Standard.

četvrtak jun 13

DPS: Vladimir Jokić manipuliše radnicima i gradom Kotorom, biće smijenjen

Vladimir Jokić sa svojim Demokratama i prvom pomoćnicom Dragicom Perović nisu ništa drugo nego demagozi, populisti i manipulatori, tvrde u Demokratskoj partiji socijalista.

44 hits

četvrtak jun 13

Bijelo Polje: Pauk miruje do reorganizacije

Gotovo četiri mjeseca Pauk služba koja posluje u sastavu Parking servis u Bijelom Polju ne radi. Iz Parking servisa i Komunalne policije objasnili su da je “pauk” trenutno u mirovanju,…

27 hits

srijeda jun 12

Vučinović u Beranama: Porodica Tomkić mora se osjećati bezbjedno

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je boravila u radnoj posjeti opštini Berane, gdje sa sastala sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem sa saradnicima.

34 hits

srijeda jun 12

Željko Aprcović: Skupštinska većina danas podnosi prijedlog za nastavak sjednice SO o smjeni Jokića

Predsjednik OO DPS-a Kotor Željko Aprcović je, gostujući u Skala radiju, izjavio da će danas skupštinska većina od 17 odbornika (ukupno 33) podnijeti prijedlog za nastavak sjednice SO Kotor i…

31 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 08:06

Zbog zagađenosti u Limu sve manje ribe

U rijeci Lim koja protiče kroz Bijelo Polje sve je manje ribe, pišu Dnevne novine. Na to upozoravaju iz Sportsko ribolovnog društva “Sinjavac”, uz alarmantno upozorenje da je ribe skobalja, koja predstavlja sinonim te rijeke, sve manje.

“Sa pravom upozoravamo da je u Limu sve manje ribe, prvenstveno skobalja. Razloga za to ima više a svakako je ključni, što je ova rijeka, zbog nemara društvene zajednice, izložena raznoraznim zagađenjima. Samo u proteklih tri godine u Limu se desilo nekoliko ekoloških incidenata za koje je neko trebao da snosi odgovornost”, kaže za DN predsjednik SRD “Sinjavac”, Ismet Softić.

U prilog iznijetim tvrdnjama Softić podsjeća da je prije nekoliko godina SRD “Sinjavac” brojalo oko 800 članova.

“Sada ih je oko 200 i prema atmosferi koja preovladava kod ribolovaca, sve će ih biti manje. Razloga je mnogo, ali društveno odgovorna zajednica ne smije da dozvoli da se nekontrolisano u rijeku ispušta razni otpad, fekalije i da su njene obale pune divljih deponija. Svakako je za pohvalu to što su u toku radovi na izgradnji kolektora, ali dok taj posao bude finiširan, plašimo se da će se riblji fond u Limu totalno istrijebiti”, upozorava Softić.

Navodeći i da uskoro treba da stupe na snagu naredbe Zakona o slatkovodnim vodama koji podrazumijeva i ribolov, Softić podsjeća da je u Limu sve manje zastupljen krivolov.

“Naši ribočuvari su permanentno na terenu i u posljednje vrijeme nijesu zabilježeni slučajevi nedozvoljenog izlovljavanja ribe, iako ih je manje i manje. Naša želja je, da se rijeka što više zaštiti od zagađenja i to će svakako doprinijeti i obogaćivanju ribljeg fonda”, zaključuje Softić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.