Standard.

petak avgust 23

Sud u Beogradu: Lakić u pritvoru zbog mogućnosti skrivanja i ometanja postupka izručenja

Viši sud u Beogradu odgovorio je danas na pitanja portala Standard tvrdeći da je Dejanu Lakiću određen pritvor zbog mogućnosti skrivanja i ometanja postupka izručenja.

178 hits

petak avgust 23

Bajčeta pušten nakon saslušanja: Šarićevom tjelohranitelju zabranjeno napuštanje stana i sastajanje sa svjedocima

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Sudija za istragu kotorskog suda Špiro Pavićević odbio je nakon saslušanja prijedlog ODT-a za određivanje pritvora i pustio Podgoričanina Vladimira Bajčetu da se u daljem postupku brani sa slobode, saznaje…

946 hits

petak avgust 23

Plav: Uhapšen osumnjičeni za porodično nasilje, određeno mu zadržavanje do 30 dana 

Plavska policija uhapsila je  D.S. (32) osumnjičenog da je 16. avgusta u prostorijama Hitne medicinske pomoći pretukao svoju suprugu O.C. (40) iz Sjedinjenih Američkih Država osumnjičenog , saopšteno je iz Uprave policije. Njemu je,…

123 hits

petak avgust 23

Šarićev tjelohranitelj negirao da je prijetio Tivćaninu: Hapšenje Bajčete nema veze sa akcijom "Manjifiko"

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Podgoričanin Vladimir Bajčeta priveden je juče u Tivtu, međutim njegovo hapšenje nema veze sa akcijom "Manjifiko", u kojoj je zbog međunarodnog krijumčarenja droge uhapšeno sedam osoba. Kako saznaje portal Standard,…

606 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 16:46

Direktor ZIKS-a za Standard: Situacija u zatvoru stabilna, zbog vođa klanova pojačana bezbjednost

Situacija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu je stabilna, iako se u toj ustanovi nalaze visokopozicionirani članovi suprostavljenih kotorskih mafijaških organizacija, kazao je za Standard direktor te institucije Milan Tomić. Ipak, kako je dodao, činjenica da u istom zatvoru borave neki od vođa "škaljarskog" i "kavačkog" klana, uticala je na povećanje bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji na koje službenici obezbjeđenja treba da daju odgovor. 

"Trenutna bezbjednosna situacija u Zavodu je stabilna, i pored činjenica da je struktura lica lišenih slobode, kako zatvorenika, tako i pritvorenika, u poslednjem periodu izmijenjena, što usložnjava stanje bezbjednosti u Zavodu", saopštio je Tomić za Standard.

On je dodao da Zavod  preduzima sve radnje i mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano ostvaruje saradnju sa drugim bezbjednosnim službama, u cilju sprijećavanja eventualnih incidenata.

"Kada je u pitanju tretman pritvorenih lica, za istaći je da je isti regulisan Zakonom o krivičnom postupku Crne Gore i Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora kojim su detaljno propisana prava i obaveze pritvorenih lica", kazao je Tomić.

Sukob traje godinama

Podsjetimo, krvavi sukob "škaljaraca" i "kavčna" traje već godinama, a sada su njihovi istaknuti članovi, u samo dan razlike, uhapšeni i sprovedeni u ZIKS, gdje se obojica nalaze u izolaciji i pod punom prismotrom. Jedan od šefova ozloglašenog "kavačkog" klana, Kotoranin Slobodan Kašćelan, isporučen je Crnoj Gori 8. februara, dok je dan ranije, u hotelu "Hilton", uhapšen visokopozicionirani član suprostavljenog klana, Milić Minja Šaković.

0694ea6482288902463ae2975d89d173 L

Minja Šaković

Označeni navodni vođa suparničkog "škaljarskog klana", Jovica Jovan Vukotić, takođe se nalazi iza rešeteka, ali u beogradskom Centralnom zatvoru, gdje ga čeka kazna od 15 mjeseci za falsifikovanje dokumenata. Sada kada su lišeni slobode, postavlja se pitanje ko će zauzeti njihova mjesta.

423411 1609587 dqawq ls ff

Jovan Vukotić

Krvavi rat ove dvije mafijaške organizacije preselio se na ulice i javna mjesta, a nerijetko odnosi žrtve i među nedužnima. Da ubice ne prezaju ni od čega, pokazuju i surove egzekucije izvršene u sred bijela dana. Sukob kotorskih klanova datira od 2014. godine i vezan je za pošiljku oko 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike, koja je stigla u špansku Valensiju. Pošiljka je navodno vrijedjela oko 15 miliona eura. Do tada jedinstveni kotorski klan, poznat po švercu droge, razdijelio se na škaljarski i kavački. Milionsku pošiljku navodno su oteli škaljarci, kada je i krenuo brutalni rat do istrebljenja, koji je do sada odnio oko 30 života.

Početkom 2015. u Beogradu je pronađeno izrešetano tijelo Cetinjanina Gorana Radomana koji je navodno ukrao ili izgubio 300 kilograma kokaina i izazvao haos među klanovima. Posle toga su se brojna ubistva, sačekuše i hapšenja. Poslednje, koje se dovodi u vezu se Kotoranima, je prošlonedeljna brutalna likvidacija Cetinjanina Nikole Ćupića (34), u samom centru Podgorice. U potrazi za podacima koji bi im omogućili identifikaciju napadača koji su aktivirali eksplozivnu napravu na Ćupićevom vozilu, 3. februara u Ulici Novaka Miloševa kod Muzičke škole, policija je saslušala više osoba, među kojima i 16 pripadnika škaljarskog klana. Istražitelji su sigurni da je surova likvidacija nastavak rata kotorskih kriminalnih klanova, prenijeli su crnogroski mediji.

Navodno, Ćupić je prema policijskim evidencijama, bio blizak “kavačkom klanu“. Za sada neidentifikovani napadači postavili su ispod njegovog vozila eksplozivnu napravu velike razorne moći. Cetinjanina su pratili od kuće da bi izabrali pogodan momenat da je akviraju.

Kašćelan (55), koji slovi za jednog od vođa "kavačkog" klana, izručen je 8. februara u Podgoricu, pod jakim obezbjeđenjem iz Praga, gdje je u decembru uhapšen. On je široj javnosti postao poznat nakon neuspjelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog, prije dvije godine u Novom Sadu.

b29d3c81ebfe357859b743e8dfe07527 L 1

Kašćelan

Suđenje Kašćelanu za sada je dva puta odgođeno, a novo ročište zakazano je za 15. mart. Crnogorska policija u zvaničnom saopštenju navodi da sumnjiče da je počinio krivično djelo ubistva u pokušaju, stvaranja kriminalne organizacije i zelenaštva. Uz njega, istaknuto mjesto među kvačanima, ima i Radoje Zvicer, kojeg Crna Gora traži zbog ključne uloge u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se povezuje sa ubistvima, prodajom narkotika, zelenašenjem i reketiranjem.

Radoje Zvicer

U spuškom zatvoru nalazi se i Radojica Zeković, blizak prijatelj jednog od istaknutih članova kavačkog klana, Igora Božovića, i vjenčani kum Vladimira Roganovića, koji je nedavno likvidiran na ulici u Beču.

Dan prije Kaščelanovog izručenja, u podgoričkom hotelu Hilton, policija je uhapsila Milića Minju Šakovića (31), koji se vodi kao jedan od najznačajnijih članova "škaljarskog" klana. Podgoričanin je uhapšen zbog pokušaja ubistva Kotoranina Vojina Stupara i Miloša Radonjića 2016. godine. Zbog pomaganja Šakoviću, krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Igor Dedović koji je u bjekstvu i već pomenuti Jovan Vukotić.  Shodno Zakonu o krivičnom postupku za njima će uskoro biti raspisana potjernica.

Vukotić je uhapšen u Turskoj 10. septembra i deportovan u Srbiju, pošto je kod njega pronađen makedonski pasoš na ime Georgi Andonov. On je navodno tada bio sa srpskom manekenkom Dajanom Živković, koja se predstavlja kao njegova nevjenčana supruga.

Vukotić, koji je rođen u Kotoru, ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo, a zaveden je kao bezbjednosno interesantna osoba i označen kao jedan od vođa "škaljarskog klana". Na prvom suđenju pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu negirao je krivično djelo rekavši da pasoš nije koristio u Srbiji, ali da ga je imao od aprila do septembra i koristio jer mu je život ugrožen posle "prljave medijske kampanje i spinovanja koje se vodi protiv njega". Grčka je za njim raspisala potjernicu zbog šverca 135 kilograma kokaina, a Crna Gora ga sumnjiči za utaju poreza. Kao njegov potencijalni naslednik spominje se njegov brat Igor Vukotić. On je uhapšen sa bratom u Turskoj, kojeg crnogorska policija potražuje u predmetu koji se vodi za pokušaj likvidacije policijskih funkcionera. Drugi čovjek klana, Igor Dedović, i oni su navodno veoma su bliski Luki Bojoviću i Filipu Koraću.

J.L.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 12 februar 2019 20:22

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.