Standard.

petak januar 17

Glavni grad: Nastavljamo borbu protiv neodgovornih pojedinaca i loših namjera

Objavljeno u: Gradovi

by Lejla

U toku protekla dva dana, nadležne službe i preduzeća Glavnog grada su u više navrata gasile požare izazvane paljenjem automobilskih guma na periferiji Podgorice. Osim toga, na više lokacija primijećene…

95 hits

petak januar 17

Micev za Standard: Od sjutra osjetno hladnije, kiša i snijeg; Za zagađenje vazduha kriva visoka temperatura u januaru

Meteorolog Branko Micev je, u razgovoru za portal Standard, najavio da će u Crnoj Gori od sjutra nastupiti naoblačenje i osjetno hladnije vrijeme. On smatra da je vazduh zagađen i…

656 hits

petak januar 17

Koncert Jelene Rozge u Kolašinu

Skijališta Crne Gore organizuju koncert Jelene Rozge 1. februara u Ski Centru Kolašin 1600.

150 hits

petak januar 17

Tivat: Požar u objektu brze hrane, pričinjena veća materijalna šteta

Služba zaštite i spašavanja u Tivtu sinoć u 23:35h dobila je poziv da je došlo do požara u objektu brze hrane "Buffalo" u ulici Ribarski put br. 6.

209 hits

 
 
 
 
nedjelja, 17 novembar 2019 09:41

Lakušić: Nije tačno da je predloženi budžet najveći u istoriji Podgorice

Uprava grada najavila je javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu Glavnog grada za 2220. godinu, kojim su planirana sredstva od 93,7 milona eura, pritom saopštivši da je to ujedno i najveći bužet u istoriji Podgorice. To nije tačno i radi se o providnoj manipulaciji, saopštio je danas odbornik Zoran Lakušić.

Lakušić ukazuje da je najvećim planiranim budžetom Glavni grad raspolagao 2009. godine, kada je on iznosio 101.245.590 eura, sa kapitalnim budžetom u od 60.655.300 eura.

Očigledno je da se politika DPS -a zasniva na manipulacijama i prevarama. Planirani bužet za 2020. godinu je politički motivisan i predstavlja nabudženi izborni bužet. Prati ga puno kontradiktornosti i očiglednog politikanstva. Najbolje to potvrđuje podatak da Glavni grad prikazuje da su u deficitu 19.101.000 eura sa kamatama po osnovu zaduženja, pri tom je primarni deficit 17.913.000 eura, što dovoljno govori da će budžet u samom planiranju biti u minusu od 19 milona eura”, navodi odbornik u Skupštini Glavnog grada.

 

Kako dodaje, razlozi povećanja primitaka u odnosu na 2019. godinu su što Glavni grad počinje sa realizacijom projekta “Sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici” faza I, za koji su sredstva (21.172.000 eura) obezbijeđena shodno ugovoru o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava, zaključenog između Vlade-Ministarstvo finansija, Glavnog grada, Vodovoda i kanalizacije i Vlade-Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ovaj podatak jasno pokazuje da bez kredita gradska vrhuška nije u stanju da obezbijedi stabilne finansije i da se svi najznačajniji kapitalni objekti poslednjih decenija u glavnom gradu rade iz kredita. Zato su neutemeljene izjave da je ukupan budžet za 2020. godinu realan i uravnotežen. Takođe, Glavni grad je prezadužen, sa tom praksom zaduživanja gradonačelnik Vuković nastavlja i u narednoj godini”, ocjenjuje Lakušić.

Tvrdi da, i pored nerealnog uvećanja, budžet Podgorice za 2020. godinu po glavi stanovnika je najsiromašniji u odnosu na budžete glavnih gradova država regiona.

Planirani budžet predstavlja politički predizborni marketing, u susrtet izborima koji nas očekuju u 2020. godini. Nerealno je planiran zbog marketinških predizbornih političkih ciljeva partije na vlasti, čiiji je gradonačelnik Vuković samo puki izvršilac jedne nakaradne politike pogubne za građane Podgorice”, zaključuje Lakušić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.