Standard.

utorak maj 21

Podgorica: Radi pet zdravstvenih objekata

Zdravstvene usluge danas i sjutra građani će moći da dobiju u objektima Blok pet, Nova Varoš, Konik, Tuzi i Zeta, saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja.

13 hits

utorak maj 21

Zbog proslave Dana nezavisnosti zatvorene Njegoševa i Bokeška

Ulice Njegoševa i Bokeška, u centru Glavnog grada, od ponoći su zatvorene za saobraćaj za sva motorna vozila, zbog organizovanja programa proslave Dana nezavisnosti.

18 hits

utorak maj 21

Bespravne graditelje ne zanima zakup stana

U Podgorici ima mali broj jednočlanih porodica, vlasnika bespravnih objekata, kojima bi Sekretarijat za socijalno staranje plaćao 60 eura zakup stana u slučaju rušenja njihovih nelegalnih objekata, a pošto su…

14 hits

ponedjeljak maj 20

Zbog proslave Dana nezavisnosti: Evo koje ulice i kada će biti zatvorene

Radi organizovanja programa u čast proslave Dana nezavisnosti, zatvara se saobraćaj za sve vrste motornih vozila u ulicama Njegoševa i Bokeška, saopšteno je iz Glavnog grada.

76 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 03 decembar 2018 17:00

Na barskoj pruzi "čelo u čelo" putnički i teretni voz: Izbjegnut sudar vozova, zahvaljujući pribranosti dispečera

Zahvaljujući pribranosti dispečera iz Požege, koji je u posljednji čas dobio bitku s vremenom koje je curilo u katastrofu, prekjuče je izbjegnuta velika tragedija na barskoj pruzi između Požege i Užica, kada su se na istom kolosjeku "čelo u čelo" našli putnički i teretni voz, piše Blic.

Na barskoj pruzi "čelo u čelo" putnički i teretni voz: Izbjegnut sudar vozova, zahvaljujući pribranosti dispečera FOTO: Shutterstock/Ilustracija

Pukom srećom mašinovođa putničkog voza uspio je da ukoči tek 200 metara od mjesta gdje je na pruzi stajala teretna kompozicija koja je nečijom greškom prošla kroz zatvoreni signal.

U subotu oko 9.45 teretni voz koji je saobraćao na relaciji Požega – Bijelo Polje prošao je kroz stajalište Uzići, iako je tu morao da sačeka ukrštanje sa putničkim na trasi Užice – Kraljevo.

"Primjetivši da je teretnjak prošao kroz zatvoreni signal, dispečer na telekomandi u Požegi, odakle se reguliše saobraćaj na barskoj pruzi od Resnika do Vrnice kod Bijelog Polja, odmah je pozvao Centar za daljinsko upravljanje u Beogradu alarmiravši da isključe struju na ovom dijelu pruge jer prijeti sudar vozova. Napon s kontaktne mreže odmah je isključen, pa je teretni voz stao pri izlasku iz Uzića prema Užicu", priča izvor "Blica" sa željeznice upoznat s ovim nemilim događajem.

Međutim, ovim je dispečer riješio samo jedan manji dio posla u otklanjanju opasnosti koja je prijetila. Jer putnički voz koji je dolazio iz drugog pravca bila je ruska dizel motorna garnitura koja ne koristi struju i, osim iz lokomotive, ne može se drugačije zaustaviti.

"Nemajući šta drugo da učini, a u svega par minuta, možda ni toliko, dispečer je morao da spriječi tragediju, telefonom se raspitao ko upravlja putničkim vozom Užice – Kraljevo i zatražio telefonski broj mašinovođe. Pozvao ga je, a ovaj se, srećom, javio. Uslijedilo je naređenje: 'Koči odmah, voz ti je u kolosjeku, ideš pravo na njega'", prepričava sagovornik Blica dramu sa barske pruge.

Mašinovođa putničkog voza u kome se nalazilo 15-ak putnika na pravini kroz Uziće uspio je da zakoči i spriječi sudar sa teretnjakom koji je stajao 200 metara naspram njega.

Zbog ove situacije u Uzićima saobraćaj na barskoj pruzi bio je cijeli dan zaustavljen. Na lice mjesta izašla je komisija, a zasad nije poznato šta je utvrđeno kao razlog toga što su se dva voza iz dva pravca našla na istim šinama.

"Izvjesno je da je mašinovođa teretnog voza imao crveni signal, ali je pitanje da li je obratio pažnju na to ili ga možda zbog magle uopšte nije vidio. Možda i nije greška mašinovođe, jer se dešava da su signali neispravni pa tada važi direktna komunikacija pružnim telefonom onog koji upravlja vozom sa dispečerom koji reguliše saobraćaj. U takvim situacijama razgovori se obavezno snimaju", objašnjava za Blic željezničar iz Požege.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 03 decembar 2018 17:32

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.