Standard.

srijeda novembar 21

Alarmantno u Heceg Novom: Klizište u Kutima prijeti kućama, mještani u strahu napuštaju domove

Obilne padavine, pored nevolja zbog poplava koje su juče izazvale, pokrenle su i klizište u Kutima u naselju Kamenje. Ugroženo je nekoliko kuća, priča za Radio Jadran mještanin, Željko Čvoro.

72 hits

srijeda novembar 21

Put Budva-Tivat otvoren za saobraćaj

Put Budva-Tivat koji je juče  zatvoren zbog nevremena, jutros oko pet sati otvoren je, potvrđeno je iz AMSCG.

29 hits

utorak novembar 20

Budva dobila struju, mještani naselja Čevo ne dozvoljavaju da se uđe na imanje i otkloni kvar

Zbog vremenskih nepogoda koje su zadesile područje Crne Gore došlo je do prekida u napajanju električnom energijom u pojedinim područjima.

56 hits

utorak novembar 20

Apel Novljanima: Građani da ostanu kod kuće, sve službe na terenu

Povodom nevremena koje je zahvatilo Herceg Novi i dio primorja, zasijedao je Tim za upravljanje u vanrednim situacijama. Apelovali su na građane da ostanu kod kuće dok nevrijeme ne prođe,…

18 hits

 
 
 
 
četvrtak, 08 novembar 2018 12:38

Očišćena masna farba sa spomenika Mirku Petroviću: "Nadamo se da više neće biti ovakvih incidenata"

Gradske službe uklonile su masnu farbu koja je prije oko dvije sedmice bačena na spomenik vojvodi Mirku Petroviću u centru Podgorice, potvrđeno je Standardu iz Glavnog grada.

"Naše službe su očistile spomenik i nadamo se da se ovakvi incidenti neće ponavljati", rekli su nam iz Glavnog grada.

Kazali su da uprkos mogućnosti da se incident ponovi, gradske vlasti nijesu razmatrale mogućnost da vrati stražara koji bi čuvao spomenik.

Zbog tenzija i polemike koje su pratile podizanje spomenika, obezbjeđenje je do nedavno čuvalo ovaj objekat, a oko njega su postavljene i nadzorne kamere. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da spriječi incident, kada je nepoznata osoba prije dvije sedmice, bacila masnu farbu zelene boje koja se razlila po sredini bijelog obeliska.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću podignut je prvi put u centru Podgorice 1886. godine, ali je srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović.

Još od kad je 2015. predloženo da spomenik bude obnovljen, uslijedila je žučna polemika u javnosti. Skupština Glavnog grada donijela je odluku o obnovi u aprilu 2015. glasovima odbornika vladajuće DPS – SDP – LP – DUA – BS – HGI koalicije.

spomenik

Protiv su bili odbornici DF, SNP, DEMOS i bivši odbornici SNP, dok su uzdržani ostali Bane Popović, Momčilo Vujošević i Milan Mijović (DPS). Kada je spomenik postvljen 2017. godine, uslijedio je niz žestokih političkih reakcija u Crnoj Gori, a dio opozicije, prije svih Demokratski front, zatražio je da se o ovom pitanju građani Glavnog grada izjasne na referendumu.

Vlast je tvrdila da vojvoda Mirko Petrović (1820-1867), otac kralja Nikole, kao diplomata, vojskovođa, pjesnik i ključna politička ličnost iz doba vladavine knjaza Danila i knjaza Nikole, zaslužio da mu se obnovi spomenik.

Protivnici podizanja spomenika, podsjećaju na krvavu Poharu Kuča iz 1856. godina koju je predvodio vojvoda Mirko.

Prema istorijskim podacima u pohari su stradali djeca, žene i starci. Vojvoda Marko Miljanov zabilježio je da su prilikom pohara posječene 243 plemenske glave, od čega 17 vojničkih, dok su preostale bile staraca, žena i djece. Neki istoričari, sa druge strane, tvrde da je Marko Miljanov preuveličao zločin s obzirom da je bio Kuč.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.