Standard.

utorak jun 18

Ubistvo Milića na Cetinju: Uhapšene tri osobe, pronađene silikonske maske, rukavice...

Mošo Paović (18), Lazar Nedović (20) i Žarko Pejaković (19) sa Cetinja uhapšeni su 14. juna zbog sumnje da su formirali kriminalnu grupu i učestvovali u ubistvu Bogdana Milića, saopšteno…

653 hits

utorak jun 18

Potvrđena presuda: Optuženima za ubistvo starice 82 godine zatvora

Najveća kazna koju je izreklo neko sudsko vijeće u Crnoj Gori potvrdio je Vrhovni sud Crne Gore. Naime, najveća sudska instanca potvrdila je odluku vijeća sudije bjelopoljskog Višeg suda Vukomira…

49 hits

utorak jun 18

Pola godine zatvora za silovanje bivše djevojke

Sudija Višeg suda u Bijelom Polju Vukomir Bošković juče je na ponovnom suđenju izrekao osudu od pola godine zatvora S.A. (37) iz Petnjice zbog krivičnog djela silovanje. Na prethodnom suđenju,…

53 hits

utorak jun 18

Osumnjičen za četiri ubistva: Podgoričanin se brani ćutanjem

Podgoričanin Marjan Vujačić (34), koji je prošle sedmice uhapšen u Novom Sadu zbog sumnje da je počinio najmanje četiri profesionalna ubistva u Srbiji, Crnoj Gori i Holandiji, juče je sproveden…

219 hits

 
 
 
 
utorak, 16 april 2019 08:07

Za samo četiri mjeseca 96 novih predmeta za pranje novca

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT) je u periodu od 20. oktobra 20l8. godine do 20. febuara 2019. otvorila novih 96 predmeta i privremeno blokirala (na 72 sata) jedanaest transakcija u ukupnom iznosu od 2.222.717 eura i 647.140 američkih dolara, pišu Dnevne noovine.

Tokom navedenog perioda, Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma je od zakonskih obveznika i nadležnih državnih organa primila ukupno 72 izvještaja o sumnjivim transakcijama (60 od banaka, dva od Uprave carina, šest od Montenegro Transfers agenta Western Union-a za Crnu Goru, dva od Pošte Crne Gore, jedan od Uprave za inspekcijske poslove, jedan od obveznika lizing kompanije), dok su analitičari Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma iz redovnih izvještaja izdvojili tri sumnjive transakcije.

Pored toga, nadležnim državnim organima proslijeđene su 32 informacije i obavještenja o sumnjivim transakcijama (tužilaštvu 20, Upravi policije deset, ANB-u jedno, Poreskoj upravi jedno). Kod obveznika nad kojima po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma vrši direktan nadzor, izvršene su ukupno 32 kontrole”, navodi se iz izvještaja dostavljenom Evropskoj komisiji.

Tokom perioda od 20. oktobra 2018. do 20. februara 2019, u odnosu na dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka izrečene su kazne u iznosu od 7.400 eura.

“Pored toga, inspektori USPNFT su izdali osam prekršajnih naloga u iznosu od 14.000 eura, a naplaćeno je pet prekršajnih naloga u iznosu od 5.000 eura. Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma je u navedenom periodu proslijedila 57 zahtjeva stranim finansijsko-obavještajnim službama, a od stranih finansijsko-obavještajnih službi primljeno je 19 zahtjeva za dostavu finansijsko obavještajnih podataka”, navodi se iz ove Uprave.

Kako su ranije naveli, “perači novca” usavršavajući i primjenjujući nove tehnike i modalitete čine ovaj proces još kompleksnijim, a samim tim i komplikovanijim za otkrivanje, a naročito teškim za dokazivanje postojanja ovog krivičnog djela.

Poznato je da su djelatnosti, koje su na bazi dosadašnjeg iskustva i iskustva drugih zemalja procijenjene kao oblasti sa visoko izraženim stepenom rizika sa aspekta pranja novca: bankarski sektor, tržište nekretnina, tržište kapitala, tržište luksuznih roba, kockarnice, osiguranje, investiciona izgradnja, uvozno-izvozni poslovi, turizam i ugostiteljstvo.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.