Standard.

petak januar 17

Nikola Peraš uhapšen zbog slanja prijetećih poruka Adrijanu Vuksanoviću

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Kotoranin Nikola Peraš (23) uhapšen je nakon što je juče preko društvenih mreža uputio prijetnje Predsjedniku Hrvatske građanske inicijative i poslaniku Adrijanu Vuksanoviću.

431 hits

petak januar 17

Podignuta još jedna optužnica protiv Duška Kneževića

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je još jednu optužnicu protiv odbjeglog biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića u slučaje e-comerc, saopštila je za portal Standard portparolka Višeg suda u Podgorici…

115 hits

petak januar 17

Maloljetnik uhapšen zbog napada na taksistu

Objavljeno u: Hronika

by Lejla

Policija je u Podgorici rasvijetlila krivično djelo razbojništvo izvršeno na štetu Z.I. (52), vozača jednog taksi udruženja iz Podgorice.

159 hits

četvrtak januar 16

Tomić za Standard: UIKS do kraja marta dobija SMART ometače; Posebna pažnja usmjerena na bezbjednosno interesantne osobe

Do kraja marta biće završena instalacija i ugradnja opreme Smart ometača mobilnih telefona za potrebe onemogućavanja nedozvoljene komunikacije zatvorenika koji su smješteni u Kazneno-popravnom domu Podogirca, najavio je direktor Uprave…

318 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 547
subota, 06 januar 2018 08:45

Stojanović: Nerasvijetljena ubistva u fokusu istražnih timova

Nerasvijetljena ubistva u fokusu istražnih timova Policijske aktivnosti u prethodnom periodu dovele su do razbijanja i slabljenja djelovanja kriminalnih grupa, tako da je njih sada znatno manje nego prethodnih godina, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavko Stojanović.

 

On je poručio da je to samo dio aktivnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i najavio još intenzivniji i jači odgovor države na mafijaške obračune.

"Iako je protekla godina bila izazov za policijske službenike u radu i djelovanju, bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna. Policijski službenici su u jednoj kompleksnoj atmosferi uspjeli da održe stabilni bezbjednosni ambijent i da postignu dobre rezultate po svim linijama rada. Iako je bilo događaja koji su izazvali uznemirenje građana, među kojima su i ubistva, policija je u saradnji sa tužilaštvom preduzela sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se ova krivična djela rasvijetlila, a planirana teška krivična djela osujetila. Takođe, spriječen je i jedan broj planiranih likvidacija. Sve ove aktivnosti uticale su na smanjenje obima kriminaliteta u 2017. godini u odnosu na godinu ranije", rekao je Stojanović za Pobjedu.

On je istakao da policija u kontinuitetu analizira stanje na planu otkrivanja, sprečavanja i suzbijanja kriminaliteta, a posebno u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala koji ima obilježja međunarodnog karaktera.

"Upravo u tu svrhu je i formiran Operativni štab „Boka“ čije se aktivnosti usmjeravaju na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela koja su počinili članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna i njima bliska lica. Budući da organizovani kriminal ima međunarodni karakter, značajna je i međunarodna policijska saradnja sa policijama drugih država koja je veoma kvalitetna i koja je u 2017. godini, kao i ranije, doprinijela rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela. Naravno, ne mogu govoriti o detaljima operativnih saznanja policije, jer je prikupljanje i vještačenje materijalnih dokaza u toku. U pretresima i kontrolama policijskih službenika od početka oktobra, u 18 akcija na više od 270 lokacija, pronađena je i oduzeta velika količina oružja, municije, eksplozivnih sredstava i skupocjenih vozila, kao i sredstva komunikacije i dokumentacija koji će biti predmet provjere policije i tužilaštva, a u vezi sa krivičnim djelima koja su već počinjena ili su shodno indicijama bila planirana", navodi Stojanović.

On je kazao da su otpočeli i sa postupkom provjere zakonitosti sticanja imovine u vlasništvu organinizovane kriminalne grupe i njima bliskih osoba.

"Policijske aktivnosti u prethodnom periodu dovele su do razbijanja i oslabljenja djelovanja kriminalnih grupa, tako da je sada broj organizovanih kriminalnih grupa znatno manji u odnosu na prethodne godine. Osim represije, policijske aktivnosti su usmjerene na prevenciju, odnosno sprečavanje vršenja teških krivičnih djela, u čemu smo postigli mjerljive rezultate. U namjeri da suzbijemo organizovani kriminal nećemo odustati, već je ovo samo početak policijskih aktivnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje će u narednom periodu biti još intenzivnije i jače", navodi on.

Stojanović ističe da se zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima koje je Uprava policije u saradnji sa Tužilaštvom preduzela u prethodnom periodu, u 2017. godini bilježi smanjenje broja krivičnih djela protiv života i tijela u odnosu na 2016. godinu.

"Dokazivanje teških krivičnih djela, naročito ubistava izvršenih kao posljedica djelovanja OKG, je proces za koji je potreban izvjestan period. Materijalizovanje saznanja o mogućim izvršiocima teških ubistava, do kojih policija obično dolazi veoma brzo, je kompleksan i dugotrajan posao. Nijedno ubistvo koje je ostalo nerasvijetljeno se ne zaboravlja i policijski službenici u kontinuitetu rade na njihovom rješavanju. Da uspijevamo u tim nastojanjima dokazuje i činjenica da su u 2017. godini rasvijetljena i ubistva koja su se dogodila 2016. i 2015. godine. Bitno je istaći i da je broj ubistava u 2017. godini manji u odnosu na 2016. godinu, kao i da je broj rasvijetljenih ovih krivičnih djela veći u odnosu na godinu ranije", rekao je Stojanović.

Službenici Uprave policije, kako dodaje,  predanim radom i postignutim rezultatima dokazuju da policija ima kapaciteta kako u rješavanju ubistava tako i u sprečavanju određenog broja planiranja likvidacija.

"U 2017. godini policija je, što na osnovu sopstvenih operativnih saznanja, a što zahvaljujući saradnji sa građanima, u više navrata uspjela da otkrije i oduzme sredstva koja su, shodno saznanjima, bila namijenjena vršenju teških krivičnih djela među kojima su i ubistva. Zahvalni smo građanima na saradnji i činimo sve što je u našoj moći i nadležnosti da tu saradnju osnažimo. Građani u svojim lokalnim zajednicama znaju što predstavlja probleme u sredinama u kojima žive, a pravovremena informacija o potencijalnim ili izvršenim deliktima za policiju znači mnogo. Iako smo uspjeli da spriječimo jedan broj likvidacija, nažalost, nigdje u svijetu pa ni kod nas se ubistva uglavnom ne mogu spriječiti. Svakako da će posebna pažnja i dalje biti usmjerena na prevenciju i sprečavanje vršenja ovih krivičnih djela, ali prioritet ostaje i rasvjetljavanje ubistava koja su počinjena u prethodnom periodu, a koja su do ovog momenta nerasvijetljena. U rješavanju jednog broja ubistava ima pomaka, a policija će, u saradnji sa tužilaštvom, nastaviti da predano radi na zaokruživanju ovih predmeta a time i na procesuiranju odgovornih za njihovo izvršenje", rekao je Stojanović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.