Standard.

četvrtak januar 17

VIDEO: Policija iznosila građane koji su pokušali da spriječe sječu čempresa u Baru

Sječa čempresa počela je jutros u dvorištu barske Gimnazije, gdje je planirana izgradnja vrtića. Grupa građana koja se protivi izgradnji okupila se danas u dvorištu Gimnazije kako bi spriječila sječu…

85 hits

četvrtak januar 17

Opština Kotor za kupovinu novih vozila daje 135,5 hiljada eura

Predsjednik Opštine Kotor  Vladimir Jokić, koji je kadar Demokrata je potpisao ugovor o nabavci novih vozila. Vrijednost ugovora iznosi oko 135,5 hiljada eura.

41 hits

srijeda januar 16

Nema osnova za vanredne izbore na Cetinju

Iako u cetinjskoj opoziciji smatraju da bi rješenje parlamentarne krize u tom gradu bilo raspisivanje lokalnih izbora, predsjednica Skupštine prijestonice Cetinje Maja Ćetković kaže da za razmišljanje o raspisivanju novih…

54 hits

srijeda januar 16

Cetinjanin zvao načelnika policije da se biju

Načelnik kriminalističke policije OB Cetinje Dragan Mandić prijavio je policiji da mu je prijećeno i da ga je sugrađanin javno vrijeđao i psovao.

120 hits

 
 
 
 
subota, 20 oktobar 2018 19:40

Spriječen krivolov u vodama Herceg Novog

Velika količina nelegalnog, neobilježenog i na nedozvoljenim mjestima postavljenog ribolovnog alata izvađena je juče iz mora u Herceg Novom.

Akciju su sproveli službenici Plovne jedinice OGB Herceg Novi i inspektori za ribarstvo i članovi akcije „Stop krivolovu“, javlja portal RTCG.

"Ovom akcijom reagovali smo na mnogobrojne prijave našoj stranici, ali i policiji i inspektoratu za ribarstvo, koje su se odnosile na prisustvo velikog broja mreža, vrša i sličnih ribolovnih alata, koji se koriste na nedozvoljen način i na nedozvoljenim lokacijama, ali i bez potrebnih dozvola", saopštila je neformalna grupa sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore „Stop krivolovu“.

Zatečeni ribarski alat, koji je bio propisno postavljen i obilježen, a uz provjeru validnosti izdate dozvole, ostavljen je na lokacijama na kojima je zatečen.

Međutim, izvađeno je 15 vrša i preko 1200 m mreža. Ulov je vraćen u more, dok su vrše i mreže uništene i privremeno odložene u Luci Zelenika, odakle će uz dogovor sa komunalnom inspekcijom i gradskom “Čistoćom” biti uklonjene.

Na relativno maloj površini koja je obrađena, količina zatečenog krivolovnog alata je ogromna i zabrinjavajuća, stoga će članovi akcije „Stop krivolovu“ u narednom periodu intenzivnije pozabaviti ovim problemom i u saradnji sa nadležnim institucijama sprovoditi češće kontrole i na raznim lokacijama.

Osim krivolova, ovako neobilježene mreže i vrše su prijetnja i životima ronilaca, plivača, ali i onih koji plovilom nabasaju na njih, jer se postavljaju na plovnim putevima, plažama, ušćima, bez ikakvih oznaka i u ogromnim količinama, upozoravaju oni.

"Veličina oka na mrežama i vršama nosiocima dozvola je jasno zakonski propisana, a dužina mreže ograničena na maksimalnih 160 m. Pronađeni krivolovni alat, osim što je bio neobilježen, bio je i zakonski nelegalan zbog veličine oka, ali i same dužine mreža", tvrde članovi te akcije.

Oni očekuju reakciju onih koji će pokušati da umanje problem, pominjući neke druge krivolovne metode, stavljajući na razna mjesta prioriteta jedne ili druge. Zbog toga podsjećaju da je akcija „Stop krivolovu“ građanski pokret čiji je cilj da na teritoriji Crne Gore, uz saradnju sa nadležnim institucijama, iskorijene krivolov u svim oblicima i na svim vodama, bez obzira na težinu prekršaja ili krivičnog djela.

"Ni mi, niti institucije sa kojima sarađujemo i uz čiju pomoć i razumijevanje već godinu i po radimo sve da stvari dovedemo u red, nećemo prekršiocima suditi i određivati koju kaznu zaslužuju ili čije je krivolovno djelo teže i pogubnije. Mi smo tu da problem uočimo, da ga predočimo nadležnima koji imaju instrumente za rješavanje problema. Epilog i posljednju riječ ima sudstvo, koje će prekršioce sankcionisati u zakonskom okviru", navode oni.

Iz ovog građanskog udruženja očekuju da će se Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi, čiji je nacrt završen, uskoro naći na javnoj raspravi. Nadaju se da će sugestijama pomoći da finalna verzija bude nešto što će u budućnosti svima pomoći.Pozivaju građane da podrže njihov, kao i rad policije, inspektorata, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i ostalih uključenih institucija, jer „ovo je borba svih koji žive u Crnoj Gori“.

Broj za prijavu krivolova u Herceg Novom je 067/184-773, u Budvi 067/184-258, Baru 067/184-018, Ulcinju 067/184-196 i na Skaradskom jezeru 067/174-246 i 020/875-998.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.