Standard.

petak decembar 06

Bijelo Polje: Izgorela sušara i 300 kilograma mesa

U požaru koji je izbio u selu Pripčići, kod Bijelog Polja, izgorio je pomoćni objekat za sušenje mesa, vlasnika Šela Hajdarpašića, piše Pobjeda.

483 hits

petak decembar 06

Za terase u Kolašinu pet eura po kvadratu

Za postavljane ugostiteljske terase uz objekat kolašinske kafedžije ubuduće će za prvu zonu, odnosno najuži centar grada plaćati upola manju taksu po metru kvadratnom, odnosno pet eura umjesto dosadašnjih 10…

476 hits

petak decembar 06

Gradska biblioteka u Pljevljima nema para da kupuje novine

Građani Pljevalja traže da kao nekada, prije početka rekonstrukcije objekta Doma kulture, u čitaonici Gradske biblioteke Stevan Samardžić čitaju dnevnu štampu, druže se i razmjenjuju mišljenja. Naglašavaju da je to…

473 hits

četvrtak decembar 05

Cetinje: Za godinu rekonstruisali 30 kilometara lokalnih i seoskih puteva

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obišao je danas radove na sanaciji  i rekonstrukciji puta u selu Grab, u Mjesnoj zajednici Bata, koji se realizuju u okviru projekta sanacije i rekonstrukcije lokalnih puteva…

591 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 09:29

Klizište u zaleđu Herceg Novog prijeti potpunom urušavanju puta i kuća

Klizište u zaleđu Herceg Novog prijeti potpunom urušavanju puta i kuća FOTO: Radio Jadran

Kako se s jesenjim kišama i potresima posljednjih dana opet jače aktiviralo klizište duž 400 metara saniranog puta mještani donje Ratiševine, u zaleđu Herceg Novog, plaše se da će završiti u moru. Put tone i obrušava se, a pukotine su se pojavile i na prvim kućama i okolini.

Imam osjećaj da će do Nove godine kuće u more. Uveče jedna slika ujutru druga s pukotinama, garaža, potporni zidovi popuštaju. Da nema ograde sve bi se prosulo – priča ya Radio Jadran Mirjana Stanković.

Išla je, kaže, kod predsjendika Opštine, obećao je sanaciju, ali to se odužilo. Mještani su rekli da neće tužiti investitora, ali sve ide ka tome, jer teren ne miruje, a nema još ništa od prave sancije, kaže Mirjna:

- Rekla sam da ćemo postaviti barikade da ne prolaze bar teški kamioni i da ću sjesti nasred puta i neću dati ni trotinet da prođe- očajna je Mirjana.

Mještanin Marko Vidić podsjeća da su put i okolina počeli da tonu nakon prethodne sanacije. Kako je ona rađena prije dvije godine neće da se miješa u ničiju struku, ali je činjenica da put progresivno propada:

- Nasipana je posljednje godine nova zemlja, ali uzalud. Prošlo je cijelo ljeto i sunčan septembar i oktobar, niko ništa nije radio. Čujem sada se ipak nagovještava sanacija, ali u jednoj sedmici teško da može biti koji dan bez kiše. Rupe su tolike da je opasno ići kolima. Ja ne idem do kuće kolima. Pucaju potporni zidovi, pukotine su u najbližoj kući, prilazni put Bačenovićima je neupotrebljiv. Zemljotes je prije neki dan prouzrokovao i havariju na vodovodnoj cijevi – navodi Vidić.

Kada je bio prvi jak potres neki dan njegov sin je istrčao da vidi je li mu čitava barka da mogu s njom do mora, priča i grotesknu situaciju.

Uglavnom, u Ratiševini je sve gore, dodaje on, ne shvatajući da niko ne odgovara za propuste u sanaciji i izgradnji ovog lokalnig puta prije dvije godine, zbog čega je ugrožen dio sela.

Kada se put ubrzo nakon sanacije 2017. godine, koja je koštala tada Opštinu 550 hiljada eura, počeo urušavati, predsjednik Optine Stevan Katić se angažovao na privremenoj sanaciji, prije najavljene kompletne, ali i obećao da će odgovorni snositi konsekvence.

U lokalnoj upravi su, kako saznaje Radio Jadran, tek nedavno dobili revidovani projekat Instituta za građevinarstvo za ponovnu sanaciju klizišta. Raspisan je tender za izvođača radova, koji će koštati 120 hiljada eura. Radovi bi mogli početi za koji dan.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.