Standard.

petak decembar 06

Bijelo Polje: Izgorela sušara i 300 kilograma mesa

U požaru koji je izbio u selu Pripčići, kod Bijelog Polja, izgorio je pomoćni objekat za sušenje mesa, vlasnika Šela Hajdarpašića, piše Pobjeda.

613 hits

petak decembar 06

Za terase u Kolašinu pet eura po kvadratu

Za postavljane ugostiteljske terase uz objekat kolašinske kafedžije ubuduće će za prvu zonu, odnosno najuži centar grada plaćati upola manju taksu po metru kvadratnom, odnosno pet eura umjesto dosadašnjih 10…

605 hits

petak decembar 06

Gradska biblioteka u Pljevljima nema para da kupuje novine

Građani Pljevalja traže da kao nekada, prije početka rekonstrukcije objekta Doma kulture, u čitaonici Gradske biblioteke Stevan Samardžić čitaju dnevnu štampu, druže se i razmjenjuju mišljenja. Naglašavaju da je to…

601 hits

četvrtak decembar 05

Cetinje: Za godinu rekonstruisali 30 kilometara lokalnih i seoskih puteva

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obišao je danas radove na sanaciji  i rekonstrukciji puta u selu Grab, u Mjesnoj zajednici Bata, koji se realizuju u okviru projekta sanacije i rekonstrukcije lokalnih puteva…

719 hits

 
 
 
 
srijeda, 20 novembar 2019 07:05

Kučki katuni na Koritima u katastarskim opštinama Tuzi

Granice jedne opštine, po pravilu, poklapaju sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav, predviđa Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Rukovodeći se ovom normom iz Opštine Tuzi ostaju pri stavu da je preduzeće Deponija na njihovom zemljištu, jer je dio KO Tuzi. Mapa sa Geoportala Uprave za nekretnine pokazuje da je upravna zgrada i sanitarne kade u KO Tuzi, piše Dan.

Dok se čeka bilo kakva informacija iz odbora zaduženog za razgraničenje Podgorice i Tuzi u više navrata su čelnici nove opštine kazali da će gazdovati ovim preduzećem. Nedavno je to nespornim ocijenio tadašnji glavni administrator Opštine Tuzi Robert Camaj.

Linije sporenja biće, sve su prilike, i katastarske opštine Koći i Zatrijebač koje zahvataju i djelove kučkih imanja. Granične linije katastarskih opština idu pravo dok seoske granice krivudaju.

Predsjednik Mjesne zajednice Ubli Duško Živković saopštio je da su Kuči zauzeli stav da ne daju Kučka Korita.

“Imali smo jedan sastanak sa komisijom koji je bio praktično upoznavanje. Mi smo predložili da gornji dio Kučkih Korita koji je sporan ostane u sastavu Glavnog grada. Ovaj dio Korita kastastarski je pripadao Zatrijepču koji je sada pripao Opštini Tuzi. Sporni dio Korita naseljavaju mještani Dučića, i u pitanju je dio od žive vode pa naprijed. S obzirom da je tu živi većinski dio kuča traženo je da to ostane u sastavu Glavnog grada”, rekao je Živković.

Živković navodi da je sporan i dio šume put planine Radeća.

Stav Kuća je da na području Koća i Zatrijepča opštinska granica Tuzi prema sjeveru i zapadu ne smije da pređe seosku teritoriju tih sela, koja je opšte poznata, jasna i nepromjenljiva unatrag najmanje tri stotine godina, niti da zadire u kučku planinu. Takođe, Kuči smatraju da nepokretnosti na Kučkim Koritima ne treba da se vode na KO Zatrijebač, što je sada slučaj, već u KO Kučka Korita ili Orahovo, kako bi se spriječilo da budu primorani da protiv svoje volje brojna lična i druga prava ostvaruju u Opštini Tuzi.

 74615476 2153825551580203 1288510224822435840 n

Mapa koju je objavio Dan je sa Geoportala Uprave za nekretnine, a crvene linije su granica između katastarskih opština Orahovo i Zatrijebač. Tako bunar za napajanje stoke na Kučkim Koritima pripada KO Zatrijebač, što samim tim znači da pripada Opštini Tuzi. U KO Zatrijebač su i vikendice Dragovića, Đurovića, Cekovića…

Tuzima po ovoj mapi pripada i KO Dinoša. Iako je ranije bilo priče da je i dio Distributivnog centra na teritoriji Tuzi, iz ove opštine nezvanično su saopštili da nije tako, već da on pripada Podgorici, a da je granica sa te strane 200 metara nakon Stočne pijace.

Iz Glavnog grada ranije nijesu htjeli da se oglašavaju po pitanju razgraničenja.

“Organizacioni odbor za stavranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi radi na poslovima zbog kojih je oformljen. Sve dok taj odbor ne završi svoj posao svako komentarisanje mogućih rezultata i finalne odluke o razgraničenju neodgovorno je i neozbiljno te ne zavređuje poseban komentar Glavnog grada”, saopštili su ranije iz Glavnog grada.

Problem se pojavio i kada je riječ o gazdovanju sa Kulturno informativnim centrom Malesija jer Glavni grad traži da Opština Tuzi preuzme rukovođenje tom kulturnom ustanovom. Iz Opštine Tuzi kažu da ili preuzimaju sva preduzeća ili nijedno. Fadilj Kajošaj, predsjednik Skupštine opštine Tuzi istakao je da neće dozvoliti da se KIC Malesija zatvori, ali da takođe neće pristati ni na to da preuzmu samo ovu ustanovu.

“Ako ćemo tako onda preuzimamo i Deponiju i sva druga preduzeća koja na našem području posluju. Nije fer od strane Glavnog grada da nam nude da preuzmemo samo kulturnu ustanovu i ništa drugo, jer ona ima samo troškove, a ne i dobitak. Ili ćemo preuzeti sve, ili ništa, iako je to faktički protiv Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kad dolazi do raspodjele onda se preuzimaju preduzeća. Pošto oni insistiraju da uzmemo KIC, to ne dolazi u obzir. Jer nas primoraju da zatvorimo KIC Malesija zatvaramo sva preduzeća na našoj teritoriji. Da li bi im odgovaralo da zatvorimo Deponiju. Jednostavno da malo eksperimentišemo onda i sa Deponijom. Ako preuzmemo sva preduzeća, možemo da ih zatvorimo, pa da otvaramo nova jer mi smo sad samostzalna opština”, naveo je Kajošaj.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.