Standard.

petak decembar 06

Nova komisija se izjašnjava o Čogurićevom psihičkom stanju

Pred Apelacionim sudom juče je trebalo da se nađe Mašan Čogurić, prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici osuđen zbog ubistva braće Danijela i Davorina Ćulafića 15. februara 2014, međutim, ročište…

278 hits

petak decembar 06

Rožajcu pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina

Apelacioni sud potvrdio je presudu od pet godina zatvora Rožajcu Bakiru Matoviću (40) zbog pokušaja ubistva sugrađanina.

118 hits

četvrtak decembar 05

Policija riješila ubistvo Klisića: Smrtonosne hice ispalio Stefan Đukić?

Crnogorska policija rasvjetlila je ubistvo Baranina Jovana Klisića, saznaje portal Standard. Kako saznajemo, kao izvršilac ubistva označen je Stefan Đukić, a u pripremi likvidacije Klisića su mu, kako sumnja policija,…

2871 hits

četvrtak decembar 05

Saobraćajna nezgoda u Baru

U Baru, na raskrsnici kod zgrade Opštine, jutros se dogodila saobraćajna nezgoda.

444 hits

četvrtak decembar 05

Saobraćajna nezgoda u Baru

Objavljeno u: Hronika

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 07:05

Najaktuelnija zanimanja u zatvoru: Bravar, stolar, kuvar…

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u prethodnom periodu zatvorenici su prošli obuke za poslove stolara, bravara, pomoćnog kuvara i plasteničke proizvodnje, pišu Dnevne novine.

“U saradnji sa nevladinim organizacijama “Help” i ZOPT-om, realizovana je stručna obuka pet zatvorenika za poslove stolara, četiri za bravara, pet za pomoćnog kuvara i pet plasteničke proizvodnje. Nakon završene obuke, zatvorenicima je uručen sertifikat o stečenom znanju. Zatvorenici su po završenim obukama nastavili da primjenjuju stečena znanja u UIKS-a”, kazali su iz Uprave za Dnevne novine.

Kako su pojasnili iz UIKS-a, zatvorenicima je Zakonom propisana stručna obuka i obrazovanje u toku izdržavanja kazne zatvora.

“Radi sticanja određenih vještina i znanja, zatvoreniku se može omogućiti da stekne osnovno, srednje, stručno i visoko obrazovanje, kao i druge stručne kvalifikacije. Kada su u pitanju obuke zatvorenika i stručno osposobljavanje, za istaći je da je zatvorenicima kroz radno angažovanje na zanatskim poslovima (stolarskoj, mašibravarskoj, rezbarskoj, krojačkoj, automehaničarskoj, limarskoj i bravrskoj radionici) i angažovanje zatvorenika na poslovima poljoprivredne djelatnosti (farmama i rasadniku) omogućeno stručno osposobljavanje”, naveli su iz UIKS-a.

Trenutno najzastupljenija radna angažovanja u UIKS-u su na zanatskim poslovima.

“Raspored i preraspored zatvorenika na radna mjesta vrši Odsjek za tretman, na osnovu potrebe Sektora za rad, procjene Sektora obezbjeđenja, pritom uzimajući u obzir sposobnosti i afinitete zatvorenika za određene poslove u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija”, naveli su iz te ustanove.

Pored lične koristi koju zatvorenik ima kod usvajanja novih znanja i obučenosti za obavljanje određenih poslova, koje mu mogu biti od koristi nakon izdržane kazne zatvora, radno angažovanje je jedan od najbitnijih programa koji se koristi u vaspitno-korektivnim tretmanima i koji ispunjavanja vrijeme zatvoreniku u zatvoru.

“Proizvodi nastali privrednom djelatnošću UIKS-a uglavnom se koriste za sopstvene potrebe, dok se jedan dio plasira i za šire tržište, kao što su jaja za konzum i stolarski proizvod “Crnogorska sofra”, kazali su iz UIKS-a.

Žene koje služe kaznu zatvora uglavnom su angažovane na pomoćno tehničkim poslovima, administrativnim i uslužnim djelatnostima.

“Od zanatskih poslova u sklopu Odjeljenja za žene smještena je krojačka radionica u kojoj se zatvorenice obučavaju za rad na mašinama za šivenje i vrše usluge te vrste za potrebe UIKS-a”, kazali su iz zatvora.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.