Standard.

četvrtak avgust 16

FOTO: Određeno zadržavanje do 72 sata članovima kriminalne grupe osumnjičene za ubistvo Šakovića i Jovanovića

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

U Specijalnom državnom tužilaštvu saslušano je devet osoba koje su dio kriminalne grupe osumnjičene za ubistvo Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića, koje se dogodilo 31. marta u centru Podgorice. Osumnjičenima…

112 hits

četvrtak avgust 16

Nakon nesreće u Bečićima, uhapšen Dragan Ćorić

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Zbog nesreće koja se dogodila juče, kada su u padu paraglajdera poginule dvije osobe, uhapšen je Dragan Ćorić, saopšteno je Standardu iz policije.

58 hits

četvrtak avgust 16

Akcija na uzburkanom moru: Sedam ruskih državljana spašeno sa jedrilice

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Crnogorska policija je juče izvela akciju traganja i spašavanja i tom prilikom su sa jedrilice imena "Nana" spasili sedam ruskih državljana, saopšteno je iz Uprave policije.

47 hits

četvrtak avgust 16

Nevrijeme uzrok pogibije paraglajdera, drugi par zamalo doživio tragediju!

Instruktor Dušan Simović (45) iz Bijelog Polja i državljanka Egipta Marijan Mikhail (28) poginuli su sinoć u padu paraglajdera u Budvi a, kako saznaje Standard, pretpostavlja se da je uzrok…

111 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 14:24

Šta je brod na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša pola godine radio u Zelenici?

Brod „Remus“ na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša u Italiji u uhapšeno 11 Crnogoraca – članova njegove posade, do prije oko mjesec dana nalazio se u luci Zelenika – potvrđeno je portalu bokanews.me.

"Remus" "Remus" FOTO: www.shipspotting.com

„Remus“ (IMO broj 8822428), je presretnut 30. jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di finanza, pretresom broda su na njemu našli sakriveno čak 20 tona hašiša.

„Remus“ je zaplijenjen u luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinirala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

Prije nego što je zaplijenjen u Italiji, „Remus“ se više mjeseci nalazio u luci Zelenika gdje ga je njegov vlasnik – jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u tzv. raspremu jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu što plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti.

„Remus“ je u Zelenici proveo više od pola godine čekajući na zaposlenje, odnosno otklanjajući uočene nedostatke kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate. Prema nezvaničnim informacijama tog portala, na „Remusu“ je za to vrijeme bio tzv. sceleton crew, odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa sigurnosti plovila koje je u raspremi. Navodno, zapovjednik broda za to je vrijeme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

„Remus“ je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Zelenike. Po podacima sa njegovog AIS transpondera, ovaj 47 metara dugi brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto-tona, 27. jula je isplovio iz španske luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2. avgusta, ali je prije toga na njega upala policija, pronašla drogu pa je brod zaplijenjen, a posada uhapšena.

Crnogorski policijski zvaničnici prije nekoliko dana kada se govorilo da je na „Remusu“ nađeno dvije, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod nakon isplovljenja iz Zelenike, uputio u Maroko gdje je navodno ukrcao drogu namijenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa „Remusa“ sa specijalizovanih sajtova pokazuju ipak drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je „Remus“ ipak boravio u marokanskim vodama, te da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

Odgovore od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučke kapetanije Kotor-Ispostava Zelenika na pitanja o tome koji su bili zvanični razlozi neuobičajeno dugog boravka „Remusa“ u toj crnogorskoj luci, kao i kada je tačno brod isplovio iz Zelenike, što je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti, te što je pisalo u crew listi i tzv. cargo manifest-u da su članovi posade, odnosno teret sa kojim je „Remus“ krenuo iz Zelenike, za sada nisu dobili.

Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik „Remusa“ je kompanija „Elizabete Venture Ltd“, registrovana u Hong Kongu, a na čijem je čelu jedan italijanski preduzetnik.

Izvor: bokanews.me

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.