu već na korist svih nas", rekla je ona.

Navela je da joj je kao direktorici ove eminentne zdravstvene ustanove - najstarije u zemlji, sa kontinuitetom u kvalitetu, iskreno žao što nijesu postali naučno-nastavna baza.

Senat je odbio prijedlog Medicinskog fakulteta ocjenjujući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da je bolnica zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite koja pruža bolničku zdravstvenu zaštitu, a da su klinika, kliničkobolnički centar, klinički centar i institut nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja i obavljaju naučnoistraživačku i nastavnu djelatnost za oblast kliničkih grana medicine, odnosno stomatologije.

Pojedini senatori su, kako je ispričao naš nezvaničan izvor, reagovali na tu tvrdnju, navodeći da je trebalo da se usvoji prijedlog fakulteta. Jedan senator, o čemu su mediji ranije pisali, istakao je da su odjeljenja za otologiju, mikrohirurgiju uha i audiologiju, kao i ono za humanu reprodukciju ubrajaju u tercijarni nivo zaštite, te da su ta odjeljenja do 2006. godine bila dio Kliničkog centra koja su izmještena na Cetinje.

"Ubrajaju se u tercijarni nivo zdravstvene zaštite, isto kao i Klinički centar", kazao je on.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.