Standard.

srijeda januar 22

Dedović i Stamatović promijenili lični opis i koristili lažne pasoše

Plaćene ubice locirale su i likvidirale visokokotirane članove škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43) prateći njihove supruge koje su sa djecom stigle u Grčku 25. decembra, pišu…

87 hits

srijeda januar 22

Zakazano suđenje Šundiću, osumnjičenom za silovanje supruge

Podgoričanin Vasilije Šundić (24) naći će se pred sudskim vijećem podgoričkog Višeg suda 3. februara, kada mu je zakazano suđenje po optužnici da je silovao svoju suprugu. Suđenje će biti zatvoreno za…

45 hits

srijeda januar 22

Tužilac za ubistvo Đurića tražio kazne ne manje od 13 godina

Presudu Dejanu Pavićeviću i Milošu Trbu, optuženima za pomaganje u uništavanju dokaza nakon ubistva Dalibora Đurića u ZIKS-u 22. septembra 2016. godine, objaviće 13. februara sudija Višeg suda u Podgorici Dragoje…

102 hits

utorak januar 21

Uhapšeni naoružani Srbi, pa pušteni: Ubistva škaljara u Atini povezana sa drugim sukobom koji se dogodio ranije isitog dana?

Grčka policija istražuje da li incident koji se dogodio u nedjelju u Atini, kada su uhapšena tri naoružana Srbina, ima veze sa likvidacijom Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, pripadnika škaljarskog…

602 hits

 
 
 
 
četvrtak, 16 januar 2020 07:39

Viši sud odbio žalbu: Komisija uzalud provjeravala plagijat Lakićević Đuranović

Viši sud u Podgorici odbacio je žalbu osnovnog državnog tužioca u Podgorici i potvrdio odluku Osnovnog suda u krivičnom postupku koji se vodi protiv suspendovane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović da izvještaj komisije ovog fakulteta ne može biti dio dokazne građe, prenosi Dan.

Sudija Osnovnog suda Nada Rabrenović je na suđenju u decembru prihvatila zahtjev odbrane da se iz spisa predmeta izdvoji izvještaj komisije Pravnog fakulteta koju je imenovao Senat, a koja je utvrdila ranije da je profesorica plagirala naučni rad.

Sudija je tada pojasnila da se radi o dokazu na kom se ne može zasnivati sudska odluka, jer je Zakonom o akademskom integritetu, koji je stupio na snagu 27. marta prošle godine, propisano da Etički komitet odlučuje po predmetu kršenja akdemskog integriteta za građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van naše države, a ne komisija.

 

Viši sud je razmotrio cjelokupne spise predmeta, ispitao pobijano rješenje, ocijenio navode izjavljene žalbe. Žalba nije osnovana. Pobijano rješenje je donijeto na zakonit način, a prilikom donošenja istog nije počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, o čemu ovaj sud vodi računa po službenoj dužnosti, što znači da nije počinjena niti bitna povreda na koju se ukazuje žalbom”, istaknuto je u rješenju suda.

Prvostepeni sud je, kako navode, za svoju odluku dao dovoljne i valjane razloge.

Prvostepeni sud pravilno zaključuje da je komisija Pravnog fakulteta nenadležna za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata okrivljene profesorice. Profesorica je objavila rad u decembru 2018. godine, a Zakon o akademskom integritetu, kojim je uređeno osnivanje Etičkog komiteta, stupio je na snagu 27. marta prošle godine, te je potpuno zakonit i ispravan zaključak prvostepenog suda da komisija nije bila nadležna za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata. Ovu činjenicu mogao je utvrditi samo Etički komitet”, navodi se u rješenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.