Standard.

srijeda novembar 20

Prevozili migrante za novac: U sklopu akcije "Monika" uhapšeno 12 osoba, među njima i policijski službenici

U međunarodnoj akciji sprečavanja trgovine ljudima, rano jutros uhapšeno je dvanaest osoba među kojima su i dva policijska službenika Odjeljenja bezbijednosti Danilovgrad Ratko Stojović i Aco Kalpačina, saznaje portal Standard.

659 hits

srijeda novembar 20

Ranku Raduloviću zapaljena kuća na selu

Kuća Nikšićanina Ranka Radulovića koja se nalazi u pljevaljskom selu Bukovica oštećena je u požaru. Šta je uzrok požara koji se desio prije dvadeset dana još uvijek nije poznato jer…

527 hits

srijeda novembar 20

Kalić dobija više od 9.000 eura za štetu na hameru

Rožajac Mersudin Kalić dobiće više od 9.000 eura za naknadu štete na vozilu „hamer“ koje mu je država oduzela tokom istrage za pranje para. Presudu kojom je bratu kontroverznog biznismena…

104 hits

utorak novembar 19

Viši sud u Beogradu: Vukotić da se izruči Crnoj Gori

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu donijelo je odluku da su ispunjeni svi zakonski uslovi da Jovan Vukotić, navodni šef "škaljarskog" klana, bude izručen Crnoj Gori koja ga potražuje…

176 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 novembar 2019 18:24

Uvesti strože kazne za šenlučenje na veseljima

Kriminolog Velimir Rakočević smatra da bi, zbog nelegalnog koršćenja oružja na javnim skupovima i veseljima, trebalo uvesti strožije kazne. On je za Novu M kazao da se problem može prevazići jedino promjenom svijesti građana, ali dok se to ne desi kaže da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku sudova.

“Sankcije nisu adekvatne imajući u vidu težinu delikta. Zakonom o javnom redu predviđen je prekršaj svakom ko puca na javnom skupu bez odobrenja i zato se može izreći kazna zatvora do 60 dana. Svaka upotreba oružja, sto je suprotno zakonu je vrlo težak delikt jer vrlo često izaziva konkretnu opasnost po zivot ljudi, i zbog toga bi trebalo razmisliti i sankcije da se pooštre”, kaže Rakočević.

Rakočevic tvrdi da nam u rješavanju ovog problema nedostaje dobro osmišljena strategija, a kao jedan od važnijih uzroka šenlučenja, navodi i široku dostupnost oružja.

"Imajući u vidu da se radi o klasičnom vidu organizovanog kriminaliteta, onda je ta dostupnost više izražena, zato što mi po geostrateškom položaju predstavljamo tzv. južni kraj balkanske rute. Dakle, ne kao država gdje dolazi do krijumčarenja oružja, ali država preko koje prelaze određeni kanali krijumčarenja i samim tim mogućnost da nešto od tog oružja ostane na našoj teritoriji“, dodaje on

Da je šenlučenje itekako dio sadašnjice pokazuje i događaj od nedavno kada je metak pogodio ženu na veselju u Niksiću. Prema riječima Rakočevića danas je toga ipak manje nego što je nekada bilo.

"Ja se sjećam perioda kada je vjenčanje bilo u zgradi ondašnje opštine Titograd i to bi izgledalo kao da se zaratilo, dakle šenlučenje gdje ste morali da zaliježete da vas projektil ne bi pogodio, međutim ipak vremenom to se značajno smanjilo“, kaže Rakočević.

Posljednji put izmijenjeno nedjelja, 10 novembar 2019 19:34

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.