Standard.

četvrtak mart 21

Park-šuma na Ćemovskom polju dobila sprave za treniranje

Radnici Agencije za stanovanje postavili su juče metalnu multifunkcionalnu spravu za treniranje u parkšumi na Ćemovskom polju. Posjetioci nijesu krili zadovoljstvo zbog ugradnje novog mobilijara koji će zamijeniti stare drvene…

12 hits

četvrtak mart 21

Čelnici Berana posjetili Tomkića: Institucije da slučaj rasvijetle do kraja

Pokušaji da se Berane predstave kao netolerantan i netrpeljiv grad opasni su i zlonamjerni, ocijenjeno je tokom posjete rukovodstva beranske opštine porodici Tomkić.

15 hits

utorak mart 19

URA podnijela krivičnu prijavu protiv D.O.O. „Komunalno“ Cetinje

Predstavnici Građanskog pokreta URA u Prijestonici Cetinje, kao i što su najavili, danas su podnijeli krivičnu prijavu protiv D.O.O. „Komunalno“ Cetinje zbog osnovane sumnje da je ovo preduzeće počinilo krivično…

26 hits

utorak mart 19

Podgorica: Bez vode sjutra potrošači iz ulica 18. jula, Dalmatinske i Slovačke

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Potrošači iz tri podgoričke ulice sjutra će biti bez vode, saopšteno je iz podgoričkog Vodovoda zbog radova. 

50 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 08:06

Zbog zagađenosti u Limu sve manje ribe

U rijeci Lim koja protiče kroz Bijelo Polje sve je manje ribe, pišu Dnevne novine. Na to upozoravaju iz Sportsko ribolovnog društva “Sinjavac”, uz alarmantno upozorenje da je ribe skobalja, koja predstavlja sinonim te rijeke, sve manje.

“Sa pravom upozoravamo da je u Limu sve manje ribe, prvenstveno skobalja. Razloga za to ima više a svakako je ključni, što je ova rijeka, zbog nemara društvene zajednice, izložena raznoraznim zagađenjima. Samo u proteklih tri godine u Limu se desilo nekoliko ekoloških incidenata za koje je neko trebao da snosi odgovornost”, kaže za DN predsjednik SRD “Sinjavac”, Ismet Softić.

U prilog iznijetim tvrdnjama Softić podsjeća da je prije nekoliko godina SRD “Sinjavac” brojalo oko 800 članova.

“Sada ih je oko 200 i prema atmosferi koja preovladava kod ribolovaca, sve će ih biti manje. Razloga je mnogo, ali društveno odgovorna zajednica ne smije da dozvoli da se nekontrolisano u rijeku ispušta razni otpad, fekalije i da su njene obale pune divljih deponija. Svakako je za pohvalu to što su u toku radovi na izgradnji kolektora, ali dok taj posao bude finiširan, plašimo se da će se riblji fond u Limu totalno istrijebiti”, upozorava Softić.

Navodeći i da uskoro treba da stupe na snagu naredbe Zakona o slatkovodnim vodama koji podrazumijeva i ribolov, Softić podsjeća da je u Limu sve manje zastupljen krivolov.

“Naši ribočuvari su permanentno na terenu i u posljednje vrijeme nijesu zabilježeni slučajevi nedozvoljenog izlovljavanja ribe, iako ih je manje i manje. Naša želja je, da se rijeka što više zaštiti od zagađenja i to će svakako doprinijeti i obogaćivanju ribljeg fonda”, zaključuje Softić.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.