Standard.

ponedjeljak oktobar 22

Novi neredi u ZIKS-u: Zatvorenici pale dušeke, intervenisala policija

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Više zatvorenika u spuškom zatvoru, koji su sinoć započeli štrajk glađu, ponovo je izazvalo nerede zbog kojih je intervenisala zatvorska policija. Oni su, kako saznaje Standard, ponovo palili dušeke.

105 hits

ponedjeljak oktobar 22

Uhapšen policajac iz Podgorice: Udario suprugu i polomio joj nos

Podgorička policija privela je kasno sinoć M. R. službenika policije zbog sumnje da je supruzi nanio teške tjelesne povrede, saznaje portal Standard.

194 hits

ponedjeljak oktobar 22

Nikšićani se posvađali pa pucali u sugrađanina: Uhapšene dvije osobe osumnjičene za pokušaj ubistva

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Nikšićka policija uhapsila je B.B. (26) i I.N. (26) iz tog grada zbog sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu V.M. (38) takođe iz Nikšića,…

96 hits

ponedjeljak oktobar 22

U Ulcinju uhapšena državljanka Srbije zbog pokušaja ubistva: Nož od 19 cm zarila u vrat muškarcu

Ulcinjska policija je, u kratkom roku rasvijetlila ubistvo u pokušaju koje je počinjeno u Ulcinju na štetu E.D. (66) iz Republike Srbije, sa privremenim boravkom u Ulcinju. Policijski službenici su…

110 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 14:24

Šta je brod na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša pola godine radio u Zelenici?

Brod „Remus“ na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša u Italiji u uhapšeno 11 Crnogoraca – članova njegove posade, do prije oko mjesec dana nalazio se u luci Zelenika – potvrđeno je portalu bokanews.me.

"Remus" "Remus" FOTO: www.shipspotting.com

„Remus“ (IMO broj 8822428), je presretnut 30. jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di finanza, pretresom broda su na njemu našli sakriveno čak 20 tona hašiša.

„Remus“ je zaplijenjen u luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinirala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

Prije nego što je zaplijenjen u Italiji, „Remus“ se više mjeseci nalazio u luci Zelenika gdje ga je njegov vlasnik – jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u tzv. raspremu jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu što plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti.

„Remus“ je u Zelenici proveo više od pola godine čekajući na zaposlenje, odnosno otklanjajući uočene nedostatke kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate. Prema nezvaničnim informacijama tog portala, na „Remusu“ je za to vrijeme bio tzv. sceleton crew, odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa sigurnosti plovila koje je u raspremi. Navodno, zapovjednik broda za to je vrijeme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

„Remus“ je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Zelenike. Po podacima sa njegovog AIS transpondera, ovaj 47 metara dugi brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto-tona, 27. jula je isplovio iz španske luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2. avgusta, ali je prije toga na njega upala policija, pronašla drogu pa je brod zaplijenjen, a posada uhapšena.

Crnogorski policijski zvaničnici prije nekoliko dana kada se govorilo da je na „Remusu“ nađeno dvije, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod nakon isplovljenja iz Zelenike, uputio u Maroko gdje je navodno ukrcao drogu namijenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa „Remusa“ sa specijalizovanih sajtova pokazuju ipak drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je „Remus“ ipak boravio u marokanskim vodama, te da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

Odgovore od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučke kapetanije Kotor-Ispostava Zelenika na pitanja o tome koji su bili zvanični razlozi neuobičajeno dugog boravka „Remusa“ u toj crnogorskoj luci, kao i kada je tačno brod isplovio iz Zelenike, što je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti, te što je pisalo u crew listi i tzv. cargo manifest-u da su članovi posade, odnosno teret sa kojim je „Remus“ krenuo iz Zelenike, za sada nisu dobili.

Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik „Remusa“ je kompanija „Elizabete Venture Ltd“, registrovana u Hong Kongu, a na čijem je čelu jedan italijanski preduzetnik.

Izvor: bokanews.me

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.