Standard.

srijeda maj 22

VIDEO: Mahmut Orhan zapalio masu, u Podgorici se đuskalo do zore!

U centru Podgorice sinoć je nastupima grupe Nipplepeople, zatim Kirila Džajkovskog, Mahmuta Orhana i Danijela Čehranova, proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore.

82 hits

srijeda maj 22

Svaka čast ministru i gradonačelniku: Sjajna fotka za kraj žurke za nezaborav

U centru Glavnog grada sinoć je proslavljen Dan nezavisnosti fenomenalnom žurkom i nastupima vrhunskih muzičkih zvijezda.

86 hits

srijeda maj 22

Vuković sindikalcima: Ne možemo da odgovaramo na pojedinačne zahtjeve

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je juče da glavni grad ne može da izađe u susret Sindikatu kulture oko dodjele parcele na kojoj bi počela gradnja stanova za zaposlene u ustanovama kulture.

25 hits

srijeda maj 22

Zbog većeg broja pacijenata cetinsjkoj Bolnici potrebno proširenje i nova oprema

Direktorica Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju Sonja Radojičić kazala je u razgovoru za Dan da postoji realna potreba za nabavkom rendgen aparata i savremenih ultrazvučnih aparata za potrebe kardiologije, ginekologije i…

19 hits

 
 
 
 
petak, 19 april 2019 08:00

Najviše divljih barki u Perastu

Inspekcije će tokom sezone imati pojačane kontrole radi povećanja stepena sigurnosti i bezbjednosti na moru, a inspektor Željko Lompar kaže da će Perast biti u fokusu zbog problema nelegalnog prevoza putnika, piše Pobjeda.

Zvaničnog podatka o broju nelegalnih prevoznika putnika na moru nema, ali se zna da je ovaj problem najizraženiji u Perastu gdje već godinama nelegalni prevoznici svojim plovilima prevoze turiste do ostrva Gospa od Škrpjela. Prema kazivanju mještana, navodno ih ima više od 20 koji nemaju licencu za taksiranje na moru, što znači da je bezbjednost turista koje prevoze ugrožena.

Iz kotorskog Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, Pobjedi je saopšteno da na teritoriji opštine ima 25 registro vanih pružalaca turističkih usluga u nautičkom turizmu. U ovoj godini podnijeta su dva zahtjeva za registraciju, čije rješavanje je u toku.

Lompar objašnjava da je njihova nadležnost kontrola dva sertifikata, da li je barka registrovana i da li lice koje upravlja barkom ima sertifikat da može upravljati plovilom, dok turistička inspekcija kontroliše da li se plovilom prevoze putnici, turisti ili je u pitanju lični prevoz (porodica, prijatelji i slično).

“Imamo dosta zajedničkih akcija ljeti gdje turistički inspektori idu sa nama, tj. našim plovilima, imamo dva do tri izlaska na more mjesečno. U te akcije su uključene i ostale inspekcije, tržišna, komunalna. Tako će biti i ove godine”, kazao je Lompa

On objašnjava da je vrlo teško utvrditi da li je na plovilu turista, gost koji je platio kartu ili je to privatan prevoz, a sve se svodi na dokazu, a to je karta koju turistička inspekcija traži od putnika.

“Vrlo je teško u svakodnevnim kontrolama utvrditi te stvari. Mnogo puta vidimo da jedna barka više puta obavi prevoz, ali uvijek bude raznih mahinacija. Ima situacija kada se uspije dokazati, dešavalo se da smo čekali barke koje prevoze turiste do Gospe od Škrpjela, inspekcija je tada kaznila nelegalne prevoznike, dokazala pojedinim vlasnicima privatnih barki da nijesu smjeli da prevoze putnike. Imali smo slučaj kada je kažnjem turistički vodič iz Hrvatske koji nije imao licencu vodiča u Crnoj Gori, a doveo je grupu turista na ostvrvo”, kaže Lompar.

Loše iskustvo sa nelegalnim prevoznicima imala je upravo u Perastu čitateljka Pobjede. Ona navodi da je sa drugaricom htjela da posjeti Gospu od Škrpjela, a vlasnik barke ponudio je da ih preveze sa još troje turista.

“Kad smo se udaljili od obale motor se ugasio, on je oko 20 minuta bezuspješno pokušao da ga osposobi. Nas je hvatala panika, more je bilo nemirno. Predložila sam da zovemo policiju ili spasioce, ali nas je on odvraćao riječima: Nema ovdje policije, niti zaštite za spašavanje, ne zovi nikoga čekaćemo da nas vjetar odnese do Kotora. Kad sam rekla da ću zvati drugog prevoznika da dođe po nas kojeg smo prethodno upoznale, ponovo je odbio. Nije dozvoljavao da bilo koga kontaktiram. Bila sam uporna, rekla sam da ću zvati pomoć pa neka nas baci u more ako hoće i tako sam uradila. Za nas je došao drugi prevoznik, uspješno smo došle do obale i slučaj sam prijavila u Lučku kapetaniju u Kotoru”, ispričala je čitateljka.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.