Standard.

nedjelja novembar 17

Ispred Gimnazije u Podgorici počelo uređenje parka za spomenik Ivanu Crnojeviću

Objavljeno u: Gradovi

by Samir

Podgorica bi do decembra trebalo da dobije spomenik Ivanu Crnojeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore i to u parku ispred Gimnazije Slobodan Škerović, piše Dan.

105 hits

nedjelja novembar 17

Radnici Čistoće danas su angažovani u blokovima V, VI i IX

Radnici koji obavljaju poslove pojačanog manuelnog održavanja javnih površina, danas su angažovani u blokovima V, VI i IX, dok je u subotu grupa radnika detaljno čistila uz putni pravac prema…

35 hits

nedjelja novembar 17

Lakušić: Nije tačno da je predloženi budžet najveći u istoriji Podgorice

Objavljeno u: Gradovi

by Samir

Uprava grada najavila je javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za 2220. godinu, kojim su planirana sredstva od 93,7 milona eura, pritom saopštivši da je to ujedno…

99 hits

subota novembar 16

EPCG: Formiraće se jezero na području Slivlja, može ugroziti okolna naselja

Zbog pojačanih dotoka, nivo vode u akumulacionim jezerima u Nikšićkom Polju stalno raste, a u očekivanju intezivnijih padavina, krajem dana, u HE „Perućica“ procjenjuju da će, u skladu sa Operativnim…

244 hits

 
 
 
 
petak, 12 jul 2019 13:45

Simović na Cetinju: Pčelarska manifestacija potvrda posvećenog rada pčelara i darova prirode ovog kraja

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prisustvovao je danas otvaranju pčelarske manifestacije „Miris lipe i meda“ koja se tradicionalno već treću deceniju održava na Cetinju, na Petrovdan.

U organizaciji Udruženja pčelara sa Cetinja, najstarijeg u Crnoj Gori, i ovogodišnja manifestacija okupila je 50 izlagača meda i pčelinjih proizvoda dominantno sa ovog područja.

Potpredsjednik Simović sa saradnicima obišao je izlagače i razgovarao sa pčelarima. On je ocijenio da ovogodišnja manifestacija ima posebnu vrijednost jer se slavi 30 godina od prve koja je održana na Balšiću pazaru.

Ova manifestacija pod nazvom „Miris lipa i meda“, predstavlja rad vrijednih domaćina, vrijednih pčelara koji na prostoru Cetinja povezuju svoj rad i ono što su izdašni darovi prirode ovog područja. Kao rezultat toga spoja dobijamo ono što je posebno vrijedno i sa čim se možemo svi pohvaliti, ne samo ovdje, nego širom Crne Gore, a to je tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med. To je naša šansa i mogućnost koju nastojimo da valorizujemo, zajedničkim naporima pčelara, Prijestonice Cetinje, kao i ostalih lokalnih samouprava, vrijednog rada, pčelarskih udruženja i Saveza pčelarskih organizacija i Vlade koja duži niz godina kreira sve izdašniju podršku sektoru poljoprivrede, posebno pčelarstvu“, ocijenio je Simović u izjavi medijima.

1

Simović je ocijenio da je posebno ohrabrenje u tom pravcu sve veće interesovanje mladih da se bave pčelarstvom i uopšte poljoprivrednom proizvodnjom. Podsjetio je da je poseban segment agrarne politike podrška mladim ljudima, mladim farmerima, mladim pčelarima, „mladima koji prepoznaju šansu da na svom imanju sa svojom porodicom osnuju održiv agrobiznis koji će biti garancija dobre porodične egzistencije.

Zahvaljujući jednoj od mjera podrške namijenjenoj mladima koji žele da se bave pčelarstvom, kako je kazao, svake godine porodica mladih pčelara biva sve brojnija. Ove godine 95 mladih pčelara ostvarilo je podršku u vidu pet košnica sa pčelinjim društvima, uz bespovratnu podršku od 50 odsto, a u posljednje tri godine njih 311. 

3

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan ocijenio je da zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao.

Zajedno sa cetinjskim pčelarima i njihovim gostima danas slavimo jedan od najčudesnijih proizvoda prirode, koji je prisutan u ljudskoj civilizaciji u različitim značenjima. Osim toga što se u mnogim narodima smatra ljekovitim i hranjivim, medu su u starim civilizacijama pripisivane i božanske moći, a služio je i kao sredstvo plaćanja. U savremenosti, med se smatra važnim dijelom svakodnevne prehrane. I dalje je visoko na ljestvici proizvoda kojima se pripisuju ljekovita svojstva, ima široku primjenu u turizmu i ugostitetljstvu, a zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao i kod nas”, kazao je Kašćelan.

8 copy

On je ocijenio da se u Crnoj Gori sa pravom može govoriti o medu kao nacionalnom brendu. U prvom redu zbog kvaliteta, kojem domaći proizvođači pridaju veliku pažnju, ali i zbog svih mjera koje se preduzimaju da se na tržište plasiraju originalni i bezbjedni proizvodi. Ovo posebno iz razloga što med cetinjskih i crnogorskih pčelara ima dobru perspektivu za plasman većih količina na evropsko i druga tržišta, a tamo se brendu i dobrom imidžu pridaje veliki značaj”, poručio je Kašćelan.

7

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Udruženja pčelara sa Cetinja, Mladen Bošković posebno je izrazio zadovoljstvo zbog poboljšanja vremenskih uslova u posljednjih mjesec dana, što će poslužiti pčelarima, ne samo u Cetinju, nego širom Crne Gore, te da godina neće biti loša kako su vjerovali zbog kišnog proljeća.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.