Standard.

srijeda maj 22

VIDEO: Mahmut Orhan zapalio masu, u Podgorici se đuskalo do zore!

U centru Podgorice sinoć je nastupima grupe Nipplepeople, zatim Kirila Džajkovskog, Mahmuta Orhana i Danijela Čehranova, proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore.

73 hits

srijeda maj 22

Svaka čast ministru i gradonačelniku: Sjajna fotka za kraj žurke za nezaborav

U centru Glavnog grada sinoć je proslavljen Dan nezavisnosti fenomenalnom žurkom i nastupima vrhunskih muzičkih zvijezda.

76 hits

srijeda maj 22

Vuković sindikalcima: Ne možemo da odgovaramo na pojedinačne zahtjeve

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je juče da glavni grad ne može da izađe u susret Sindikatu kulture oko dodjele parcele na kojoj bi počela gradnja stanova za zaposlene u ustanovama kulture.

23 hits

srijeda maj 22

Zbog većeg broja pacijenata cetinsjkoj Bolnici potrebno proširenje i nova oprema

Direktorica Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju Sonja Radojičić kazala je u razgovoru za Dan da postoji realna potreba za nabavkom rendgen aparata i savremenih ultrazvučnih aparata za potrebe kardiologije, ginekologije i…

16 hits

 
 
 
 
srijeda, 13 mart 2019 16:35

Simović u Mojkovcu: Valorizacija potencijala opštine ide u pravom smjeru

Mojkovac ide putem napretka, a valorizacija potencijala opštine, prije svega u poljoprivredi, turizmu, ide u pravom smjeru, zahvaljujući realizaciji Vladinih politika usmjerenih na podršku razvoju Mojkovca i sjevera i u saradnji sa lokalnom samoupravom koja može biti dobar primjer domaćinskog i odgovornog odnosa prema potrebama građana, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je, prilikom današnje posjete tom gradu, kazao da će Vlada nastaviti da podržava i realizuje razvojne i investicione aktivnosti koje će doprinijeti daljem razvoju lokalne ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života građana, jednako u urbanom i ruralnim područjima ove opštine.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem i njegovim saradnicima, Simović je izrazio zadovoljstvo evidentnim rezultatima u stanju lokalnih finansija, redovnog servisiranja lokalnih potreba i obaveza prema državi, ali i zadovoljstvo zbog timskog rada koji daje rezultate u kreiranju povoljnog ambijenta za investicije i realizaciju razvojnih projekata u korist građana.

4

Tom prilikom, potpredsjednik je kazao da je značajan razvojni podsticaj za Mojkovac biti dodatnih oko 900 hiljada eura prihoda koje će opština dobiti od Vlade u ovoj godini, po osnovu izmijenjenog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a koje će, kako je uvjeren, lokalna samouprava, iskoristiti domaćinski. Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti u dijelu izgradnje ruralne infrastrukture, putne i vodovodne, a koje će Vlada kroz programe podrške preko Ministarstva poljoprivrede podržati u ovoj i narednim godinama.

Simović je istakao posebno zadovoljstvo, zbog uspješne dosadašnje dinamike realizacije projekta Skijališta Žarski, koje će imati značajne efekte na razvoj turizma, mogućnosti plasmana domaćih proizvoda, razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta.

5

Kao što smo i najavili najvažnije i najšešće adrese našeg rada biće adrese vrijednih domaćina i preduzetnika i odgovornih lokalnih samouprava sa željom i potrebom da svi zajedno unapređujemo našu poljoprivredu i uslove života na selu. Imali smo otvorene i domaćinske razgovore i dogovorili smo brojne projekte koje ćemo zajednički realizovati. Završićemo vodovod u Podbišću, zašta je Vlada opredijelila preko 100.000 eura. Dogovorili smo rekonstrukciju mosta u Gostilovini, i rekonstrukciju i otvaranje otkupnog centra za mlijeko u Poljima. U tom pravcu, uskoro će početi rekonstrukcija otkupnog centra, a Ministarstvo je dodatno podržalo i nabavku specijalizovanog vozila za otkup mlijeka“, kazao je Simović.

On je dodao da se u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i mještanima, ukazalo na brojne šanse i mogućnosti koje je Vlada obezbijedila u ovogodišnjem izdašnom Agrobudžetu, posebno u dijelu podrške unapređenju farmi, poboljšanju kvaliteta i stvaranju konkuretnih proizvođača.

Upravo u cilju kvalitetnog informisanja potencijalnih korisnika podrške poljoprivredi, u Mojkovcu je prije godinu dana osnovan Agrobiznis centar. Simović je kazao da rad zaposlenih u ovoj instituciji ohrabruje jer je dobio uvjeravanja da se proizvođačima pravovremeno daju informacije i pomoć u ostvarivanju potrebne podrške Ministarstva poljoprivrede.

On je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava prepoznala važnost zajedničkih aktivnosti na planu što boljeg iskorišćavanja raspoloživih sredstava podrške za poljoprivredu, i što je sa lokalnog nivoa opredijelila posebnu podršku za poljoprivredu u iznosu od oko 100 hiljada eura.

Visoko u agendi posjete potpredsjednika Simovića opštini Mojkovac bilo je i gostovanje na lokalnom Radiju Mojkovac.

“Mišljenja sam da je otvorena i stalna komunikacija sa građanima naša obaveza, a ne stvar našeg izbora. Redovna i pravovremena komunikacija važna je u svim oblastima a posebno u oblasti poljoprivrede koja ne trpi odlaganja i kašnjenja. Prirodno je da su lokalni mediji uvijek bliži i bolje upoznati sa specifičnim, realnim životnim izazovima sa kojima se susreću građani na lokalnom nivou. Zbog toga, rado učestvujem u programima na lokalnim medijima, obrazložio je Simović.

On je kazao da je otvorena komunikacija sa građanima, zasnovana na činjenicama, posebno značajna u vremenu kada smo, kako je kazao, svjedoci poplave lažnih vijesti kojima smo svakodnevno izloženi.

„Građani Crne Gore su pokazali da su mudri i da prepoznaju takve senzacionalističke pokušaje plasiranja netačnih informacija, brojnih saopštenja i izjava kojima se pokušava preplaviti i zagaditi medijski prostor. Naš mudri narod odavno je rekao: „U laži su kratke noge.“ Najbolji odgovor na takve pojave je otvoreni razgovor, „oči u oči“, iznošenje činjenica i argumenata“, kazao je potpredsjednik Vlade. 

1 1 copy

Simović je u Mojkovcu posjetio neke od poljopriverdnih gazdinstava i preduzetnika iz ove oblasti koji svojim primjerom pokazuju da je poljoprivredna proizvodnja i prerada šansa za porodičan biznis i razvoj grada. Posjetio je Željka Veljovića vlasnik firme “Mushroom – MN” koja već dvije decenije razvija biznis - otkup šumskih plodova – pečurki, jagoda, borovnica, kao i malina. Simović je posjetio i gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Slađana Minića u Tutićima, koji se prije nekoliko godina vratio na đedovinu i uspješno se bavi ovčarstvom, proizvodnjom maline, jagode i borovnice.

Kao i prilikom posjete ostalim opštinama na sjeveru, neizostavna tema biće korišćenje i očuvanje šumskih resursa, o čemu je bilo riječi na posebnom sastanku Simovića sa predstavnicima područne jedinice Uprave za šume.

“Uputio sam poruku potrebe angažovanijeg odnosa i brige o čuvanju osjetljivog resursa kakve su šume, pažljivijeg i odgovornijeg odnosa prema monitoringu ponašanja koncesionara, posebno u dijelu odnosa prema lokalnoj infrastrukturi. Mislim da tu ima dosta prostora da se to unaprijedi, da se povede više računa o načinu eksploataciji šume, zaštiti šuma, da se uvodi šumski red, sprovodi sanitarna sječa, kratko rečeno da pokažemo značajniju brigu o zaštiti i održivoj valorizaciji tog bogatstva”, poručio je Simović.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.