Standard.

ponedjeljak jun 24

Dječak preminuo uprkos naporima osoblja KCCG

Dječak koji je sinoć reanimiran u podgoričkom Urgentnom centru podlegao je povredama.

196 hits

ponedjeljak jun 24

Pretresi u Plavu, Nikšiću i Rožajama: Oduzeto 15 komada oružja, municija i eksplozivne materije

Policija u Plavu i Rožajama pronašla je i zaplijenila 15 komada oružja, veću količinu municije i eksplozivne materije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako su naveli iz UP, izvršeni su…

47 hits

ponedjeljak jun 24

FBI drži deset crnogorskih pomoraca na brodu sa kokainom

Agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji na kojem je zaplijenjeno 16 tona kokaina. Osim četvorice uhapšenih, zabranu…

207 hits

nedjelja jun 23

Američke službe i dalje pretražuju brod na kojem je pronađeno 16 tona kokaina: Provjeravaju 6.000 kontejnera

Pripadnici američkih bezbjednosnih službi nastavili su pretrage na brodu „MSC Gajan” na kojem je, za sada, pronađeno više od 16 i po tona kokaina. Zbog toga je uhapšeno šest osoba,…

194 hits

 
 
 
 
subota, 18 maj 2019 07:34

U posljednjih 25 dana spriječene tri likvidacije

U proteklih 25 dana spriječena su tri ubistva članova suprotstavljenih kriminalnih grupa, dok ih je prošle godine spriječeno više od 20, a prije dvije godine (2017.) sedam, precizirano je na skupštinskom Odboru zabezbjednost i odbranu, piše Pobjeda.

Glavni inspektor i rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković je na Odboru, na kom su razmatrani izvještaji za prošlu godinu o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, sistema zaštite i spašavanja i o bezbjednosti saobraćaja na putevima, naveo da je u prethodnih nekoliko godina rasvijetljeno 13 ubistava koja su posljedica velikih organizovanih kriminalnih grupa, a sedam koja su posljedica manjih.

“Od 1992. bilo je 574 ubistva eksplozivnim napravama, odnosno paljenjem vozila, od čega ih je rasvijetljeno više od 90 odsto, odnosno nerasvijetljeno je 62 ubistva. Najveći problem su ubistva koja su počinile organizovane kriminalne grupe. Prije tri godine (2016.) imali smo ih 24, pretprošle i prošle godine bio je ogroman pad, a za prvih pet mjeseci ove godine bilo je šest ubistava. Kod ovih djela možemo da pružimo mnogo više, ali smo sve operativne kapacitete stavili na sprečavanje likvidacija, kojih smo u proteklih 25 dana spriječili tri”, istakao je Bošković.

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić naglasio je da on i ministar unutrašnjih poslova nemaju komandna ovlašćenja u sistemu zaštite i spašvanja tek do proglašenja vanredne situacije.

“Tek tada može se komandovati sa nivoa koordinacionog tima na čijem je čelu premijer, a zamjenik ministar unutrašnjih poslova. Kad se opštinski tim zaštite i spašavanja obrati za pomoć Operativnom štabu možemo se uključivati, ali ne u komandnom smislu, iako nas mediji i javnost vide često kao centralne ličnosti ovog sistema rekao je Mulić. Takozvanu požarnu sezonu, prema njegovim riječima, spremno dočekuju. I ove godine ćemo imati na raspolaganju tri helikoptera MUP-a za osmatranje terena, kao i jedan Vojske za gašanje požara. Dva aviona za ovu namjenu su spremna, a treći treba ovih dana da preleti iz Španije gdje je na redovnom servisu. Imamo šest pilota, odnosno po tri mogu raditi u smjeni”, naglasio je Mulić.

Pojačali su i inspekcijski nadzor “u smislu ocjena stanja na zelenim površinama, kao i izrade planske dokumentacije”.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša upozorio je na podatak da je došlo do porasta maloljetničke delinkvencije u odnosu na 2017. za oko 16 odsto i pitao da li će biti vraćanja pozornika, odnosno policajaca u kvartovima, kao i u školama.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor opšte nadležnosti Nikola Janjušević najavio je da će u narednom periodu biti povećano prisustvo uniformisane policije na javnim mjestima, te da će kroz novu postavku pozorničkopatrolne službe učiniti sve da budu što vidljiviji.

“Pojačaćemo i pozorničkopatrolnu djelatnost u obrazovnim ustanovama, ali ne možemo ih “pokriti” sve. Radna grupa će dati procjenu kako da policijski službenici budu u što većem broju škola, a Ministarstvo prosvjete treba da radi na angažovanju zaštitara. Oni u pogledu zaštite i obezbjeđenja prema zakonu imaju skoro ista ovlašćenja kao pripadnici Uprave policije”, rekao je Janjušević.

Janjušević upozorio je da svakog vikenda u prosjeku 40 vozača bude uhapšeno zbog vožnje u alkoholisanom stanju, odnosno sa više od promila alkohola u krvi.

“Imali smo rekordera koji je prije godinu i po upravljao vozilom sa više od četiri promila alkohola u krvi. Kad sam pitao doktora kakvo ima mišljenje o tome odgovorio je:”Taj čovjek je za mene klinički mrtav””, opisao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da je maloljetnička delinkvencija multidisciplinarno pitanje koje zahtijeva sinhronizaciju više resora, ali i cijelog društva.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije lani je, kako je naveo, postupalo u 77 slučajeva, dok je disciplinskih postupaka pokrenuto 65 i to protiv 79 policijskih službenika, od čega je 30 kažnjeno novčano.

“Suspendovano je 12 policijskih službenika koji su prekršili zakon i nijesu se ponašali kako dolikuje”, naveo je Nuhodžić.

Od formiranja operativnog tim za borbu protiv trgovine ljudima krajem prošle godine, kako je rekao, pokrenute su istrage u četiri predmeta.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.