Standard.

utorak januar 22

Raičević naložio hitnu kontrolu gradilišta vrtića u Baru

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević naložio je nadležnom organu lokalne uprave da, bez odlaganja obiđe gradilište dječijeg vrtića u Baru, kako bi utvrdio da li se radovi izvode po zakonskim…

17 hits

utorak januar 22

Vazduh u Pljevljima od 31 bio zagađen 29 dana

U Pljevljima je u decembru, od 31 dan, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM čestica, saopštila je pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović.

9 hits

utorak januar 22

Crnogorski da bude službeni jezik u Skupštini Glavnog grada

Odbornici DPS-a i LP predložili su komisiji za izradu statuta Glavnog grada da u ovom aktu doda novo poglavlje koje će se odnositi na upotrebu jezika i pisma, piše Dan.

13 hits

ponedjeljak januar 21

Bar: Učenici Gimnazije sprečavali postavljanje ograde

Đaci Gimnazije, kao i pojedini profesori, danas su stali uz ogradu gradilišta gdje se namjerava podići vrtić. Tako su spriječili radnike da postave limene panele preko žičane ograde, prenosi Bari…

29 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 januar 2019 10:40

Psi lutalice sve veća opasnost za bjelopoljska domaćinstva, neophodna izgradnja azila

Na području bjelopoljske opštine broj životinja bez vlasnika svakodnevno se uvećava, i predstavlja permanentnu opasnost za građane i stoku. Iz raznih područja stižu informacije da psi lutalice napadaju stoku tamošnjim domaćinima, a prije nekoliko dana poharano je stado ovaca domaćina u selu Čokrlije.

Psi lutalice sve veća opasnost za bjelopoljska domaćinstva, neophodna izgradnja azila FOTO: TO Bijelo Polje

Među građanima se ponovo aktuelizovalo pitanje izgradnje azila za pse jer smatraju da je to adekvatno rješenje za njihovo zbrinjavanje. Time bi se učinio značajan pomak u suzbijanju zaraznih i virusnih oboljenja koja bi u tom slučaju bila stavljena pod kontrolu veterinarske službe. Istovremeno bi se smanjila i šteta farmerima koju im pričinjavaju te životinje, a osigurala bi se i bezbjednost građana a posebno djece, koja bi eventualno bila izložena njihovim nasrtajima.

Preduzetnik iz Rasova Vehbo Čoković upozorava da je prisutna najezda pasa lutalica.

„U Rasovu koji slovi za jedan od najvećih mjesnih centara ne samo u Bijelom Polju, nego i državi, sve je izraženije prisustvo pasa lutalica. Mogu se vidjeti gotovo na svakom koraku, a posebno je opasno kretanje noću i neosvijetljenim prostorom gdje postoji permanenta opasnost da napadnu“, upozorava Čoković.

On podsjeća da je prije nekoliko godina imao „bliski susret „sa psom lutalicom.

„To se upravo desilo u gradskom području kada me pas lutalica iznenada ugrizao za nogu. Prošao sam kompletan medicinski tretman koji se tiče ugriza te životinje, te sam bio prinudjen da tužim Opštinu odnosno njene nadležne službe i ostvario na sudu adekvatnu odštetu“, ističe Čokovič.

Predsjednik bjelopoljskog Saveza NVO Uglješa Prebiračević nedavno je potvrdio da prisustvo pasa lutalica na javnim površinama poprima zabrinjavajuće razmjere. Prebiračević opravdano sumnja da pojedine lokalne uprave iz okruženja, da bi se oslobodile pasa lutalica na svom području, organizovano ili individualno transportuju ih na područje bjelopoljske opštine.

„Apelujemo na Upravu policije da se uključi i u saradnji sa našom lokalnom upravom pokušaju riješiti ovaj problem. Ranije su nevladinom sektoru prijavljeni slučajevi da prevozna sredstva registarskih oznaka nekih gradova i mjesta iz okruženja, istovaraju pse lutalice u prigradskim i gradskim naseljima. Zbog takvih informacija treba da reaguje policija i ispita takve navode. O štetama koje pričinjavaju psi lutalice na seoskom području, suvišno je i govoriti“, upozorava Prebiračević.

Psi lutalice u Rasovu 1

On navodi da je veoma opasno prisustvo lutajućih životinja na javnim mjestima gdje borave ljudi, a prvenstveno djeca.

„Mogu se vidjeti u blizini zdravstvenih ustanova, vrtića, škola, u gradskom parku. Ovih dana su primjećeni u centru grada, prvenstveno u dječjem parku i okolo spomenika Palim borcima. Njihov lavež izaziva jezu“, upozorava Prebiračević.

Veterinari objašnjavaju da su psi populacija životinja koje su „progresivnom brzinom razmnožavaju“ u odnosu na drugu vrstu .

„Kod njih ne postoji adekvatna situacija praćenja bolesti i vršenje pregleda što je ozbiljan signal za rješavanje ovog problema u smislu organizovanja prihvatilišta za napuštene životinje. U tom slučaju mogle bi da budu stavljene pod kontrolu i adekvatno vaksinicane čime bi se smanjila i šteta koju psi nanose farmerima, a prioritet je da se osigura i bezbjednost gradjana ,posebno djece“, upozoravaju veterinari.

Takođe, upozoravaju da građani znaju da budu isprovocirani najezdom pasa lutalica i da onda nekontrolisano bacaju otrov .Bilo je slučajeva da se baci otrov da se unište psi lutalice, a pri tome se dovode u opasnost ostala živa bića.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 10 januar 2019 11:24

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.