Standard.

utorak april 23

Vođa škaljaraca čituljom se oprostio od oca: "Tvoja smrt je probudila što sam godinama umirivao u sebi, svako zna šta…

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Od Kotoranina Veselina Vukotića, koji je u subotu ubijen je u kotorskom naselju Dobrota, danas su se čituljom oprostili njegovi sinovi Jovan i Igor. 

140 hits

utorak april 23

Nastavljeno suđenje za ubistvo bebe u Podgorici, javnost isključena iz postupka

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Pred vijećem sudije Vesne Moštrokol danas je nastavljeno suđenje Nerminu Šišiću (28) koji je osumnjičen da je na smrt pretukao petnaestomjesečnog dječaka u Podgorici. Suđenje je zatvoreno za javnost, a prema…

46 hits

utorak april 23

Kašćelan uskoro na slobodi

Apelacioni sud je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Slobodana Kašćelana izjavljenu na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim mu je produžen pritvor, i time predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje,…

36 hits

utorak april 23

Iz zatvora pušten jedan od vođa škaljaraca

Kotoranin Jovo Jovanović, kojeg je policija označila kao jednog od vođa „škaljarskog klana”, izašao je iz zatvora.

30 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 februar 2019 17:27

Bijelo Polje: Odgođeno suđenje odgovornima zbog smrti radnika na vjetroelektrani

Vijeće sudije Vukomira Boškovića u Višem sudu u Bijelom Polju, odgodilo je početak glavnog pretresa Radovanu Cvetkoviću (34) iz Smedereva, Aleksandru Nikoliću (48) iz Nikšića, Njemcu Andreasu Stolleu (53) i Željku Tomiću (41) iz Kolašina, koji se terete za teška djela protiv sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti neobezbjeđenjem mjera zaštite. Prilikom izvođenja radova na vjetroparku na Krnovu, 6. decembra 2016. godine stradao je Podgoričanin Mladen Damjanović (34). Glavni pretres, kako je saopštio Bošković, odgođen je jer branilac prvooptuženog Cvetkovića nije mogao doputovati iz Srbije.

Bijelo Polje Bijelo Polje

Prema navodima optužnice, Cvetković je 16.decembra 2016.godine u Krnovu, kao odgovorno lice koga je preduzeće “General Elektrik Montenegro", kao izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane, angažovalo da obavlja poslove menadžera zaštite životne sredine, zdravlja i bezbjednosti na radu, u uračunljivom stanju nije postupao po propisima i tehničkim pravilima kojima su određene mjere zaštite i zdravlja na radu.

Iako nije imao ovlašćenje preduzeća za organizaciju rada, niti je imao stručnu spremu iz oblasti elektrotehnike organizovao je da okrivljeni Nikolić izvrši pregled I ispitivanje sredstava za rad i opreme za proizvodnju električne energije, od kojih zavisi sigurnost ljudi. Prilikom pregleda uključen je agregat što je dovelo do stvaranja strujnog luka na kablu, na koji je oštećeni Mladen Damjanović u vjetroturbini, postavljao završnice. Usljed navedenog, kao posljedica Damjanović je preminuo.

Nikolić se tereti da je u svojstvu odgovornog lica – direktora NCG ”Inžinjering", koje je za “General Elektrik Montenegro” obavljalo poslove iz oblasti zaštite na radu, nije postupao po propisima I tehničkim pravilima o mjerama zaštite na radu kojima je određen način pregleda i ispitivanje sredstava za rad. Time je izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, pa je na to pristao bez pregleda tehničke dokumentacije i propisa uputstva proizvođača i opreme kao cjeline, bez učešća stručnog lica, sa stručnom spremom elektrotehnike, kao lice sa visokom mašinskom spremom, po njegovom nalogu je Andreas Stolle pritisnuo uređaj za pokretanje dizel motora, usljed čega je na kablu, na koji je pokojni Damjanović postavljao završnice, došlo do stvaranja strujnog luka što je za posledicu imalo stradanje oštećenog.

Andreas Stolle se tereti, da je izvršio uključivanje dizel motora i postrojenje stavio u pogon, pri čemu je došlo do stvaranja strujnog luka.

Tomić je u svojstvu odgovornog lica, kome je faktički u ime preduzeća povjereno da izvede radove na povezivanju kablova između transformatora I vjetroturbine, radi probnog puštanja u rad vjetroturbine, nije postupao po propisima kojima su određene mjere zaštite na radu .

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.