Standard.

petak avgust 23

Nikšićanin vrijeđao službenice Komunalne policije: Prijetio, pa im oteo zapisnike?

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Službenice Komunalne policije u Nikšiću M.Đ. i D.P doživjele su juče pravu neprijatnost dok su bile na radnom zadatku, kada ih je verbalno napao sugrađanin Žarko Grbović (23), sprječavajući ih…

306 hits

petak avgust 23

Jadran najbolji klub mlađih vaterpolo kategorija u Crnoj Gori

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Plivački vaterpolo klub Jadran Carine, iz Herceg Novog, najbolji je klub mlađih vaterpolo kategorija u takmičenjima Kupa Crne Gore. Nakon što su rezultati svih klubova bodovani, za takmičarsku sezonu 2018/19,…

140 hits

petak avgust 23

Podgorica: Štandovi za prodaju polovnih udžbenika na Trgu nezavisnosti

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Glavni grad podržava inicijativu građana Podgorice da se na Trgu nezavisnosti organizuje prodaja polovnih (korišćenih) udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje.

111 hits

petak avgust 23

"Hercegnovski strip festival" od 6. do 11. septembra

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Ovogodišnje 13. izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) biće održano od 6. do 11. septembra. Izuzetno bogat program počinje ove godine ranije nego prethodnih, jer će već u petak, 6. septembra ujutru…

134 hits

 
 
 
 
srijeda, 12 jun 2019 11:31

Više od pola učenika dobija jedinice, nadležni ćute na apele roditelja

Roditelji đaka IIE 5 odjeljenja Srednje mješovite škole Mladost u Tivtu optužili su profesoricu Žaklinu Laković za psihičku torturu njihove djece, uz podršku direktorice Jovanke Vujačić, i objasnili da su bili prinuđeni da se obrate medijima jer već devet mjeseci vode bezuspješni borbu da zaštite svoju djecu, a nadležni se oglušuju na sve njihove apele, molbe, prigovore i žalbe.

Vjeruju da jedino tako sada još mogu da, kako kažu, pokušaju da probude svijest odgovornih za obezbjeđivanje kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja učenika u Crnoj Gori.

“Pomenuta profesorica, između ostalog, predaje osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, koje pohađa 29 učenika, a naši napori da svoj djeci kojoj predaje vratimo samopouzdanje i obezbijedimo minimum znanja iz predmeta koji je ključan za obrazovanje koje su izabrali, traje devet mjeseci – od prvog testa na kome je bilo 85 odsto jedinica”, kažu roditelji.

Navode da iako je po zakonu taj test morao biti poništen, to nije učinila ni profesorica, ni aktiv profesora, ni direktorica.

Prema riječima roditelja, slično je bilo i sa drugim testom – 71,4 odsto jedinica, i trećim testom – 76,7 odsto jedinica, dok je na pismenom 58,6 odsto učenika ovog odjeljenja dobilo jedinicu.

“Oni takođe nijesu poništeni, pa je na kraju prvog klasifikacionog perioda 21 učenik ovog odjeljenja imao negativnu ocjenu, a srednja ocjena iz osnova elektrotehnike je bila 1,34”, navode ovi roditelji.

Kako su kazali, iako su pokušali da riješe problem na roditeljskom sastanku sa razrednim starješinom, kome je Laković odbila da prisustvuje, i direktoricom koja je bila u obavezi da reaguje, ništa nije učinjeno.

Prema riječima roditelja, direktorica je, umjesto da ispita način rada i pokrene disciplinski postupak zbog kršenja zakona, organizovala dopunsku nastavu, kod iste profesorice, čiji je rezultat bio skoro 100 odsto jedinica na prvom sljedećem testu.

“Od tada smo više puta prijavljivali slučaj Ministarstvu prosvete (ministru Damiru Šehoviću), Prosvjetnoj inspekciji (Gorana Šaban), Direktoratu za opšte srednje stručno obrazovanje (Veljko Tomić), Centru za srednje stručno obrazovanje (Duško Rajković), Načelnici za srednje obrazovanje (Zora Bogićević), Glavnoj inspektorki odsjeka za inspekciju za prosvjetu i sport (Lucija Adžić), Upravi za inspekcijske poslove (Alija Košuta) i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda (Šućko Baković)”, navodi se u obraćanju roditelja koje potpisuju Dragana Vlaović i Olja Marisavljević.

U obraćanju navode da je na polugodištu u ovom odjeljenju bilo 18 jedinica (srednja ocjena 1,47), a ništa bolja situacija nije ni sa ostalim odjeljenjima i predmetima koje profesorica Laković predaje.

Kako piše u obraćanju, Centar za stručno obrazovanje imenovao je tročlanu komisiju koja je 28. i 29. januara obavila vanrednu evaluaciju rada profesorica Laković nakon čega je sačinio opširan izvještaj u kome se konstantuju brojni propusti i prekršaji i daju preporuke za njihovo otklanjanje i pravilan način rada i ocjenjivanja.

“Izvještaj je dostavljen Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji i direktorici škole na dalje postupanje, ali je reakcija izostala”, navode roditelji.

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je početkom aprila zaključila da je pritužba Dragane Vlaović opravdana, ističući da “postupanjem nastavnice Žakline Laković, koje nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i dobrom pedagoškom praksom, učenicima nije obezbijeđena kvalitetna nastava, i da je na taj način njihovo pravo na obrazovanje dovedeno u pitanje“.

U izvještaju se navodi i da je kod činjenice da u okviru jednog nastavnog predmeta u učenju zaostaje veliki broj učenika, da je preko 50 i čak 80 odsto negativnih ocjena na pisanim testovima, prema mišljenju Zaštitnika, upitan kvalitet pružene nastave, kao i da je aktiv škole prilikom inspekcijskog nadzora istakao da iz predmeta osnove elektrotehnike nijesu postignuti minimalni ciljevi.

Takođe, date su preporuke, a škola je bila dužna da po isteku roka od 30 dana Zaštitniku dostavi izvještaj o namjeravanim i preduzetim aktivnostima na njihovom izvršenju.

“Krajem prvog polugodišta smo od direktorice dobili obećanje da profesorica Laković neće predavati osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, čime nas je smišljeno obmanula i produžila agoniju naše djece i ostalih učenika, od kojih većini roditelji plaćaju privatne časove kod profesora elektrotehnike, a ne mogu da dobiju prelaznu ocjenu”, kažu roditelji.

Oni navode da je neposredno nakon vanredne evaluacije tačnije 20. februara,  Laković otvorila bolovanje i za to vrijeme bila zaštićena od bilo kakvih posljedica, a nju zamijenila je profsorica Čučković, koja se trudila da „popravi štetu“.

Profesorica Laković se vratila na posao 13. maja, i za sljedeći čas zakazala pismeni, pri čemu, tvrde roditelji, nije ispoštovala preporuke Aktiva profesora da učenicima da zadatke prema pripremi koju su radili sa Čučković.

“Bilo je 20 jedinica, nije rađena ispravka, pismeni je ponovljen i zakazan kontrolni, pa i on ponovljen zbog velikog broja jedinica, dva dana pred kraj školske godine, jer je bilo preko 90 odsto jedinica. Djeca ni roditelji do posljednjeg dana škole ne znaju koje će ocjene imati, i koliko će učenika morati na popravni, a teorija i usmeno ispitivanje kod Laković ne postoje”, kažu roditelji učenika.

Oni smatraju da isključivu odgovornost za ovakav mobing učenika i flagrantno kršenje njihovih prava, snosi direktorica škole Jovanka Vujačić koja, iako ima ingerencije, osnovu i obavezu, nije preduzela nijednu ozbiljnu mjeru da riješi problem i spriječi samovolju i iživljavanje profesorice Žakline Laković nad djecom, roditeljima i kolegama, koji traju 25 godina.

“Napominjemo da od ministra prosvjete, nismo dobili odgovor na više poslanih emailova , dok su ostali kojima smo se pismeno i usmeno obraćali, (osim Centra za stručno obrazovanje i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda) uglavnom prebacivali odgovornost jedni na druge”, zaključuje se u obraćanju roditelja.

Dodaju da kao dokaze za sve navedeno, uz još mnogo detalja koje je teško sažeti u objavi za medije, imaju Izvještaj tima eksternih evaluatora za vanredno utvrđivanje kvaliteta obrazovno – vaspitnog rada u JU SMŠ Mladost, koji je objavljen na sajtu Centra za stručno obrazovanje, kao i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Radio Jadran

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 12 jun 2019 11:27

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.