Standard.

subota novembar 16

Veljović: Sljdeće godine ćemo opet biti član Egmont grupe

Objavljeno u: Hronika

by Samir

Uprava policije razmjenjuje podatke na bilateralnoj osnovi sa svim državama u istragama o pranju novca, bez obzira što je isključena iz Egmont grupe. To je za Pobjedu kazao direktor Uprave…

339 hits

subota novembar 16

Afera "Jadran", advokat: Radenović nije znao što je u rancima

Objavljeno u: Hronika

by Samir

 Odbrana petočlane grupe, optužene da je sredinom aprila pokušala da prošvercuje 56 kilograma kokaina na školskom brodu ,,Jadran“ juče je prilikom kontrole optužnice u podgoričkom Višem sudu zatražila obustavu postupka…

329 hits

petak novembar 15

Zapaljeno vozilo službenika UIKS-a Darka Jovanovića

Službeniku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Darku Jovanoviću, jutros je zapaljeno vozilo, saznaje Standard.

552 hits

petak novembar 15

Tragedija u Andrijevici: Muškarca usmrtilo stablo

Četrdesetdvogodišnji M. R. (42), državljanin BiH, poginuo je sinoć u mjestu Mojanska rijeka kod Andrijevice.

736 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 07:17

Za Lakićem raspisana crvena potjernica, Srbiji poslat zahtjev za izručenje

Crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu za Podgoričaninom Dejanom Lakićem, osumnjičenim da je bio jedan od članova kriminalne grupe koja je utajom poreza i doprinosa i brojnim finansijskim malverzacijama državni budžet oštetila za milionske iznose, saznaje Pobjeda. Prema navodima više izvora Pobjede, Srbiji je poslat zahtjev za njegovo izručenje jer se Lakić, prema sopstvenom kazivanju, već duže nalazi u Beogradu.

Lakić je sve vrijeme od pokretanja istrage bio nedostupan crnogorskim policijskim i tužilačkim organima, ali je u obraćanju nekim medijima tvrdio da nema nikakve veze sa nelegalnim poslovima za koje ga terete nadležni u Crnoj Gori.

U brojnim medijskim istupima tvrdio je da je on “prevaren i da posjeduje dokumentaciju i snimke o umiješanosti osoba iz Poreske uprave koje su primale fiktivne fakture kojima se priznaje povrat PDV-a za nepostojeće poslove”.

Prijetnje

Bjegunac je u obraćanju portalu Borba zaprijetio da će policija i Tužilaštvo odgovarati za “sve napakovane laži” koje šire o njemu.

“Ne krijem se, nalazim se u Beogradu i državni organi Srbije su o tome upoznati. Imam dvojno državljanstvo Crne Gore i Srbije, već tri godine i Crna Gora mi je to odobrila… Ostvario sam kontakt sa srpskom službom koja se zainteresovala za neke stvari. Čekaću u Beogradu međunarodnu potjernicu, pa ćemo da vidimo što će se dešavati”, rekao je Lakić 11. maja za portal Borba.

Specijalno tužilaštvo u saradnji sa Specijalnim timom realizovalo je akciju pod kodnim nazivom “Klap” koja je za cilj imala procesuiranje više osoba upletenih u finansijske mahinacije, osmišljene i realizovane preko devet firmi, i tako utajom poreza i prevarom oštetili državnu kasu za oko četiri miliona eura. Istraga o zloupotrebama pokrenuta je u maju kada je više osoba procesuirano, a nakon prikupljene dokumentacije i novih nepobitnih dokaza krajem jula uslijedila su nova hapšenja.

Šeme djelovanja

Istražitelji vjeruju da je grupa djelovala od 2011. do kraja 2018. godine, te i da je imala dvije razrađene šeme “djelovanja”.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, organizatori su planirali da osnuju više firmi čiji fokus djelatnosti bi bio izdavanje fiktivnih faktura za robu i usluge koje ne bi pružale drugim firmama. Kriminalna grupa je, kako se osnovano sumnja, kroz osnivanje fiktivnih firmi i izdavanje fiktivnih računa na velike novčane iznose od po nekoliko stotina hiljada eura zahtijevala povraćaj PDV-a koji su im odobrili poreski inspektori. Osim utaje poreza, ova organizacija je na ovaj način, prema sumnjama istražitelja, vršila raslojavanje novčanih sredstava radi prikrivanja tragova i porijekla novca, a sve kako bi se u iznosu preusmjerenih sredstava omogućilo članovima kriminalne organizacije da preuzimaju robu, čime su počinili krivično djelo pranje novca.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja početkom maja u dvije akcije kodnog naziva “Klap” uhapsili su ukupno 22 osobe zbog sumnje da su finansijskim malverzacijama državnu kasu oštetile za pet miliona eura.

Preduzeća čiji su vlasnici Ivan Vuković, Dragoslav Lakić, Radomir Karadžić i sa njima povezana lica su, u posljednjih pet godina, kako ukazuju višemjesečni rezultati iz istrage, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla više od 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili 5.000.000 eura štete države.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.