Standard.

srijeda avgust 21

Policija provjerava: Da li je Baranin Velizar Gardašević izbjegao naoružanog muškarca u Savoi?

Crnogoska policija sumnja da je Baranin Velizar Gardašević umalo bio žrtva jučerašnje “posjeta” za sada nepoznate, osobe restoranu "Savoia" koja je bila naoružana i nosila silikonsku masku, saznaje nezvanično portal…

882 hits

srijeda avgust 21

Detalji hapšenja Laličića i Markovića: Otkriveno pod kojim lažnim imenima su ušli u Hrvatsku

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Dvojica državljana Crne Gore, Pero Laličić (20) i Mitar Marković (25), koje crnogorske vlasti sumnjiče da su učestvovali u ubistvu Bogdana Milića u Cetinju 11. juna, u Hrvatsku su ušli…

286 hits

srijeda avgust 21

Tivćanin povrijeđen u udesu na putu CT-PG, transportovan u Klinički centar

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Tivćanin D.R. povrijeđen je u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Dobrsko selo, na magistralnom putu Cetinje – Podgorica, piše Cetinjski list.

270 hits

srijeda avgust 21

Gorjela krovna konstrukcija u restoranu u Podgorici

U restoranu "Vuk" u Dalmatinskoj ulici u Podgorici došlo je do požara na krovnoj konstrukciji, a kako su za Standard iz Službe zaštite i spasavanja kazali, povrijeđenih nije bilo.

132 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 17:27

Bijelo Polje: Odgođeno suđenje odgovornima zbog smrti radnika na vjetroelektrani

Bijelo Polje Bijelo Polje

Vijeće sudije Vukomira Boškovića u Višem sudu u Bijelom Polju, odgodilo je početak glavnog pretresa Radovanu Cvetkoviću (34) iz Smedereva, Aleksandru Nikoliću (48) iz Nikšića, Njemcu Andreasu Stolleu (53) i Željku Tomiću (41) iz Kolašina, koji se terete za teška djela protiv sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti neobezbjeđenjem mjera zaštite. Prilikom izvođenja radova na vjetroparku na Krnovu, 6. decembra 2016. godine stradao je Podgoričanin Mladen Damjanović (34). Glavni pretres, kako je saopštio Bošković, odgođen je jer branilac prvooptuženog Cvetkovića nije mogao doputovati iz Srbije.

Prema navodima optužnice, Cvetković je 16.decembra 2016.godine u Krnovu, kao odgovorno lice koga je preduzeće “General Elektrik Montenegro", kao izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane, angažovalo da obavlja poslove menadžera zaštite životne sredine, zdravlja i bezbjednosti na radu, u uračunljivom stanju nije postupao po propisima i tehničkim pravilima kojima su određene mjere zaštite i zdravlja na radu.

Iako nije imao ovlašćenje preduzeća za organizaciju rada, niti je imao stručnu spremu iz oblasti elektrotehnike organizovao je da okrivljeni Nikolić izvrši pregled I ispitivanje sredstava za rad i opreme za proizvodnju električne energije, od kojih zavisi sigurnost ljudi. Prilikom pregleda uključen je agregat što je dovelo do stvaranja strujnog luka na kablu, na koji je oštećeni Mladen Damjanović u vjetroturbini, postavljao završnice. Usljed navedenog, kao posljedica Damjanović je preminuo.

Nikolić se tereti da je u svojstvu odgovornog lica – direktora NCG ”Inžinjering", koje je za “General Elektrik Montenegro” obavljalo poslove iz oblasti zaštite na radu, nije postupao po propisima I tehničkim pravilima o mjerama zaštite na radu kojima je određen način pregleda i ispitivanje sredstava za rad. Time je izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, pa je na to pristao bez pregleda tehničke dokumentacije i propisa uputstva proizvođača i opreme kao cjeline, bez učešća stručnog lica, sa stručnom spremom elektrotehnike, kao lice sa visokom mašinskom spremom, po njegovom nalogu je Andreas Stolle pritisnuo uređaj za pokretanje dizel motora, usljed čega je na kablu, na koji je pokojni Damjanović postavljao završnice, došlo do stvaranja strujnog luka što je za posledicu imalo stradanje oštećenog.

Andreas Stolle se tereti, da je izvršio uključivanje dizel motora i postrojenje stavio u pogon, pri čemu je došlo do stvaranja strujnog luka.

Tomić je u svojstvu odgovornog lica, kome je faktički u ime preduzeća povjereno da izvede radove na povezivanju kablova između transformatora I vjetroturbine, radi probnog puštanja u rad vjetroturbine, nije postupao po propisima kojima su određene mjere zaštite na radu .

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.