Standard.

četvrtak maj 23

Ubistvo Zorana Boljevića: Advokati kažnjeni sa po 500 eura, nijesu opravdali izostanak

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Ponovljeno suđenje za ubistvo Zorana Boljevića, koje se dogodilo 25. maja 2016. godine ispred kafića "Laganini", odgođeno je danas u Višem sudu u Podgorici, zbog izostanka advokata odbrane Dragoljuba Đukanovića i Dragoljuba…

88 hits

četvrtak maj 23

Dva policajca završila kod tužioca zbog zloupotrebe položaja

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom aprila izvršili tri kontrole provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu…

120 hits

četvrtak maj 23

Za pet godina u zatvoru završilo 35 maloljetnika

Četiri zatvorenika, koja se trenutno nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, upućeni su na vaspitnu mjeru u ustanovu zavodskog tipa, u trajanju od šest mjeseci do tri godine i…

32 hits

srijeda maj 22

Bjelopoljka teže povrijeđena u udesu u naselju Nedakusi, prevezena u Klinički centar

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

U saobraćajnom udesu koji se danas popodne dogodio u industrijskoj zoni u naselju Nedakusi, na dionici magistralnog puta Bijelo Polje - Prijepolje, teže je povrijeđena Bjelopoljka I.Š (25), koja je…

94 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
petak, 12 oktobar 2018 07:39

Baća Radović se pobunio protiv nalaza vještaka: Da li se ikad desilo da se zgrada u danu završetka gradnje sva proda i naplati?

Nastavljeno suđenje optuženima za zloupotrebu službenog položaja u slučaju kupoprodaje Duvanskog kombinata Radović: Nalaz vještaka neodrživ

Vlasnik ,,Zetagradnje“ Blagota Radović juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da je nalaz vještaka finansijsko ekonomske struke Hamida Šabovića matematički neodrživ zbog načina na koji je obračunao izgubljenu dobit njegove kompanije kojoj nije dozvljeno da preuzme imovinu Duvanskog kombinata, piše Pobjeda.

Kompanija Zetagradnja, njen bivši izvršni direktor Miloš Stojanović i bivši stečajni upravnik Duvanskog kombinata Veselin Raičević su na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici zbog optužbi da su zloupotrijebili položaj i prilikom kupoprodaje Duvanskog kombinata Podgorica državni budžet oštetili za ukupno 3.446.573 eura.

Sredinom 2010. godine stečajni upravnik Veselin Raičević prodao je Zetagradnji 43 hiljade kvadrata građevinskog zemljišta za 13,2 miliona eura.

Radović je ukazao da u osnovnom i dopunskom nalazu ima ogromnih odstupanja, te i da je logički neobjašnjiv način na koji je obračunavana izmakla dobit njegove kompanje u poslu kupovine zemljišta i imovine DKP-a.

Radović je pojasnio da vještak Šabović u osnovnom nalazu navodi da je Zetagradnja zbog nepoštovanja ugovora izgubila 2.773.086,14 eura ukoliko bi prodajom stanova ostvarila neto dobit od 35.986.000 eura, dok u dopunskom nalazu navodi da je moguća neto dobit 52.028.055,39 eura, a izmakla dobit 3.257.019,76 eura umjesto 4.104.040 eura.

Vještak je ranije uvažio sugestije odbrane i izvršio korekciju izmakle dobiti uvećavajući je za 48,65 odsto u odnosu na prvobitni obračun. Ipak pri izradi dopunskog nalaza, vještak ne obračunava procenat od 48,65 odsto jer prodaja stanova nije konstantna i istovjetna za svaki mjesec.

"Za obračun izmakle koristi uzeo sam parametar, ali nijesam uzeo iznos jednak za svaki mjesec, jer prodaja stanova i poslovnih prostora ne naplaćuje se odmah već u ratama", kazao je vještak.

On je pojasnio da ukoliko bi pretpostavili da Zetagradnja proda 90 odsto stanova, izmakla korist bi bila 5.633.166,44 eura.

"Smatram da nije bilo moguće prodati 90 odsto tog stambenog kompleksa do 1. avgusta 2018. godine. Nema primjera u Crnoj Gori da se sa zadnjim danom završetka gradnje, proda i naplati 90 ili 100 odsto", ustvrdio je vještak Šabović.

Sa druge strane, Radović je naveo da i pored objašnjenja vještaka ne može da se saglasi sa njegovom metodologijom.

Suđenje se nastavlja 21. novembra.Proces vodi sutkinja Ana Vuković.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 12 oktobar 2018 07:50

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.