Standard.

utorak jun 25

Uspjeh mladog Nikšićanina: Marko Lazović prvi na Guitar festu u Omišu

Marko Lazović, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole ,,Dara Čokorilo“ u klasi profesora Nikole Pejovića, osvojio je prvo mjesto u četvrtoj kategoriji na IX Međunarodnom takmičenju ,,Omiš Guitar Fest“ koje…

24 hits

utorak jun 25

Parking servis sa građanima traži rješenje problema u Podgorici

Preduzeće Parking servis elaboratom o parking zonama, čija je izrada u toku, planira da obilježi nekoliko parkirališta u užem centru grada, zatim prekoputa TC Mol of Montenegro, u stambenom bloku…

30 hits

utorak jun 25

Završeni radovi na sanaciji blokovskih saobraćajnica i parkinga u Ulici Oktobarske revolucije

Završeni su radovi na sanaciji blokovskih saobraćajnica i parking prostora u Ulici Oktobarske revolucije, saopšteno je iz Glavnog grada.

11 hits

utorak jun 25

Taksi vozila u Baru moraju imati TX tablice i tablu na krovu

Strukovni sindikat taksista Crne Gore, u ime taksi preduzetnika Bara, upozorio je građane i turiste u ovom gradu, a koji koriste auto-taksi usluge, na promjene i usklađivanje sa zakonom.

12 hits

 
 
 
 
utorak, 21 maj 2019 20:07

Njegošev sat se nalazi u Riznici Cetinjskog manastira

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti Muzeja Cetinje iz 1975, ali koji nije uveden u knjige inventara Državnog, niti Njegoševog muzeja, izložen je u Riznici Cetinjskog manastira, saopštili su iz Narodnog muzeja.
 
Sat se, kako dodaju, nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje.
 
"Napominjemo da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja. U knjizi Jevta Milovića, `Njegoš u slici i riječi` nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju i da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao taj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore.
 
"Činjenica je da ta dva sata nijesu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa", zaključili su iz Narodnog muzeja.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.