Standard.

nedjelja septembar 22

(FOTO) Ljubović bogatiji za 500 sadnica bora

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Da je zaštita životne sredine za sadašnje i buduće generacije obaveza i zadatak svih nas u Crnoj Gori, danas su na djelu pokazali pripadnici Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova…

122 hits

nedjelja septembar 22

Protest u Podgorici: Prosvjetari traže plate veće 25 odsto

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Predstavnici prosvjetne zajednice s protesta u Podgorici zatražili su povećanje plata 25 odsto, kao i bolje uslove za stambene kredite. 

85 hits

nedjelja septembar 22

Biciklijada okupila preko 100 ljubitelja dvotočkaša: Una i Jakša najmlađi učesnici, Krsto Popović najstariji

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Preko 100 učesnika Septembarske biciklijade prodefilovalo je danas Nikšićem na svojim dvotočkašima u organizaciji Biciklističkog kluba (BK) „Perun“.

97 hits

nedjelja septembar 22

Kotor: Spašavali irskog državljanina sa Pestingradskih vrleti punih deset sati

Objavljeno u: Gradovi

by Jovana

Gotovo deset sati trajalo je spašavanje irskog državljanina Shona Culena (54) koga su kotorski spasioci uspjeli da spuste sa nepristupačnog terena jutros oko 3 sata i 30 minuta, prenosi Skala…

108 hits

 
 
 
 
srijeda, 11 septembar 2019 08:30

Sto đaka iz Vuksanlekića i Sukuruća bojkotuje nastavu

Učenici područnih odjeljenja OŠ „Mahmut Lekić” u Vuksanlekićima i Sukuruću od početka školske godine bojkotuju nastavu zbog toga što je Ministarstvo prosvjete odlučilo da formira kombinovana odjeljenja, odnosno da nastavu pohađaju zajedno đaci prvog i trećeg razreda i drugog i četvrtog, piše Dan.

Roditelji ne žele takav sistem rada u školi i najavljuju bojkot dok ministarstvo ne promijeni odluku. U područnom odjeljenju u Vuksanlekićima ima 49 učenika. U prvom razredu deset, drugom sedam, trećem 17, četvrtom četiri i petom 11. U Sukuruću ima ukupno 52 đaka, od kojih prvaka 15, učenika drugog razreda devet, trećeg sedam, četvrtog 12 i petog devet.

Roditelji đaka oba područna odjeljenja počeli su potpisivanje peticije nakon što im je prva vraćena, jer su im iz Ministarstva rekli da ne sadrži matične brojeve.

Predstavnik trećeg razreda u Savjetu roditelja u školi u Vuksanlekićima Edmond Ujkaj kaže da ne odustaju od bojkota dok im Ministarstvo ne ispuni zahtjeve.

“Direktor nam je rekao da je to odluka Ministarstva da se kombinuju odjeljenja koja imaju manji broj učenika. Prvi razred kod nas ima deset đaka i to je dovoljan broj za odjeljenje, s obzirom na uslove koje imaju djeca u školi. Hoće da kombinuju drugi i četvrti razred, jer imaju malo đaka. Roditelji su nezadovoljni jer smatraju da se ide ka tome da se ugase područna odjeljenja. Ministarstvo hoće da primora roditelje da ih upisujemo u školu u Tuzima”, ističe Ujkaj.

Prošle sedmice na adresu Ministarstva stigla je jedna peticija, ali su odbili jer nije imala matične brojeve potpisnika. Ujkaj kaže da su počeli potpisivanje druge.

“Peticiju ćemo danas kompletirati i šaljemo je Ministarstvu. Uslovi u objektu ne dozvoljavaju spajanje dva razreda, prije svega jer nema prostora. Gubi se i kvalitet nastave, jer jedan učitelj ne može predavati za dva razreda. Stav roditelja je da se bojkotuje sve dok nam se ne izađe u susret. Ako dobijemo negativan odgovor dogovorićemo dalje korake”, kaže Ujkaj.

Predsjednik Savjeta roditelja škole u Sukuruću Rako Camaj kaže da se svake godine pokušava nanijeti nepravda djeci ove škole. On je naveo da su juče imali sastanak u razredima i da su donijeli odluku da djeca do daljnjeg ne idu u školu.

“Za roditelje je neprihvatljivo da dva razreda budu u istom odjeljenju i da im predaje isti nastavnik po pet minuta. To nećemo dozvoliti jer nastava gubi na kvalitetu. O ovoj namjeri ministra Damira Šehovića obavijestićemo i predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, a ako nam ni oni ne izađu u susret obratićemo se ambasadama, UNICEF-u i drugim institucijama. Ovaj ministar skupio je hrabrost i pokušava da nas „disciplinuje”. Mi smo narod koji tu živi godinama i neće nas niko disciplinovati. Dokazali smo da smo lojalni Crnoj Gori i glasali smo za Crnu Goru. Neka ministri budu pola kao mi i skidam kapu. Poručujemo Šehoviću da neće uspjeti u ovoj namjeri, jer ovako se ne smije ponašati”, kaže Camaj.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.