Standard.

četvrtak februar 21

Mladen Dašić pušten da se brani sa slobode

Interni revizor Atlas banke Mladen Dašić pušten je da se brani sa slobode, odlučio je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović.

57 hits

četvrtak februar 21

Policija na Cetinju oduzela oružje i municiju, u Baru pancire i kriptovani telefon

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Cetinjska policija pronašla je i juče oduzela puške „Eskort” i „Stoeger”, pištolje „XC 357” sa dva okvira i „Glock” sa dva okvira, nišan za lovačku pušku, 76 komada pištoljske i…

89 hits

četvrtak februar 21

Ukinut pritvor internom revizoru Atlas banke

Internom revizoru Atlas banke Mladenu Dašiću ukinut je pritvor.

35 hits

srijeda februar 20

Saobraćajna nezgoda u Podgorici: Motociklista udario u zadnji dio automobila, hitno prebačen u Klinički centar

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u 15:30 sati, kod hotel M Nikić u Podgorici povrijeđen je motociklista. 

160 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 17:27

Bijelo Polje: Odgođeno suđenje odgovornima zbog smrti radnika na vjetroelektrani

Vijeće sudije Vukomira Boškovića u Višem sudu u Bijelom Polju, odgodilo je početak glavnog pretresa Radovanu Cvetkoviću (34) iz Smedereva, Aleksandru Nikoliću (48) iz Nikšića, Njemcu Andreasu Stolleu (53) i Željku Tomiću (41) iz Kolašina, koji se terete za teška djela protiv sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti neobezbjeđenjem mjera zaštite. Prilikom izvođenja radova na vjetroparku na Krnovu, 6. decembra 2016. godine stradao je Podgoričanin Mladen Damjanović (34). Glavni pretres, kako je saopštio Bošković, odgođen je jer branilac prvooptuženog Cvetkovića nije mogao doputovati iz Srbije.

Bijelo Polje Bijelo Polje

Prema navodima optužnice, Cvetković je 16.decembra 2016.godine u Krnovu, kao odgovorno lice koga je preduzeće “General Elektrik Montenegro", kao izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane, angažovalo da obavlja poslove menadžera zaštite životne sredine, zdravlja i bezbjednosti na radu, u uračunljivom stanju nije postupao po propisima i tehničkim pravilima kojima su određene mjere zaštite i zdravlja na radu.

Iako nije imao ovlašćenje preduzeća za organizaciju rada, niti je imao stručnu spremu iz oblasti elektrotehnike organizovao je da okrivljeni Nikolić izvrši pregled I ispitivanje sredstava za rad i opreme za proizvodnju električne energije, od kojih zavisi sigurnost ljudi. Prilikom pregleda uključen je agregat što je dovelo do stvaranja strujnog luka na kablu, na koji je oštećeni Mladen Damjanović u vjetroturbini, postavljao završnice. Usljed navedenog, kao posljedica Damjanović je preminuo.

Nikolić se tereti da je u svojstvu odgovornog lica – direktora NCG ”Inžinjering", koje je za “General Elektrik Montenegro” obavljalo poslove iz oblasti zaštite na radu, nije postupao po propisima I tehničkim pravilima o mjerama zaštite na radu kojima je određen način pregleda i ispitivanje sredstava za rad. Time je izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, pa je na to pristao bez pregleda tehničke dokumentacije i propisa uputstva proizvođača i opreme kao cjeline, bez učešća stručnog lica, sa stručnom spremom elektrotehnike, kao lice sa visokom mašinskom spremom, po njegovom nalogu je Andreas Stolle pritisnuo uređaj za pokretanje dizel motora, usljed čega je na kablu, na koji je pokojni Damjanović postavljao završnice, došlo do stvaranja strujnog luka što je za posledicu imalo stradanje oštećenog.

Andreas Stolle se tereti, da je izvršio uključivanje dizel motora i postrojenje stavio u pogon, pri čemu je došlo do stvaranja strujnog luka.

Tomić je u svojstvu odgovornog lica, kome je faktički u ime preduzeća povjereno da izvede radove na povezivanju kablova između transformatora I vjetroturbine, radi probnog puštanja u rad vjetroturbine, nije postupao po propisima kojima su određene mjere zaštite na radu .

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.