Standard.

srijeda januar 29

Kako je izgledao život Stamatovića i Dedovića u Atini: Nisu nosili oružje, selili se jednom sedmično

Interesovanje grčkih medija za ubistvo dvojice pripadnika "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stefana Stamatovića prije dvije sedmice u Atini, i dalje ne jenjava. Elektronski i štampani mediji u velikoj mjeri…

38 hits

srijeda januar 29

Nastavljeno suđenje za pranje novca: Nikolić će se izjasniti nakon što se upozna sa spisima predmeta

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje lideru Pokreta za Promjene Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i još devetoro optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, uoči parlamentarnih…

51 hits

srijeda januar 29

Udes na magistralnom putu Kolašin - Podgorica, povrijeđene dvije osobe

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Na magistralnom putu Kolašin – Podgorica jutros je oko devet sati došlo do saobraćajne nezgode u kojoj su povrijeđene dvije osobe, saopšteno je portalu Standard iz OKC-a.

190 hits

srijeda januar 29

Policajac iz Budve: Ko bude srbovao proći će ko "ovaj"; Policija: Formirali smo predmet protiv Denisa Bećirovića

Na društvenim mrežama pojavila se pripiska policajca iz Budve Denisa Bećirovića koji je napisao da u Crnoj Gori nema srbovanja, jer će svako ko srbuje proći kao "ovaj", aludirajući da…

964 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 07:07

Viši sud još nije napisao oduku o optužnici protiv troje advokata

Prije skoro dva mjeseca održano je ročište za kontrolu optužnice protiv advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode Marije Radulović, a još nije poznato šta je vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odlučilo o istoj. Iz tog suda ranije nam je saopšteno da je odluka donijeta u zakonskom roku. Ipak, odluka još nije dostavljena strankama, tako da one nijesu upoznate šta je odlučeno u predmetu protiv troje advokata po optužnici koju zastupa specijalna tužiteljka Stojanka Radović. U izjavi za Dnevne novine branilac Rodića, advokat Branislav Lutovac, kazao je da u zakonu nema sankcije za takvo nešto.

“Naše je da čekamo i da budemo strpljivi, kazao je Lutovac, navodeći da svakog dana očekuje odluku o pomenutoj optužnici.

Podsjetimo, kako su DN ranije pisale, iz Višeg suda u Podgorici saopšteno je 27. novembra da je odluka o optužnici donijeta, te da rok nije prekoračen, iz razloga što je odluka donesena u zakonskom 15-odnevnom roku, a taj rok ne obuhvata i pisanu izradu.

Specijalno državno tužilaštvo tereti troje advokata za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare. Na kontrolnom ročištu održanom 18. novembra prošle godine, tužiteljka Radović navela je da je optužnica zasnovana na dokazima prikupljenim tokom istrage. S druge strane, odbrana i optuženi su tražili obustavu postupka, tvrdeći da ne postoji ni osnov sumnje, a kamoli dokazi za potvrđivanje optužnice. Tom prilikom advokat Lutovac kazao je da je “optužnica pravna konstrukcija koja je sročena da predstavlja presudu”. On je istakao i da je kancelarija Rodića pretresana nezakonito.

“Iz obrazloženja naredbe o sprovođenju istrage vidi se da je tužilac izdao naredbu o pretresanju prostorija zbog prikupljanja dokaza za djelo koje se sumnja. U zaključku tužioca za izdavanje naredbe piše da postoji osnov sumnje da su članovi kriminalne organizacije”, istakao je Lutovac, koji je dodao da je SDT 29. juna 2017. podnijelo sudu zahtjev za pretresanje elektronskih uređaja i to telefona, računara i laptopova.

“U tom zahtjevu nijesu bili sadržani osnovni elementi osnov sumnje za krivično djelo. Uprkos tome, sudija za istrage donosi naredbu za pretresanje. Na taj način, tužiteljici je omogućeno da dobije dokumentaciju koja nema veze sa poslovnom dokumentacijom A2A, naveo je Lutovac.

Podsjetimo, prema navodima istrage, Rodić i njegove kolege su pomenuta djela počinili na način što su čelnicima italijanske kompanije A2A obećavali povlašćen položaj u istragama pokrenutim protiv te kompanije, a zauzvrat su tražili novac. Naime, advokati su se prvobitno teretili za podstrekavanje na davanje mita, odnosno da su imali namjeru da sa 600.000 eura podmite glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi ovaj obustavio istragu protiv kompanije A2A. Tokom istrage SDT je djelo prekvalifikovalo, čime je advokatima stavljeno na teret da su pokušali da prevare čelnike pomenute italijanske kompanije. Podsjetimo, postupak protiv Rodića i njegovih kolega pokrenut je nakon što je Specijalno tužilaštvo došlo u posjed audio snimka na kojem je zabilježen razgovor, kada je advokat navodno ponudio predstavnicima italijanske firme “pomoć” kako bi bio obustavljen krivični postupak protiv njih.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.