Standard.

srijeda oktobar 17

Standard saznaje: U policijskoj akciji spriječen bombaški napad u Podgorici

U akciji podgoričke i danilovgradske policije uhapšene su tri osobe i spriječen je bombaški napad u Glavnom gradu, saznaje Standard.

83 hits

srijeda oktobar 17

RASKRINKAN LANAC ZELENAŠENJA: Supruga, tast, tašta i svastika Šćepana Bujića pušteni da se brane sa slobode

Supruga Šćepana Bujića, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva braće Gojačanin, Tamara, kao i njen otac Trajko Lutovac, majka Olivera i sestra Milica, pušteni su iz tužilačkog pritvora,…

87 hits

srijeda oktobar 17

Saslušan član Katnićevog obezbjeđenja: Saopštio saznanja o planiranju likvidacije tužioca

Jedan od članova obezbjeđenja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića saslušan je u svojstvu svjedoka u istrazi protiv grupe koja se tereti za pripremanje najtežih krivičnih djela, saznaje Pobjeda.

73 hits

srijeda oktobar 17

Istraga o ubistvu Šakovića i Jovanovića: Dojava iz policije stigla do ubice?

Najveći dio iskaza Podgoričanke Lidije Bulatović povodom sumnje da je učestvovala u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice, kada je ubijen Miloš Šaković, a kao slučajna žrtva stradao Radivoje Jovanović, odnosi…

30 hits

 
 
 
 
petak, 21 septembar 2018 21:39

Džozef Asad uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po potjernici Crne Gore

Bivši operativac CIA Džozef Asad, prema nezvaničnim informacijama portala Standard, uhapšen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po potjernici Crne Gore, zbog učešća u pokušaju terorizma na dan izbora 2015. godine.

Asad Asad

Nakon hapšenja, nezvanično, SAD su zatražile od nadležnih u UAE da Asada puste, tj. da ga ne izručuju Crnoj Gori.

Ranije, Asad je pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev za izručenjem. 

Asad je već trebao da svjedoči pred crnogorskim organima ali bivši operativac CIA-e se pozavao na Peti amandman američkog Ustava kojim je propisano da osoba može odbiti da svjedoči ukoliko bi timiskazom sebe izložila krivičnom gonjenju. 

Ko je Džozef Asad?

Biografija Džozefa Asada (Joseph Asad) pokazuje da je Aron Šaviv našao zaista pravog čovjeka za specijalne operacije za akciju Demokratskg fronta u Crnoj Gori, pisali su crnogorski mediji.

Asad je operativac CIA bio petnaest godina - od 1999, kada je skupa sa suprugom Mišel stupio u službu, do kraja 2014. godine.

U bezbjednosnim krugovima stekao je ugled nakon više akcija u kojima je, radeći za privatne bezbjednosne kompanije, imao važnu ulogu u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIL-a u Iraku.

Asad je egipatski hrišćanin, odgajan u Libanu i naturalizovani Amerikanac. Diplomirao je političke nauke i biblijske studije na Američkom univerzitetu 1994. godine, a nakon pet godina je postao član CIA.

Vlasnik je kompanije „Peregrini konsalting“ (Peregrine Consulting) specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih (čitaj: vojno-špijunskih) usluga.

Direktno je Aron Šaviv, šef kampanje Demokratskog fronta za izbore 2016, stupio u kontakt sa Asadom početkom avguste te godine.

Ubrzo se Asad dao na posao, stupivši u kontakt sa američkom kompanijom Patriotik difens grup, sa sjedištem u Orlandu, sa kojom je i ranije puno sarađivao.

Na sastanku sa kolegama u Orlandu, vlasnik kompanije Peregrini istakao je neophodnost nabavke sve one špijunsko-diverzantske opreme potrebne za podršku opozicionoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori.

No, Brajan Skot i ekipa iz Orlanda odbili su da prihvate ponuđeni angažman. Asad je, nakon toga, sa svojom ekipom iz ,,Pelegrinija“ preuzeo zadatak.

Mišel Rigbi Asad: Sposobna žena

Po svim raspoloživim podacima, Mišel Asad, životna saputnica Džozefa Asada, nije bila upletena u operaciju u Crnoj Gori.

Zanimljivo je, međutim, da je ova bivša operativka CIA mnogo poznatija u Sjedinjenim Američkim Državama od svog supruga: nakon uspješne misije izvlačenja, evakuacije hrišćanskih izbjeglica iz sjevernog Iraka, dobila je zapaženu pozornost američkih medija, o njenom radu je napravljeno niz televizijskih reportaža.

Specijalnu emisiju je napravila decembra 2015. i poznata televizijska kuća ABC. Nedavno je izdala i knjigu - ,,Moj tajni život u CIA: Prikriveno u ratu protiv terorizma“ (My Secret Life in the CIA’: Undercover in the War on Terror) - koja je izazvala pažnju stručne i laičke javnosti.

U centralnu obavještajnu agenciju (CIA) u Direktoratu za operacije Mišel je stupila zajedno sa suprugom Džozefom, 1999. i čitavih deset godina su bili angažovani u tajnim operacijama na Bliskom i Srednjem istoku. Diplomirala je arapske studije na Univerzitetu Džordžtaun i danas radi, kako piše u njenoj biografiji, kao ,,međunarodni konsultant za bezbjednost, provodeći vrijeme između Srednjeg istoka, Floride i Vašingtona“.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno subota, 22 septembar 2018 07:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.