Standard.

četvrtak decembar 13

Uhapšen jedan od najtraženijih crnogorskih bjegunaca, Slobodan Kašćelan: Češka policija ga uhapsila u Pragu

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Jedan od navodnih vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan (55) iz Kotora uhapšen je sinoć u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj, saopšteno je iz Uprave policije. On je uhapšen na osnovu…

59 hits

četvrtak decembar 13

Pretukao bivšu suprugu da je "vaspitno urazumi": Na suđenju Alihodžiću oštećena kazala da je permanento vršio nasilje nad njom

Objavljeno u: Hronika

by Ana Šofranac

Pred sudijom Draganom Mrdakom u Osnovnom sudu u Bijelom Polju počelo je sudjenje Dženelu Alihodžiću (32) iz Novog Pazara, koji se tereti za ”nasilje u porodici”. Alihodžić je, pred sudijom…

44 hits

četvrtak decembar 13

Krivične prijave protiv 25 fizičkih i pravnih lica: Oštetili budžet za više od pola miliona eura

Specijalno policijsko odjeljenje realizovalo je akciju „Zeta“ u okviru koje su podnijeli krivičnu prijavu protiv 13 fizičkih i 12 pravnih lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela…

36 hits

četvrtak decembar 13

Ukinuta presuda kojom je Delibašić oslobođen optužbi za ubistvo Nikole Bojovića, naloženo ponovno suđenje

Apelacioni sudu u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Miloš Delibašić (34) bio oslobođen od optužbi da je zajedno s pokojnim Slobodanom Šaranovićem organizovao kriminalnu grupu i njene pripadnike podstrekavao…

19 hits

 
 
 
 
nedjelja, 18 novembar 2018 07:52

Zbog teže povrede službene dužnosti od početka godine kažnjeno 27 policajaca

Od početka 2018. godine zbog teže povrede službene dužnosti izrečene su disciplinske mjere za 27 policijskih službenika, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Za povredu službene dužnosti policijskom službeniku se može izreći više disciplinskih mjera, a u zavisnosti od težine počinjene radnje policajci mogu biti kažnjeni novčano, pa čak i otkazom.

Kako su kazali iz MUP-a, najveći iznos izrečene disciplinske kazne je u visini od 20 odsto mjesečne zarade isplaćene u mjesecu kada je učinjena teža povreda službene dužnosti, u trajanju od pet mjeseci.

Iz Ministarstva unutrašnjih posova su za Vikend novinama saopštili da je trenutno 11 suspendovanih policijskih službenika, a da je za njih sedam u toku postupak vezan za suspenziju.

Bez posla u ovoj godini još uvijek nije ostao nijedan policajac.

“S obzirom na to da izrečene disciplinske mjere u vidu prestanka radnog odnosa nijesu pravosnažne, već se nalaze u fazi postupka po žalbi koji je u toku, to nijednom policijskom službeniku u tekućoj godini nije prestao radni odnos zbog teže povrede službene dužnosti”, pojasnili su oni.

Posao policajaca, između ostalog, je i da obezbjeđuju red i mir. Ipak, bilo je slučajeva kada su oni bili ti koji su izazivali nered i pometnju. Tako je jednom prilikom disciplinski tužilac pokrenuo disciplinski postupak protiv policajaca R.I. i S.I. zbog toga što su se potukli dok su obavljali poslove obezbjeđenja.

Oni su se, 6. decembra prošle godine, u sali Sportskog centra Morača, kada su obavljali poslove obezbjeđenja, i to R.I. kao rukovodilac unutrašnjeg obezbjeđenja međunarodne utakmice u SC Morača između KK Budućnost i KK Hapoel bank iz Jerusalima, a S.I. kao rukovodilac spoljašnjeg obezbjeđenja SC Morača, prvo verbalno prepirali, a zatim je došlo i do fizičkog obračuna. R.I. je vrijeđao S.I. uputivši mu uvredljive riječi, pri tom mu se unosio u lice, a zatim ga fizički napao na način što ga je uhvatio desnom rukom oko vrata i stegao, a zatim ga rukama gurao u predjelu grudi. S.I. je tom prilikom takođe vrijeđao R.I. upućujući mu uvredljive riječi, a zatim ga je udario stisnutom pesnicom u predjelu glave, a nakon toga u predjelu grudi. Oni su time počinili težu povredu službene dužnosti.

Tuča među kolegama zabilježena je i u aprilu ove godine. Tada je policijski službenik J.I. uhapšen u Bosni i Hercegovini zbog narušavanja javnog reda i mira, nakon čega je i fizički nasrnuo na policijskog službenika. On je u alkoholisanom stanju pri koncentraciji od 1,59 promila alkohola u krvi, počinio prekršaj narušavanja javnog reda i mira, zbog čega mu je sudija za prekršaje Opštinskog suda Travnik izrekao novčanu kaznu. Istom prilikom nakon sprovođenja u policijsku ispostavu Babanovac, prilikom obrade podataka fizički je napao policijskog službenika MUP-a SKB/KSB Travnik, zadao mu udarac zatvorenom pesnicom u predjelu glave, pri čemu je on zadobio tjelesne povrede.

Protiv policijskog službenika K.G. podnijeta je krivična prijava zbog toga što je u Ulcinju promijenio registarske tablice na luksuznom terencu BMW X6. On je to učinio zajedno sa još jednim licem tako što je dovezao putničko motorno vozilo BMW X6 bijele boje, na parking prostor Lukoil pumpe u Ulcinju, gdje su mijenjane registarske oznake. On je ovom radnjom narušio svoj ugled i ugled policije u cjelini, čime je počinio težu povredu službene dužnosti.

Posao policije je takav da se i van dužnosti mora ponašati po određenim pravilima ponašanja. Jedan policajac to nije učinio pa je dok je bio van dužnosti, prilikom primanja presude podgoričkog Osnovnog suda na dostavnici napisao “odbio da potpiše”, te napisao “lopovi” i nacrtao krst sa četiri “S”.

“Disciplinski tužilac pokrenuo je postupak protiv policijskog službenika V.N. 26. septembra 2018. godine, zato što se 18. juna 2018. godine, oko 18.00 časova, V.N. ispred službe Hitne pomoći Doma zdravlja u Herceg Novom, kada nije bio na dužnosti, ponašao suprotno Kodeksu policijske etike, tako što je prilikom uručenja presude Osnovnog suda u Podgorici od policijskih službenika CB Herceg Novi A.R. i D.V., uzeo presudu i dostavnicu, i na dostavnici napisao “odbio da potpiše”, a ispod toga napisao “lopovi” i nacrtao krst sa “4 S”, čime je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 106 stav 1 tačka 4 Zakona o unutrašnjim poslovima”, navodi se u zaključku za pokretanje disciplinskog postupka.

Disciplinski postupak za teže povrede službene dužnosti pokreće disciplinski tužilac. Predlog sa obrazloženjem za pokretanje postupka tužiocu dostavlja rukovodilac sektora u kojem radi policajac, a protiv koga se pokreće postupak ili rukovodilac unutrašnje kontrole.

Rukovodilac predlog podnosi na osnovu ličnog saznanja ili na inicijativu drugog lica. Nakon toga vijeće koga čine predsjednik i dva člana dužno je da u roku od 30 dana od dana prijema zaključka zakaže raspravu na koju poziva policijskog službenika, disciplinskog tužioca, svjedoke, vještake, oštećenog, a po potrebi i druga lica. Nakon završenog dokaznog postupka i iznešenih završnih riječi, Disciplinsko vijeće glasa, te predlaže ministru donošenje odluke. Disciplinski postupak, organi za pokretanje, vođenje i odlučivanje, njihova organizacija, kao i način vođenja evidencije o izrečenim disciplinskim mjerama bliže se uređuje aktom Ministarstva.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.