Standard.

ponedjeljak oktobar 15

Marković: Žabljak će biti oaza mira, čistoće, kvalitetne i zdrave ponude

Predsjednik Vlade Duško Marković je danas  u okviru radne posjete Žabljaku prisustvovao  svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove, kao i prvoj vožnji električnog minibusa.

167 hits

ponedjeljak oktobar 15

Janović: Tereni za male sportove u funkciji unaprjeđenja sportske i turističke ponude Žabljaka

Predsjednik Vlade Duško Marković, ministar sporta Nikola Janović i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević danas su svečano otvorili terene za male sportove u toj opštini.

21 hits

ponedjeljak oktobar 15

U Baru se gradi vrtić vrijednosti 2,5 miliona eura

Objavljeno u: Gradovi

by Ana Šofranac

U Baru položen je kamen temeljac za novi vrtić vrijedan 2,5 miliona eura, u koji će biti smješteno oko 400 djece.

27 hits

subota oktobar 13

Vjerovali ili ne: Pljevlja imala javnu kuću – kupleraj još prije sto godina

U Plјevlјima po završetku Velikog  rata  1919. godine otvorena javna kuća. Kako je objavljeno na portalu Pvportal.me, 31. marta 1919. godine pod tačkom 5. dnevnog reda 11. Sjednice opštinskog odbora Plјevalјa,…

435 hits

 
 
 
 
petak, 12 oktobar 2018 08:00

Direktorica cetinjske bolnice razočarana: Nama pripada da postanemo baza Medicinskog fakulteta

Direktorica Bolnice "Danilo I" na Cetinju Sonja Radojičić kazala je za Pobjedu da joj je žao što senatori u srijedu nijesu usvojili prijedlog Vijeća Medicinskog fakulteta da ta zdravstvena ustanova bude nastavna baza fakulteta.

Dr Sonja Radojičić Dr Sonja Radojičić FOTO: Pobjeda/Analitika

"Iskreno se nadam da će se u narednom periodu naći način da Opšta bolnica 'Danilo I' postane naučno-nastavna baza Medicinskog fakulteta, jer nam to i pripada", kazala je ona.

Senat je ocijenio prijedlog Medicinskog fakulteta neosnovanim zato što ova bolnica pripada sekundarnom, a ne tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i da zato nema pravo da bude nastavna baza. Radojičić je drugačijeg stava, uz opasku da ona nije u nastavi i da, možda, nije kompetentna da do kraja sudi o tome, ali ukazuje na neke činjenice.

ORL odeljenje cetinjske bolnice i Humana reprodukcija su, ističe ona, po pružanju usluga tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

"Samo fizički pripadaju Opštoj bolnici, što ne može biti na štetu već na korist svih nas", rekla je ona.

Navela je da joj je kao direktorici ove eminentne zdravstvene ustanove - najstarije u zemlji, sa kontinuitetom u kvalitetu, iskreno žao što nijesu postali naučno-nastavna baza.

Senat je odbio prijedlog Medicinskog fakulteta ocjenjujući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da je bolnica zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite koja pruža bolničku zdravstvenu zaštitu, a da su klinika, kliničkobolnički centar, klinički centar i institut nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja i obavljaju naučnoistraživačku i nastavnu djelatnost za oblast kliničkih grana medicine, odnosno stomatologije.

Pojedini senatori su, kako je ispričao naš nezvaničan izvor, reagovali na tu tvrdnju, navodeći da je trebalo da se usvoji prijedlog fakulteta. Jedan senator, o čemu su mediji ranije pisali, istakao je da su odjeljenja za otologiju, mikrohirurgiju uha i audiologiju, kao i ono za humanu reprodukciju ubrajaju u tercijarni nivo zaštite, te da su ta odjeljenja do 2006. godine bila dio Kliničkog centra koja su izmještena na Cetinje.

"Ubrajaju se u tercijarni nivo zdravstvene zaštite, isto kao i Klinički centar", kazao je on.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.