Standard.

petak januar 17

Glavni grad: Nastavljamo borbu protiv neodgovornih pojedinaca i loših namjera

Objavljeno u: Gradovi

by Lejla

U toku protekla dva dana, nadležne službe i preduzeća Glavnog grada su u više navrata gasile požare izazvane paljenjem automobilskih guma na periferiji Podgorice. Osim toga, na više lokacija primijećene…

109 hits

petak januar 17

Micev za Standard: Od sjutra osjetno hladnije, kiša i snijeg; Za zagađenje vazduha kriva visoka temperatura u januaru

Meteorolog Branko Micev je, u razgovoru za portal Standard, najavio da će u Crnoj Gori od sjutra nastupiti naoblačenje i osjetno hladnije vrijeme. On smatra da je vazduh zagađen i…

701 hits

petak januar 17

Koncert Jelene Rozge u Kolašinu

Skijališta Crne Gore organizuju koncert Jelene Rozge 1. februara u Ski Centru Kolašin 1600.

163 hits

petak januar 17

Tivat: Požar u objektu brze hrane, pričinjena veća materijalna šteta

Služba zaštite i spašavanja u Tivtu sinoć u 23:35h dobila je poziv da je došlo do požara u objektu brze hrane "Buffalo" u ulici Ribarski put br. 6.

225 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 09:29

Klizište u zaleđu Herceg Novog prijeti potpunom urušavanju puta i kuća

Klizište u zaleđu Herceg Novog prijeti potpunom urušavanju puta i kuća FOTO: Radio Jadran

Kako se s jesenjim kišama i potresima posljednjih dana opet jače aktiviralo klizište duž 400 metara saniranog puta mještani donje Ratiševine, u zaleđu Herceg Novog, plaše se da će završiti u moru. Put tone i obrušava se, a pukotine su se pojavile i na prvim kućama i okolini.

Imam osjećaj da će do Nove godine kuće u more. Uveče jedna slika ujutru druga s pukotinama, garaža, potporni zidovi popuštaju. Da nema ograde sve bi se prosulo – priča ya Radio Jadran Mirjana Stanković.

Išla je, kaže, kod predsjendika Opštine, obećao je sanaciju, ali to se odužilo. Mještani su rekli da neće tužiti investitora, ali sve ide ka tome, jer teren ne miruje, a nema još ništa od prave sancije, kaže Mirjna:

- Rekla sam da ćemo postaviti barikade da ne prolaze bar teški kamioni i da ću sjesti nasred puta i neću dati ni trotinet da prođe- očajna je Mirjana.

Mještanin Marko Vidić podsjeća da su put i okolina počeli da tonu nakon prethodne sanacije. Kako je ona rađena prije dvije godine neće da se miješa u ničiju struku, ali je činjenica da put progresivno propada:

- Nasipana je posljednje godine nova zemlja, ali uzalud. Prošlo je cijelo ljeto i sunčan septembar i oktobar, niko ništa nije radio. Čujem sada se ipak nagovještava sanacija, ali u jednoj sedmici teško da može biti koji dan bez kiše. Rupe su tolike da je opasno ići kolima. Ja ne idem do kuće kolima. Pucaju potporni zidovi, pukotine su u najbližoj kući, prilazni put Bačenovićima je neupotrebljiv. Zemljotes je prije neki dan prouzrokovao i havariju na vodovodnoj cijevi – navodi Vidić.

Kada je bio prvi jak potres neki dan njegov sin je istrčao da vidi je li mu čitava barka da mogu s njom do mora, priča i grotesknu situaciju.

Uglavnom, u Ratiševini je sve gore, dodaje on, ne shvatajući da niko ne odgovara za propuste u sanaciji i izgradnji ovog lokalnig puta prije dvije godine, zbog čega je ugrožen dio sela.

Kada se put ubrzo nakon sanacije 2017. godine, koja je koštala tada Opštinu 550 hiljada eura, počeo urušavati, predsjednik Optine Stevan Katić se angažovao na privremenoj sanaciji, prije najavljene kompletne, ali i obećao da će odgovorni snositi konsekvence.

U lokalnoj upravi su, kako saznaje Radio Jadran, tek nedavno dobili revidovani projekat Instituta za građevinarstvo za ponovnu sanaciju klizišta. Raspisan je tender za izvođača radova, koji će koštati 120 hiljada eura. Radovi bi mogli početi za koji dan.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.