Standard.

subota avgust 17

Težak udes ispred Sozine: Poginula jedna osoba, tri povrijeđene

Objavljeno u: Hronika

by Samir

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila izmedju tunela Sozina i Raš poginula je bosanska državljanka, a najmanje tri osobe su povrijeđene, saopšteno je Standardu iz OKC-a Uprave policije. Udes se…

362 hits

subota avgust 17

Za 24 sata 28 saobraćajnih nezgoda: Putevi odnijeli dva života, 17 osoba povrijeđeno

Objavljeno u: Hronika

by Samir

U Crnoj Gori, u protekla 24 sata, dogodilo se 28 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe poginule, teže je povrijeđeno devet, a lakše osam osoba, saopšteno je iz Uprave…

291 hits

subota avgust 17

VDT: Nikčević odgovara samo prekršajno

Objavljeno u: Hronika

by Samir

Više državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da nema elemenata krivične odgovornosti prve savjetnice u Ambasadi Crne Gore u Ankari Mirne Nikčević.

121 hits

subota avgust 17

Vujačić: Nijesam član ni jednog klana

Objavljeno u: Hronika

by Samir

Marjan Vujačić (34) iz Golubovaca, koji je uhapšen 12. jula u Novom Sadu zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, a kasnije je osumnjičen za još tri likvidacije, tvrdi da nije počinio zločine.

221 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 07:17

Za Lakićem raspisana crvena potjernica, Srbiji poslat zahtjev za izručenje

Crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu za Podgoričaninom Dejanom Lakićem, osumnjičenim da je bio jedan od članova kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa i brojnim finansijskim malverzacijama državni budžet oštetila za milionske iznose, saznaje Pobjeda. Prema navodima više izvora Pobjede, Srbiji je poslat zahtjev za njegovo izručenje jer se Lakić, prema sopstvenom kazivanju, već duže nalazi u Beogradu.

Lakić je sve vrijeme od pokretanja istrage bio nedostupan crnogorskim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete nadležni u Crnoj Gori.

U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on “prevaren i da posjeduje dokumentaciju i snimke o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povrat PDV-a za nepostojeće poslove”.

Prijetnje

Bjegunac je u obraćanju portalu Borba zaprijetio da će policija i Tužilaštvo odgovarati za “sve napakovane laži” koje šire o njemu.

“Ne krijem se, nalazim se u Beogradu i državni organi Srbije su o tome upoznati. Imam dvojno državljanstvo Crne Gore i Srbije, već tri godine i Crna Gora mi je to odobrila… Ostvario sam kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za neke stvari. Čekaću u Beogradu međunarodnu potjernicu, pa ćemo da vidimo što će se dešavati”, rekao je Lakić 11. maja za portal Borba.

Specijalno tužilaštvo u saradnji sa Specijalnim timom realizovalo je akciju pod kodnim nazivom “Klap” koja je za cilj imala procesuiranje više osoba upletenih u finansijske mahinacije, osmišljene i realizovane preko devet firmi, i tako utajom poreza i prevarom oštetili državnu kasu za oko četiri miliona eura. Istraga o zloupotrebama pokrenuta je u maju kada je više osoba procesuirano, a nakon prikupljene dokumentacije i novih nepobitnih dokaza krajem jula uslijedila su nova hapšenja.

Šeme djelovanja

Istražitelji vjeruju da je grupa djelovala od 2011. do kraja 2018. godine, te i da je imala dvije razrađene šeme “djelovanja”.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, organizatori su planirali da osnuju više firmi čiji fokus djelatnosti bi bio izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koje ne bi pružale drugim firmama. Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada eura zahtijevala povraćaj PDV-a koji su im odobrili poreski inspektori. Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično djelo pranje novca.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja početkom maja u dvije akcije kodnog naziva “Klap” uhapsili su ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako ukazuju višemjesečni rezultati iz istrage, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete države.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.