Standard.

subota mart 23

Vojvodić osuđen na dvije i po godine zbog brutalnog prebijanja mladića u Sutomoru

Petar Vojvodić (20) koji je priznao da je nanio teške tjelesne povrede mladićima iz Rume, Stefanu Novoselcu i Dejanu Grujičiću, osuđen je u petak na jedinstvenu kaznu zatvora od 2…

56 hits

subota mart 23

Petrovac: Rus skočio sa litice u ambis

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti izvukli su tijelo ruskog državljanina koji je sinoć kasno skočio sa litice na stijene nedaleko od Lazareta ka Perazica dolu.

28 hits

subota mart 23

Za godinu dana trajno oduzeto sedam vozila

U godini za nama sprovedene su aktivnosti trajnog i privremenog oduzimanja imovine po raznim rješenjima sudova, te je tokom 2018. Uprava za imovinu od trajno oduzete imovine preuzela sedam vozila,…

30 hits

subota mart 23

Trinaestogodišnjak polomio nos godinu mlađem dječaku

Nikšićka policija je u prethodnom periodu rasvijetlila tri krivična djela teška tjelesna povreda i podnijela prijave protiv dvije osobe, dok je treća, koja je počinila ovo djelo krivično neodgovorna zbog…

53 hits

 
 
 
 
petak, 15 mart 2019 08:20

Država platila 20.000 eura trojici logoraša iz "Morinja"

Žrtve ratnog zločina iz predmeta „Morinj” pravosnažnim sudskim odlukama u tri slučaja od države su dobile nadoknadu u iznosu od ukupno oko 20.000 eura. Ti postupci su vođeni pred Osnovnim sudom u Podgorici. Viši sud u Podgorici je potvrdio neke odluke prvostepenog suda, dok je neke preinačio, piše Dan.

Pred sudom se nalazi još skoro 200 tužbi koje su logoraši iz Morinja podnijeli protiv države po različitim osnovima.

Prema podacima Osnovnog suda u Podgorici, pravosnažne su odluke po predmetima koji su formirani na osnovu tužbi koje su podnijeli S.B, Đ.M. i N.M.

Presudom Osnovnog suda u Podgorici djelimično je usvojen zahtjev tužioca S.B. protiv države i dosuđeno mu je ukupno oko 6.150 eura. Naime, država je u ovom slučaju obavezana da S.B. po osnovu naknade nematerijalne štete, i to na ime pretrpljenih i budućih duševnih bolova, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti u procentu od 15 odsto, trajno isplati iznos od 4.500 eura, a na ime estetske naruženosti iznos od 1.125 eura, kao i da mu nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 526,50 eura. Preostali iznos koji je tražio od države, oko 5.000 eura, odbijen je kao neosnovan. Ova presuda je potvrđena presudom Višeg suda u Podgorici od 6. februara ove godine.

Djelimično je usvojen i tužbeni zahtjev koji je protiv države podnio Đ.M. Odlukom Osnovnog suda država je obavezana da mu na ime pretrpljenih i budućih duševnih bolova, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti u procentu od 20 odsto, isplati iznos od 6.000 eura, a na ime pretrpljenog straha iznos od 2.700 eura, odnosno ukupno 8.700 sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja pa do konačne isplate, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Odbijen je tužbeni zahtjev u dijelu mimo dosuđenog, kojim je traženo da se obaveže tuženi protivtužilac da tužiocu protivtuženom iz istog osnova isplati iznos od još 2.000 eura, i to na ime pretrpljenih i budućih duševnih bolova zbog umanjenja opšte životne aktivnosti”, navela je u odgovorima na pitanja „ Dana” Anja Krkeljić Milić, savjetnica za odnose sa javnošću u Osnovnom sudu u Podgorici.

Viši sud je potvrdio dio presude kojim mu je dosuđeno 6.000 eura, ali su ukinuli dio odluke kojim mu je za pretrpljeni strah dosuđeno još 2.700 eura i taj dio tužbenog zahtjeva je pravosnažno odbačen.

Viši sud je potvrdio odluku Osnovnog suda kojom je odlučeno da država žrtvi ratnog zločina u Morinju N.M. zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti u procentu od 15 odsto, isplati 4.500 eura, na ime pretrpljenih i budućih fizičkih bolova iznos od 2.250 eura, a na ime pretrpljenog straha iznos od 1.500 eura, odnosno ukupno novčani iznos od 8.250.

Osnovni sud u ovom slučaju odlučio je da država N.M. na ime sudskih troškova plati 1.158,69 eura, ali je Viši sud preinačio taj dio presude, dosuđujući N.M. po ovom osnovu 1.033,90 eura.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 15 mart 2019 08:40

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.