Standard.

subota decembar 15

DEA: Kriminalni klan planirao da prodajom hašiša finansira terorizam, hvala crnogorskoj policiji

Šezdeset pet miliona eura od prodaje dvadeset tona hašiša koji je trebalo brodom iz Maroka da stigne u Libiju u julu ove godine najvjerovatnije bi se koristio za pomaganje terorističkih…

103 hits

petak decembar 14

Pojačane policijske aktivnosti u Podgorici: Oduzeta droga, pištolji, fantomka, noževi, uhapšena jedna osoba

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Podgorička policija je prethodnom periodu sprovela plansku aktivnost na području glavnog grada u cilju vršenja pojačane kontrole lica, sa posebnim akcentom na sprječavanje tzv. ulične prodaje narkotika, pronalaženje predmeta izvršenja krivičnih…

225 hits

petak decembar 14

Nikšićanin oborio maloljetnicu i udarao je pesnicama u glavu: Uhapšen zbog sumnje da je napao Nikšićanku

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Nikšićka policija uhapsila je M.V. (52) iz tog grada zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda na štetu maloljetne M.K. (16) iz Nikšića, saopšteno je iz Uprave policije.

86 hits

petak decembar 14

Da li će hapšenje mafijaških bosova voditi smirivanju bespoštednog rata Škaljarskog i Kavačkog klana?

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Akcija češke policije koja je u Pragu uhapsila Slobodana Kašćelana (55), najtraženijeg crnogorskog bjegunca, za kojim je još u februaru 2017. godine raspisana crvena Interpolova potjernica, jedna je od glavnih…

62 hits

 
 
 
 
petak, 21 septembar 2018 21:39

Džozef Asad uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po potjernici Crne Gore

Bivši operativac CIA Džozef Asad, prema nezvaničnim informacijama portala Standard, uhapšen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po potjernici Crne Gore, zbog učešća u pokušaju terorizma na dan izbora 2015. godine.

Asad Asad

Nakon hapšenja, nezvanično, SAD su zatražile od nadležnih u UAE da Asada puste, tj. da ga ne izručuju Crnoj Gori.

Ranije, Asad je pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev za izručenjem. 

Asad je već trebao da svjedoči pred crnogorskim organima ali bivši operativac CIA-e se pozavao na Peti amandman američkog Ustava kojim je propisano da osoba može odbiti da svjedoči ukoliko bi timiskazom sebe izložila krivičnom gonjenju. 

Ko je Džozef Asad?

Biografija Džozefa Asada (Joseph Asad) pokazuje da je Aron Šaviv našao zaista pravog čovjeka za specijalne operacije za akciju Demokratskg fronta u Crnoj Gori, pisali su crnogorski mediji.

Asad je operativac CIA bio petnaest godina - od 1999, kada je skupa sa suprugom Mišel stupio u službu, do kraja 2014. godine.

U bezbjednosnim krugovima stekao je ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbjednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL-a u Iraku.

Asad je egipatski hrišćanin, odgajan u Libanu i naturalizovani Amerikanac. Diplomirao je političke nauke i biblijske studije na Američkom univerzitetu 1994. godine, a nakon pet godina je postao član CIA.

Vlasnik je kompanije „Peregrini konsalting“ (Peregrine Consulting) specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih (čitaj: vojno-špijunskih) usluga.

Direktno je Aron Šaviv, šef kampanje Demokratskog fronta za izbore 2016, stupio u kontakt sa Asadom početkom avguste te godine.

Ubrzo se Asad dao na posao, stupivši u kontakt sa američkom kompanijom Patriotik difens grup, sa sjedištem u Orlandu, sa kojom je i ranije puno sarađivao.

Na sastanku sa kolegama u Orlandu, vlasnik kompanije Peregrini istakao je neophodnost nabavke sve one špijunsko-diverzantske opreme potrebne za podršku opozicionoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori.

No, Brajan Skot i ekipa iz Orlanda odbili su da prihvate ponuđeni angažman. Asad je, nakon toga, sa svojom ekipom iz ,,Pelegrinija“ preuzeo zadatak.

Mišel Rigbi Asad: Sposobna žena

Po svim raspoloživim podacima, Mišel Asad, životna saputnica Džozefa Asada, nije bila upletena u operaciju u Crnoj Gori.

Zanimljivo je, međutim, da je ova bivša operativka CIA mnogo poznatija u Sjedinjenim Američkim Državama od svog supruga: nakon uspješne misije izvlačenja, evakuacije hrišćanskih izbjeglica iz sjevernog Iraka, dobila je zapaženu pozornost američkih medija, o njenom radu je napravljeno niz televizijskih reportaža.

Specijalnu emisiju je napravila decembra 2015. i poznata televizijska kuća ABC. Nedavno je izdala i knjigu - ,,Moj tajni život u CIA: Prikriveno u ratu protiv terorizma“ (My Secret Life in the CIA’: Undercover in the War on Terror) - koja je izazvala pažnju stručne i laičke javnosti.

U centralnu obavještajnu agenciju (CIA) u Direktoratu za operacije Mišel je stupila zajedno sa suprugom Džozefom, 1999. i čitavih deset godina su bili angažovani u tajnim operacijama na Bliskom i Srednjem istoku. Diplomirala je arapske studije na Univerzitetu Džordžtaun i danas radi, kako piše u njenoj biografiji, kao ,,međunarodni konsultant za bezbjednost, provodeći vrijeme između Srednjeg istoka, Floride i Vašingtona“.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno subota, 22 septembar 2018 07:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.