Standard.

utorak mart 19

Uhapšena tri maloljetnika: Osumnjičeni da su brutalno pretukli i pokrali grčkog državljanina

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Podgorička policija jutros je uhapsila maloljetnike H.E, H.B, i M.M zbog sumnje da su u proteklog petka brutalno pretukli i opljačkali grčkog državljanina A.L. Oni su uhapšeni po nalogu Višeg državnog tužilaštva…

70 hits

utorak mart 19

VIDEO Počelo iznošenje završnih riječi, Čađenović: U cjelosti ostajemo pri optužnici

Iznošenje završnih riječi u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine, počelo je danas, a tužilac Saša Čađenović kazao je da u cjelosti ostaje pri optužnici. Čađenović je preko…

62 hits

utorak mart 19

Skoro sve optužbe Ljuba Bigovića protiv Crne Gore sud u Strazburu proglasio neosnovanim

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu po kojoj Crna Gora nije povrijedila ljudska prava Ljuba Bigovića, jednog od osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Pružila mu…

48 hits

utorak mart 19

Uhapšen Kotoranin: Prijetio sugrađaninu da će ga ubiti ako mu ne preda 100.000 eura

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Nikšićka policija uhapsila je Kotoranina V.V. (34), zbog osnovane sumnje da je 7. marta uputio ozbiljne prijetnje R.J., da će ga lišiti života, nauditi članu njegove porodice i zapaliti njegov…

95 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 19:05

"Nismo znali šta prevozimo": Crnogorci tokom saslušanja nisu objasnili sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor

Svih jedanaestoro uhapšenih Crnogoraca, članova posade broda "Remus", koji plovi pod zastavom Paname, u kojem je pronađeno više od 20 tona hašiša nalazi se u okružnom zatvoru u Palermu u Italiji pod optužbom za međunardoni šverc narkotika. Prema navodima italijanskog portala "La Repubblica", oni su prilikom saslušanja kod tužioca, a kasnije i kod sudije dali izjave da navodno nisu znali šta prevoze, ali ujedno nisu umjeli da objasne njihovo sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor, pišu Dnevne novine.

"Nismo znali šta prevozimo": Crnogorci tokom saslušanja nisu objasnili sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor FOTO: Guardia di Financa

Kako navodi portal "La Repubblica", brod "Remus", koji inače služi za pomoć drugim plovilima, odnosno za dopunjavanje goriva na moru, isplovio je iz španske luke Las Palmas, i kretao se u pravcu Palerma gdje je bilo predviđeno da se kratko zadrži, nakon čega barem prema papirima koji su pronađeni na brodu, trebali su da završe put u turskoj luci Tezla.

Kako italijanski mediji pišu, na osnovu dojave brod je bio pod prismotrom, a na osnovu analiza ruta kojim se on kretao utvrđeno je da je često prilazio vodama Sjeverne Afrike i da bi tada gasio sistem za automatsku indentifikaciju na osnovu kojeg se prate svi brodovi. Na taj način pokušali su da sakriju svoje kretanje. Upravo ovakvo ponašanje i činjenica da su zemlje Sjeverne Afrike u posljednje vrijeme često bile umiješane u internacionalni šverc narkotika pokrenulo je opsežno nadgledanje i praćenje ovog broda.

I ovog puta, kao što se to ranije događalo, brod je gasio svoj sistem za praćenje dok su prolazili međunardnim vodama u blizini Sjeverne Afrike zbog čega su i upućena dva plovila italijanske carinske i granične policije kako bi izvršili provjeru.

Prilikom dolaska na brod policija je ispitivala kapetana i članove posade u vezi njihovog kretanja, gašenja sistema za nadzor, kao i krajnje destinacije, međutim niko od njih nije imao validno objašnjenje za njihove postupke, na osnovu čega je zaključeno da su svi članovi posade znali čime se bave.

Prilikom kontrole broda pronađeno je skoro dvije tone hašiša i 400.000 litara nafte nakon čega je odvezen u luku u Palermu. Tamo je obavljena dodatna provjera, i utvrđeno je da je velika količina droge bila potopljena u
rezervoare nafte. Čitava operacija istakanja nafte trajala je par dana.

Prema navodima "La Repubblice", otkriveno je ukupno 650 jutanih ogromnih džakova u kojima je bio hašiš vrijednosti od 150-200 miliona eura, dok je crnogorska policija navela da njihova vrijednost na ilegalnom tržištu doseže 65 miliona eura.

Džakovi su imali oznake, slova i brojeve, koji su ukazivali na nivo kvaliteta droge koja se nalazi u njima.

Ukupno je bilo 13 nivoa kvaliteta droge. Policija je odmah privela čitavu posadu i saslušala ih, međutim njihovi neodređeni odgovori su ukazali da su oni i te kako znali šta transportuju, te da je nelogično bilo da nisu primijetili 650 džakova droge.

Osim kapetana broda Marka Borozana, pritvor je određen i Uglješi Kovačeviću, Vladimiru Živkoviću, Srđanu Matijeviću, Stanku Tomičiću, Ljubomiru Bakočeviću, Milanu Kovačeviću, Dragoljubu Mrgudoviću, Vladimiru Lipovini, Božidaru Baroviću i Velimiru Latkoviću.

Povodom ovog događaja prekjuče je na konferenciji za novinare Uprave policije govorio šef kriminalističke policije Enis Baković, istaknuvši kako ova akcija pokazuje odlučnost crnogorske policije da suzbije aktivnosti
kriminalnih grupa.

"Radi se o najvećoj zaplijeni hašiša u regionu, ali i šire, a pomenuti brod krenuo je na putovanje iz Luke Zelenika, a, navodna namjera, kako se sumnja, organizovane kriminalne grupe, bila je  'ispitivanje podmorja'", naglasio je Baković na konferenciji.

Akcija je izvedena zahvaljujući podatku do kojeg je došla crnogorska policija, u međunarodnoj akciji kojom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge - DEA, i njome je pokazana spremnost crnogorske policije da se bori protiv kriminala.

"To će biti fokus našeg djelovanja u narednom periodu, a preduzećemo sve na jačanju međuinstitucionalne saradnje, prije svega sa Specijalnim državnim tužilaštvom", poručio je on.

Rukovodilac Odsijeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije, Milutin Popović, saopštio je da je od početka godine zaplijenjeno oko tri tone bruto mase raznih droga, od čega najviše marihuane, kokaina, heroina, tableta ekstazija, LSD-a i neke manje količine hašiša.

"Službenici Odsijeka za borbu protiv droge procesuirali su 560 osoba, a otkriveno je 149 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela podnešene su krivične prijave protiv 149 osoba, dok je u istom periodu podnijeto 388 prekršajnih prijava protiv 411 osoba.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 10 avgust 2018 19:04

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.