Standard.

petak novembar 22

(FOTO) Milošević tvrdi da nije kriv za ubistvo Kruščića i ranjavanje Olivere Lakić!

Mario Milošević na saslušanju pred VDT-om nije htio da odgovara ni na čija pitanja, ali je u cjelosti negirao krivicu, kazao je u izjavi za Standard advokat Damir Lekić, koji je punomoćnik…

426 hits

petak novembar 22

Carinicima i saradnicima sudi se za šverc cigareta i štetu od 44 miliona eura

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Početak suđenja dvadesettročlanoj grupi koja se, kako se sumnja, bavila švercom cigareta i oštetila državnu kasu za 44 miliona eura, odgođeno je danas u Višem sudu. Sutkinja Ana Vuković suđenje…

288 hits

petak novembar 22

Uhapšen Marko Gojčević na Zabjelu: Pronađen pištolj sa metkom, municija, pancir, novac...

Baranin Marko Gojčević koji prema policijskim evidencijama važi za bezbjednosno interesantnu osobu uhapšen je juče u podgoričkom naselju Zabjelo, saznaje Standard.

715 hits

petak novembar 22

Osumnjičeni priznao da je krijumčario migrante uz pomoć sina i dva zeta

Objavljeno u: Hronika

by Jovana

Pedesetosmogodišnji Milenko Dragutinović priznao je na saslušanju pred specijalnim tužiocem Mirom Samardžić da je za novac prevozio strane državljane od Podgorice do mjesta Riđani, gdje ih je nakon toga preuzimao…

333 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 07:37

Kašćelan se sada tereti samo za zelenašenje

Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji je, prema evidencijama bezbjednosnih službi, jedan od vođa takozvanog kavačkog klana, više se ne tereti da je organizator kriminalne grupe koja se bavila zelenašenjem. Kako Dan saznaje, u predmetu u kojem mu se sud i u Višem sudu u Podgorici on je sada optužen samo da je davao novac na kamatu.

Upravo je ta nepreciznost oko krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret bila razlog za nedavno ukidanje odluke o produženju pritvora. Naime, kada je odlučivano po žalbi branilaca ovog Kotoranina, utvrđeno je da navodi o krivičnom djelu za koje se on sumnjiči koji se nalaze u rješenju o produženju pritvora ne odgovaraju onim koji su navedeni u optužnici.

Kako Dan saznaje, da se Kašćelan ne tereti za stvaranje kriminalne grupe pojasnio je tužilac na jednom od suđenja tom Kotoraninu. Za djelo za koje se sada tereti zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a Kašćelan je u pritvoru već oko godinu dana.

Nakon toga je donesena nova odluka, u kojoj je ova greška ispravljena i kojom je Kašćelanu produžen pritvor. Tu odluku donijele su sudije Apelacionog suda. Kašćelanova odbrana prethodno se žalila na rješenje kojim mu je produžen pritvor, ali su sudije Apelacionog suda utvrdile da je žalba neosnovana.

Obrazlažući odluku o pritvoru, sudije Apelacionog suda su navele da postoji opasnost da će Kašćelan pobjeći ukoliko mu bude omogućeno da se brani sa slobode. Te navode potvrdili su činjenicom da vođi “kavčana” prijeti visoka kazna zatvora koja ga ne može ostaviti ravnodušnim. Osim toga, iz suda su napomenuli da je on bio u bjekstvu, te da je uhapšen u Češkoj po potjernici Crne Gore dvije godine nakon njenog raspisivanja. Sudije su cijenile i Kašćelanove navode da je bio na liječenju, ali su navele i da oni nijesu od značaja za donošenje drugačije odluke.

Kašćelan je uhapšen u Češkoj, a nekoliko mjeseci kasnije, u decembru 2018. godine, izručen je Crnoj Gori. Nakon toga je iznio odbranu u Višem sudu u Podgorici. Tada je kazao da mu je smiješno to za šta ga terete i da bi bio lud da prizna izvršenje tog krivičnog djela.

SDT tereti Kašćelana da je od juna 2010. godine pa nadalje u Kotoru, iskorišćavajući teško imovno stanje, teške prilike i nuždu, dao novac na zajam Milanu Dragoviću i ugovarao za sebe nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi iznos od 30.000 eura, u čemu mu je, kako se navodi u optužnici, pomogao okrivljeni Goran Ljubatović.

Vođa “kavačkog klana” je potraživan i radi obezbjeđenja prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je u Prčanju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića. Zbog toga je nedavno osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, dok je Marković osuđen na dvije godine zbog pokušaja ubistva Kašćelana.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.