Standard.

srijeda maj 22

VIDEO: Mahmut Orhan zapalio masu, u Podgorici se đuskalo do zore!

U centru Podgorice sinoć je nastupima grupe Nipplepeople, zatim Kirila Džajkovskog, Mahmuta Orhana i Danijela Čehranova, proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore.

73 hits

srijeda maj 22

Svaka čast ministru i gradonačelniku: Sjajna fotka za kraj žurke za nezaborav

U centru Glavnog grada sinoć je proslavljen Dan nezavisnosti fenomenalnom žurkom i nastupima vrhunskih muzičkih zvijezda.

74 hits

srijeda maj 22

Vuković sindikalcima: Ne možemo da odgovaramo na pojedinačne zahtjeve

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je juče da glavni grad ne može da izađe u susret Sindikatu kulture oko dodjele parcele na kojoj bi počela gradnja stanova za zaposlene u ustanovama kulture.

23 hits

srijeda maj 22

Zbog većeg broja pacijenata cetinsjkoj Bolnici potrebno proširenje i nova oprema

Direktorica Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju Sonja Radojičić kazala je u razgovoru za Dan da postoji realna potreba za nabavkom rendgen aparata i savremenih ultrazvučnih aparata za potrebe kardiologije, ginekologije i…

16 hits

 
 
 
 
utorak, 12 mart 2019 15:45

Počasna priznanja iz Češke za djecu sa Cetinja

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Karel Urban uručili su počasna priznanja djeci iz Javne predškolske ustanove „Zagorka Ivanović“ i učenicima Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ koji su učestvovali na 46. Međunarodnoj dječijoj izložbi lijepih umjetnosti Lidice 2018.

Počasna priznanja dobili su Staša Martinović i Stevan Premović iz JPU „Zagorka Ivanović“ i Katarina Kastratović i Luka Šubert iz SLŠ „Petar Lubarda“.

Kašćelan je kazao da je grad ponosan na mlade sugrađane čiji su talenti prepoznati i nagrađeni u konkurenciji vršnjaka iz čitavog svijeta.

„Zato ovaj susret i uručenje priznanja imaju posebnu važnost za naš grad i umjetničko obrazovanje. Čestitam dobitnicima, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima, koji su doprinijeli uspjehu naše djece“, rekao je on.

1 1

Ambasador Republike Češke Karel Urban naveo je da ambasada njegove zemlje u Crnoj Gori intenzivno radi na povezivanju crnogorskih osnovnih i srednjih škola sa onima u Češkoj, podsjećajući da Republika Češka i Crna Gora sarađuju u oblasti kulture, i da ta saradnja ima punu podršku.

„Imamo intenzivnu i odličnu saradnju i sa Prijestonicom Cetinje i gradonačelnikom Kašćelanom“, kazao je Urban.

Urban se u toku uručenja priznanja zahvalio vaspitačima i profesorima koji su pripremali djecu za međunarodno takmičenje, dok je dobitnicima uručio slikarski materijal i štafelaje.

Međunarodna dječija izložba lijepih umjetnosti Lidice namijenjena je djeci uzrasta od četiri do 16 godina iz svih obrazovnih ustanova svijeta i pojedincima.

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su poginula u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.