Standard.

utorak septembar 17

Tivat: Raspisan tender za izgradnju trećeg kružnog toka

Opština Tivat raspisala je tender za javne nabavke, vrijednosti 260.000 eura za izgradnju kružnog toka kod Doma Vojske, na izlazu iz Tivta u pravcu Lepetana.

181 hits

utorak septembar 17

Podgorica dobila prvu punionicu za električne automobile

Podgorica je dobila prvu javnu punionicu za električne automobile. Postavljena ispred Skupštine Glavnog grada, na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske i prva je od tri planirane, saopšteno je iz Glavnog…

190 hits

utorak septembar 17

Otvorena ekspozitura Poreske uprave u Opštini Tuzi

Ekspozitura Poreske uprave danas je otvorena u Opštini Tuzi, a to je bila prilika i za susret direktora Poreske uprave Miomir M. Mugoše sa predsjednikom najmlađe opštine, Nikom Đeljošajem, saopšteno…

190 hits

utorak septembar 17

Lijep gest: Radnici firme Vezuv Volkano donirali krv

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Zaposleni u firmi Vezuv Volkano organizovali su danas svoju prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici. U akciji koja je organizovana povodom 20 godina postojanja firme, učestvovalo je…

198 hits

 
 
 
 
utorak, 21 maj 2019 20:07

Njegošev sat se nalazi u Riznici Cetinjskog manastira

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti Muzeja Cetinje iz 1975, ali koji nije uveden u knjige inventara Državnog, niti Njegoševog muzeja, izložen je u Riznici Cetinjskog manastira, saopštili su iz Narodnog muzeja.
 
Sat se, kako dodaju, nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje.
 
"Napominjemo da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja. U knjizi Jevta Milovića, `Njegoš u slici i riječi` nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju i da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao taj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore.
 
"Činjenica je da ta dva sata nijesu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa", zaključili su iz Narodnog muzeja.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.