Standard.

utorak januar 22

Raičević naložio hitnu kontrolu gradilišta vrtića u Baru

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević naložio je nadležnom organu lokalne uprave da, bez odlaganja obiđe gradilište dječijeg vrtića u Baru, kako bi utvrdio da li se radovi izvode po zakonskim…

17 hits

utorak januar 22

Vazduh u Pljevljima od 31 bio zagađen 29 dana

U Pljevljima je u decembru, od 31 dan, čak 29 bilo s prekoračenjem dozvoljene granice PM čestica, saopštila je pomoćnica direktora Agencije za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović.

9 hits

utorak januar 22

Crnogorski da bude službeni jezik u Skupštini Glavnog grada

Odbornici DPS-a i LP predložili su komisiji za izradu statuta Glavnog grada da u ovom aktu doda novo poglavlje koje će se odnositi na upotrebu jezika i pisma, piše Dan.

13 hits

ponedjeljak januar 21

Bar: Učenici Gimnazije sprečavali postavljanje ograde

Đaci Gimnazije, kao i pojedini profesori, danas su stali uz ogradu gradilišta gdje se namjerava podići vrtić. Tako su spriječili radnike da postave limene panele preko žičane ograde, prenosi Bari…

29 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 08:06

Zbog zagađenosti u Limu sve manje ribe

U rijeci Lim koja protiče kroz Bijelo Polje sve je manje ribe, pišu Dnevne novine. Na to upozoravaju iz Sportsko ribolovnog društva “Sinjavac”, uz alarmantno upozorenje da je ribe skobalja, koja predstavlja sinonim te rijeke, sve manje.

“Sa pravom upozoravamo da je u Limu sve manje ribe, prvenstveno skobalja. Razloga za to ima više a svakako je ključni, što je ova rijeka, zbog nemara društvene zajednice, izložena raznoraznim zagađenjima. Samo u proteklih tri godine u Limu se desilo nekoliko ekoloških incidenata za koje je neko trebao da snosi odgovornost”, kaže za DN predsjednik SRD “Sinjavac”, Ismet Softić.

U prilog iznijetim tvrdnjama Softić podsjeća da je prije nekoliko godina SRD “Sinjavac” brojalo oko 800 članova.

“Sada ih je oko 200 i prema atmosferi koja preovladava kod ribolovaca, sve će ih biti manje. Razloga je mnogo, ali društveno odgovorna zajednica ne smije da dozvoli da se nekontrolisano u rijeku ispušta razni otpad, fekalije i da su njene obale pune divljih deponija. Svakako je za pohvalu to što su u toku radovi na izgradnji kolektora, ali dok taj posao bude finiširan, plašimo se da će se riblji fond u Limu totalno istrijebiti”, upozorava Softić.

Navodeći i da uskoro treba da stupe na snagu naredbe Zakona o slatkovodnim vodama koji podrazumijeva i ribolov, Softić podsjeća da je u Limu sve manje zastupljen krivolov.

“Naši ribočuvari su permanentno na terenu i u posljednje vrijeme nijesu zabilježeni slučajevi nedozvoljenog izlovljavanja ribe, iako ih je manje i manje. Naša želja je, da se rijeka što više zaštiti od zagađenja i to će svakako doprinijeti i obogaćivanju ribljeg fonda”, zaključuje Softić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.