Standard.

utorak oktobar 15

Na inicijativu volotera Azila, Opština Herceg Novi obezbjedila kućice za pse

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Azil za pse na Dizdarici (Herceg Novi) uskoro će dobiti 20 novih kućica. Inicijativu su pokrenuli volonteri Azila za pse u Herceg Novom, a novac je obezbijedila Opštine Herceg Novi.…

172 hits

utorak oktobar 15

Nikšić: Da li nestaje jedan od simbola grada, a sa njim i egzistencija za četrdesetak prodavaca?

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Bjelopoljac Zifo Hodžić više od pola svog života vezao je za Nikšić. Iako po struci profesor biologije i hemije, utočište da prehrani porodicu prije 20 godina našao je na nikšićkoj…

257 hits

utorak oktobar 15

Otpad kod hotela Fjord u Kotoru biće recikliran do aprila

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Odlaganje neopasnog građevinskog otpada sa prostora na kojem je bio smješten nekadašnji hotel Fjord je u toku. Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović osvrnuo se na ovaj gradski problem koji, kako ističe,…

178 hits

utorak oktobar 15

Nikšić: Stipendije za tri najbolja studenta iz Župe

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Savjet MZ Župa Nikšićka četvrtu godinu zaredom raspisao je konkurs za dodjelu stipendije najboljim studentima iz ove mjesne zajednice. Tako će Savjet ove godine stipendirati tri najbolja studenta, čime će ispuniti…

173 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 11:26

Programe KotorArt-a ispratilo oko 40.000 posjetilaca

Programom „Pjaca od džeza“ i posljednjim u nizu nastupa u okviru serijala ovih džez koncerata zaokružen je cjelokupan program međunarodnog festivala KotorArt. Tokom 46 festivalskih dana nastupilo je više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i izvedeno je više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih. Učesnici festivala dolazili su iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, SADa, Njemačke, Holandije, Italije, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Bugarske, Ukrajine, Luksemburga, Jermenije, Turske, Izraela, Kine i Rusije. Ovogodišnji festival održan je od 27. juna do 11. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII KotorArt Festival klapa Perast, XXVII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX KotorArt Pjaca od filozofa. 

XVIII KotorArt Festival Klapa Perast ugostio je ženske, muške i mješovite klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su se takmičile u različitim kategorijama. Stručni žiri je radio je u sastavu Mojmir Čačija-predsjednik, Zlata Marjanović, Mario Katavić, Zorana Larković, Marina Dulović, Jasminko Šetka i Vladimir Begović. U kategoriji najbolja ženska klapa, po ocjeni stručnog žirija, dobitnice su klapa Luše iz Splita. U kategoriji najbolja muška klapa, pobjednici su klapa Conra, takođe iz Splita. Nagrada Nova klapska pjesma pripala je autoru Marku Šimiću za pjesmu Ljubav od Luše, u izvođenju klape Luše iz Splita. Takođe, u okviru manifestacije Nedjelje Mađarske kulture, koncert su održali i a capella sastav Fool Moon iz Mađarske.

XXVII KotorArt Kotorski Festival pozorišta za djecu ove godine se održao pod sloganom „Put na mjesec“. Od 1. do 12. jula Kotor je bio grad djece, a mališani su imali prilike prisustvovati predstavama iz mnogih zemalja svijeta, radionicama i panelima. Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne. 

DJI 0197 e1565685178326

IX KotorArt Pjaca od Filozofa održana je 10. i 11. avgusta na temu “Kako misliti izbjeglištvo”. Urednica ovogodišnje Pjace bila je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja, magistarka političkih nauka. O ovoj temi slušala su se predavanja Čarne Brković, kroz tezu “Humanitarnost kao politika državljanstva”, i predavanje Adriane Zaharijević, sa temom “Mi izbjeglice: Život koji se ne može živjeti”.

XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike umjetnički su obilježili 40 godina od razornog zemljotresa 1979 kao i stavljanja UNESCO listu baštine svijeta kroz porudžbine i izvođenje novih dijela. Koncerti su podjeljeni u nekoliko serijala i to: vrhunska umjetnička muzika, gdje smo ove godine opet mogli čuti sam vrh svjetske scene poput Juđe Vang, Andreasa Otenzamera, Nareka Hahnazarjana, Blajt Teh-Engstrem, Romana Simovića i mnogih drugih.

DSC 0024 e1565685297232

Zatim Coca-Coca Stage, na kojoj se preplitala umjetnička i popularna muzika sa koncertima posvećenim Oliveru Dragojeviću ali i oni Massima Savića i Sergeja Ćetkovića sa orkestrom mladih talenata; Pjaca od džeza, serijal od 5 nedjeljnih džez koncerata na Pjaci od muzeja u Kotoru; KotorArt Talenti, platforma za mlade, uspješne umjetnike koje Festival snažno podržava; kao i Luke umjetnosti, možda i omiljeni serijal kotorskih ugostitelja, prolaznika i turista, nastupi različitih ansambala po trgovima Starog grada. Pored simfonijskog orkestra iz Budimpešte, slušali smo i dva koncerta Festivalskog orkestra, Veliki džez orkestar RTSa, No Borders Orkestar i mnoge druge sastave. KotorArt je bio i važan partner u realizaciji programa Mađarske nedjelje kulture u Crnoj Gori i ugostio direktore velikih festivala iz Verbijea i Šangaja.

Prema prvim procjenama, glavne i prateće programe Festivala ispratilo je više od 40 hiljada posjetilaca, zaključuju iz KotorArt-a.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 13 avgust 2019 11:32

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.