Standard.

četvrtak jul 18

Nikšićanka opet nije svjedočila, Zeković: "Moja supruga je sama, nema kome da ostavi bebu"

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Nikšićanka Aleksandra Zeković ni danas se nije pojavila da svjedoči o pokušaju ubistva njenog supruga Radojice, za šta se tereti navodna grupa odbjeglog Stevana Stamatovića. Na optuženičkoj klupi nalaze se i…

329 hits

četvrtak jul 18

MUP ponovo nije dostavio dokumentaciju oko Marovićevog "poršea": Kako je Miloš kupio skupocjeno auto?

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo nije odgovorilo na pismeni dopis Višeg suda u Podgorici kojim se traži dostava dokumentacije vezane za registraciju putničkog vozila marke "porshe cayenne" u vlasništvu Miloša Marovića, kazao…

163 hits

četvrtak jul 18

Petnjica: Agović poginuo dok je radio na njivi

Sedamdesetosmogodišnii Mehmed Babo Agović, iz Krušcice, danas je tragično izgubio żivot radeći sa traktorom na svojoj njivi u svom selu.

579 hits

četvrtak jul 18

Osumnjičen za učešće u ubistvu Šarovića: Crvena potjernica za Nikolom Ivovićem

Crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu za Novljaninom Nikolom Ninom Ivovićem zbog sumnje daje 6. juna učestvovao u ubistvu sugrađanina Stefana Šarovića (31), saznaje Pobjeda.

165 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 19:05

"Nismo znali šta prevozimo": Crnogorci tokom saslušanja nisu objasnili sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor

Svih jedanaestoro uhapšenih Crnogoraca, članova posade broda "Remus", koji plovi pod zastavom Paname, u kojem je pronađeno više od 20 tona hašiša nalazi se u okružnom zatvoru u Palermu u Italiji pod optužbom za međunardoni šverc narkotika. Prema navodima italijanskog portala "La Repubblica", oni su prilikom saslušanja kod tužioca, a kasnije i kod sudije dali izjave da navodno nisu znali šta prevoze, ali ujedno nisu umjeli da objasne njihovo sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor, pišu Dnevne novine.

"Nismo znali šta prevozimo": Crnogorci tokom saslušanja nisu objasnili sumnjivo kretanje i gašenje sistema za nadzor FOTO: Guardia di Financa

Kako navodi portal "La Repubblica", brod "Remus", koji inače služi za pomoć drugim plovilima, odnosno za dopunjavanje goriva na moru, isplovio je iz španske luke Las Palmas, i kretao se u pravcu Palerma gdje je bilo predviđeno da se kratko zadrži, nakon čega barem prema papirima koji su pronađeni na brodu, trebali su da završe put u turskoj luci Tezla.

Kako italijanski mediji pišu, na osnovu dojave brod je bio pod prismotrom, a na osnovu analiza ruta kojim se on kretao utvrđeno je da je često prilazio vodama Sjeverne Afrike i da bi tada gasio sistem za automatsku indentifikaciju na osnovu kojeg se prate svi brodovi. Na taj način pokušali su da sakriju svoje kretanje. Upravo ovakvo ponašanje i činjenica da su zemlje Sjeverne Afrike u posljednje vrijeme često bile umiješane u internacionalni šverc narkotika pokrenulo je opsežno nadgledanje i praćenje ovog broda.

I ovog puta, kao što se to ranije događalo, brod je gasio svoj sistem za praćenje dok su prolazili međunardnim vodama u blizini Sjeverne Afrike zbog čega su i upućena dva plovila italijanske carinske i granične policije kako bi izvršili provjeru.

Prilikom dolaska na brod policija je ispitivala kapetana i članove posade u vezi njihovog kretanja, gašenja sistema za nadzor, kao i krajnje destinacije, međutim niko od njih nije imao validno objašnjenje za njihove postupke, na osnovu čega je zaključeno da su svi članovi posade znali čime se bave.

Prilikom kontrole broda pronađeno je skoro dvije tone hašiša i 400.000 litara nafte nakon čega je odvezen u luku u Palermu. Tamo je obavljena dodatna provjera, i utvrđeno je da je velika količina droge bila potopljena u
rezervoare nafte. Čitava operacija istakanja nafte trajala je par dana.

Prema navodima "La Repubblice", otkriveno je ukupno 650 jutanih ogromnih džakova u kojima je bio hašiš vrijednosti od 150-200 miliona eura, dok je crnogorska policija navela da njihova vrijednost na ilegalnom tržištu doseže 65 miliona eura.

Džakovi su imali oznake, slova i brojeve, koji su ukazivali na nivo kvaliteta droge koja se nalazi u njima.

Ukupno je bilo 13 nivoa kvaliteta droge. Policija je odmah privela čitavu posadu i saslušala ih, međutim njihovi neodređeni odgovori su ukazali da su oni i te kako znali šta transportuju, te da je nelogično bilo da nisu primijetili 650 džakova droge.

Osim kapetana broda Marka Borozana, pritvor je određen i Uglješi Kovačeviću, Vladimiru Živkoviću, Srđanu Matijeviću, Stanku Tomičiću, Ljubomiru Bakočeviću, Milanu Kovačeviću, Dragoljubu Mrgudoviću, Vladimiru Lipovini, Božidaru Baroviću i Velimiru Latkoviću.

Povodom ovog događaja prekjuče je na konferenciji za novinare Uprave policije govorio šef kriminalističke policije Enis Baković, istaknuvši kako ova akcija pokazuje odlučnost crnogorske policije da suzbije aktivnosti
kriminalnih grupa.

"Radi se o najvećoj zaplijeni hašiša u regionu, ali i šire, a pomenuti brod krenuo je na putovanje iz Luke Zelenika, a, navodna namjera, kako se sumnja, organizovane kriminalne grupe, bila je  'ispitivanje podmorja'", naglasio je Baković na konferenciji.

Akcija je izvedena zahvaljujući podatku do kojeg je došla crnogorska policija, u međunarodnoj akciji kojom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge - DEA, i njome je pokazana spremnost crnogorske policije da se bori protiv kriminala.

"To će biti fokus našeg djelovanja u narednom periodu, a preduzećemo sve na jačanju međuinstitucionalne saradnje, prije svega sa Specijalnim državnim tužilaštvom", poručio je on.

Rukovodilac Odsijeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije, Milutin Popović, saopštio je da je od početka godine zaplijenjeno oko tri tone bruto mase raznih droga, od čega najviše marihuane, kokaina, heroina, tableta ekstazija, LSD-a i neke manje količine hašiša.

"Službenici Odsijeka za borbu protiv droge procesuirali su 560 osoba, a otkriveno je 149 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela podnešene su krivične prijave protiv 149 osoba, dok je u istom periodu podnijeto 388 prekršajnih prijava protiv 411 osoba.

Posljednji put izmijenjeno petak, 10 avgust 2018 19:04

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.