Standard.

četvrtak januar 23

(VIDEO) Akcija "Klap": Bivšoj pomoćnici direkora Poreske uprave zadržavanje do 72 sata

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Osam osoba, među kojima je i bivša pomoćnica direktora Poreske uprave, Stanislava Beba Martinović, uhapšeni su zbog krivičnih djela stvaranje krininalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava, saznaje potral Standard.…

2371 hits

četvrtak januar 23

Bjelopoljac u nedjelju plivao za krst, u utorak raznio sebe i djevojku

Pavle Rakonjac (31) aktivirao je bombu u automobilu marke "opel vektra" i ubio sebe i Marinu P. (28), sa kojom je bio u tajnoj vezi, na zabačenom putu između Batajnice…

831 hits

četvrtak januar 23

Ovo su imena osumnjičenih za zlostavljajnje životinje, protiv njih podnesene krivične prijave

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Policija je u Ulcinju podnijela krivičnu prijavu protiv Jusufa Zečevića, Adnana Hodžića, Ardita Dragovića i Hasana Popovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zlostavljanje i mučenje životinja, saznaje portal…

278 hits

četvrtak januar 23

Uhapšen Rožajac: Iz marketa ukrao novac, mobilne telefone, cigarete...

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Ulcinjska policija rasvijetlila je tri teške krađe koje su izvršene na štetu tri pravna lica na području naselja Donji Štoj u Ulcinju.

202 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 07:05

Najaktuelnija zanimanja u zatvoru: Bravar, stolar, kuvar…

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu zatvorenici su prošli obuke za poslove stolara, bravara, pomoćnog kuvara i plasteničke proizvodnje, pišu Dnevne novine.

“U saradnji sa nevladinim organizacijama “Help” i ZOPT-om, realizovana je stručna obuka pet zatvorenika za poslove stolara, četiri za bravara, pet za pomoćnog kuvara i pet plasteničke proizvodnje. Nakon završene obuke, zatvorenicima je uručen sertifikat o stečenom znanju. Zatvorenici su po završenim obukama nastavili da primjenjuju stečena znanja u UIKS-a”, kazali su iz Uprave za Dnevne novine.

Kako su pojasnili iz UIKS-a, zatvorenicima je Zakonom propisana stručna obuka i obrazovanje u toku izdržavanja kazne zatvora.

“Radi sticanja određenih vještina i znanja, zatvoreniku se može omogućiti da stekne osnovno, srednje, stručno i visoko obrazovanje, kao i druge stručne kvalifikacije. Kada su u pitanju obuke zatvorenika i stručno osposobljavanje, za istaći je da je zatvorenicima kroz radno angažovanje na zanatskim poslovima (stolarskoj, mašibravarskoj, rezbarskoj, krojačkoj, automehaničarskoj, limarskoj i bravrskoj radionici) i angažovanje zatvorenika na poslovima poljoprivredne djelatnosti (farmama i rasadniku) omogućeno stručno osposobljavanje”, naveli su iz UIKS-a.

Trenutno najzastupljenija radna angažovanja u UIKS-u su na zanatskim poslovima.

“Raspored i preraspored zatvorenika na radna mjesta vrši Odsjek za tretman, na osnovu potrebe Sektora za rad, procjene Sektora obezbjeđenja, pritom uzimajući u obzir sposobnosti i afinitete zatvorenika za određene poslove u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija”, naveli su iz te ustanove.

Pored lične koristi koju zatvorenik ima kod usvajanja novih znanja i obučenosti za obavljanje određenih poslova, koje mu mogu biti od koristi nakon izdržane kazne zatvora, radno angažovanje je jedan od najbitnijih programa koji se koristi u vaspitno-korektivnim tretmanima i koji ispunjavanja vrijeme zatvoreniku u zatvoru.

“Proizvodi nastali privrednom djelatnošću UIKS-a uglavnom se koriste za sopstvene potrebe, dok se jedan dio plasira i za šire tržište, kao što su jaja za konzum i stolarski proizvod “Crnogorska sofra”, kazali su iz UIKS-a.

Žene koje služe kaznu zatvora uglavnom su angažovane na pomoćno tehničkim poslovima, administrativnim i uslužnim djelatnostima.

“Od zanatskih poslova u sklopu Odjeljenja za žene smještena je krojačka radionica u kojoj se zatvorenice obučavaju za rad na mašinama za šivenje i vrše usluge te vrste za potrebe UIKS-a”, kazali su iz zatvora.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.