Standard.

nedjelja novembar 17

Ispred Gimnazije u Podgorici počelo uređenje parka za spomenik Ivanu Crnojeviću

Objavljeno u: Gradovi

by Samir

Podgorica bi do decembra trebalo da dobije spomenik Ivanu Crnojeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore i to u parku ispred Gimnazije Slobodan Škerović, piše Dan.

36 hits

četvrtak novembar 14

Ekološki incident na Ćehotini

Iz Sportsko Ribolovnog Kluba “Lipljen” iz Pljevalja je jutros u mjestu “Tatarovine” uočeno novo zagađenje rijeke Ćehotine čija je površina bila bijela kao mlijeko. Izvor zagađenja je “Mjedenički potok” koji…

564 hits

četvrtak novembar 14

Ekološki incident na Ćehotini

Objavljeno u: Gradovi

četvrtak novembar 14

Podgorica bogatija za dvije kompozicije ulične umjetnosti

Tokom oktobra, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada realizovao je projekat oslikavanja javnih površina, slijedeći savremene urbane umjetničke prakse, saopšteno je iz Sekretarijata. 

574 hits

četvrtak novembar 14

(FOTO) Nevrijeme napravilo havariju u Budvi: Evo kako danas izgleda Ričardova glava

Jak južni vjetar juče je oštetio inventar na plaži Ričardova glava u Budvi, gdje danas zaposleni rade na saniranju.

1310 hits

 
 
 
 
subota, 26 oktobar 2019 14:40

Akcija u Nikšiću: Očistili rijeku Bistricu

Predstavnici opštine Nikšić, lokalnog komunalnog preduzeća, sportsko - ribolovnog kluba "Nikšić" i Ekološkog pokreta "Ozon" i Ministarstva poljoprivrede uklonili su veliku količinu otpada iz rijeke Bistrice, do ušća u rijeku Zetu.

Akcije čišćenja vodotoka jedna je od aktivnosti podržanih kroz drugi javni poziv Ministarstva poljoprivrede za Program malih grantova u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević podsjetio da su u prethodnom periodu uspješno realizovane akcije čišćenja rijeke Tare sa Rudnicom u Mojkovcu, rijeke Lim u Bijelom Polju i Tare na području Kolašina.

„I današnjom akcijom potvrđujemo da zajedno postižemo najbolje rezultate – Vlada, lokalne samouprave, građani i civilni sektor. Pokazali smo da zajedničkim pristupom možemo do čistijih rijeka i ukazali na zajedničku potrebu da čuvamo naše rijeke i sve prirodne resurse“, poručio je Blagojević.


Osim učešća u akciji čišćenja, sportsko - ribolovni klub „Nikšić“, sa bespovratnim sredstvima kroz Program malih grantova, započeo je aktivnosti na smanjenju zagađenja voda na području nikšićke opštine, nadzoru i zaštiti tih voda.

Prema riječima, predstavnika kluba Vlajka Simovića urađeno je 20 tabli o zabrani odlaganja otpada koje će biti postavljene na najugroženijim mjestima.

„U postupku smo nabavke kamera koje će biti postavljene na određenim lokacijama, kako bi se spriječili nesavjesni građani da odlažu otpad. Nabavljeni su i čamci sa kojima će ribočuvarska služba svakodnevno sakupljati otpad iz rijeka i obavljati nadzor“, kazao je Simović dodajući da će uskoro biti završena i karta ugroženih lokacija, identifikacija zagađivača i lokacija na kojima se odlaže otpad, nakon čega će deponije biti uklonjene.


Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da je danas očišćen tok rijeke Bistrice u dužini od oko 850m, od mosta Perunovića do ušća u Zetu, kod mosta na Duklu.

On je poručio da se ni jedan od postojećih ekoloških problema ne može u potpunosti riješiti ukoliko se ne promijeni ekološka svijest svih zajedno.


Direktor ekološkog pokreta „Ozon“ Aleksandar Perović istakao je da ta NVO trenutno radi na zaštiti rijeke Zete, kroz građansku inicijativu za izradu studije zaštite.

„Pa i ovu akciju kao i sve slične doživljavamo kao bitne u podizanju svijesti javnosti o ekosistemskom značaju naših rijeka, kako sa aspekta javnog zdravlja tako i održivog razvoja lokalne zajednice. Uvijek ćemo učestvovati i insistirati na smislenim i mjerljivim aktivnostima, naročito kada imaju međusektorski karakter, jer to podrazumijeva zajednički rad sa svima koji učestvuju u procesu donošenja odluka", kazao je Perović.

Posljednji put izmijenjeno subota, 26 oktobar 2019 14:43

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.