Standard.

nedjelja avgust 12

Srpski istoričar: Crna Gora bolnija od Kosova

Želja Albanaca da proglase „Kosovsku pravoslavnu crkvu“ je mnogo manji greh prema SPC od takvog crnogorskog pokušaja, kaže srpski istoričar Predrag Marković.

157 hits

ponedjeljak avgust 13

Znak za početak hajke na Crnu Goru dao Irinej

Crna Gora nije odgovorna ni za jedan potez koji je u pogrešnoj i destruktivnoj politici Srbija povlačila posljednjih 30 godina. Svaki pokušaj iz Srbije da se Crnoj Gori nameće stav,…

118 hits

ponedjeljak avgust 13

Mirko Đačić biće na čelu Pljevalja i naredne četiri godine

Glasovima skupštinske većine na današnjoj drugoj redovnoj sjednici SO Pljevlja, odlučeno je da Mirko Đačić i u narednom četvorogodišnjem mandatu bude predsjednik Opštine, javlja RTCG.

9 hits

nedjelja avgust 12

Ko je zapravo Trojanski konj Pekinga: Han kritikuje Crnu Goru, a njegova domovina u Kini vidi šansu vijeka

Izjava evropskog komesara Johanesa Hana da bi Peking mogao da pretvori Zapadni Balkan u Trojanskog konja i kao primjer pomenuo gradnju auto-puta u Crnoj Gori zabrinula je mnoge jer se…

105 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 06:43

Dedeić: Mandića i Vuksanovića ne zanimaju prava i status Srba, već pare

Nova srpska demokratija ulazi u saziv Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), što predstavlja radikalan preokret u politici te stranke. Ako imamo u vidu snažno protivljenje NOVE izboru prvog i drugog saziva SNS-a, kao i brojne prozivke u javnosti ali i tužbe, izbor funkcionera te stranke Gorana Kikovića i Bojana Strunjaša u treći saziv SNS-a, blago rečeno predstavlja iznenađenje.

Podsjetimo, 2013. godine, Nova je čak optužila predsjednika SNS-a, Momčila Vuksanovića da je formirao manjinski savjet kao „kukavičije jaje“ Mila Đukanovića i kako bi bio na raspolaganju DPS-u tokom kampanje za lokalne izbore.

Nakon što je Upravni odbor Fonda za manjine početkom 2014. godine privremeno obustavio finansiranje Savjeta, funkcioner Nove Slaven Radunović, je proglasio pobjedu, navodeći da je Nova ,,zatvorila Srpski nacionalni savjet“.

Očigledno je da su se od 2014. godine stvari radikalno promjenile. Lider Srpske liste Dobrilo Dedeić, koji je veoma dobro upućen u dešavanja u srpskoj zajednici u Crnoj Gori, kazao je za Standard, da se u ovoj situaciji ne radi o pravima i status Srba u Crnoj Gori, već da su razlozi materijlne prirode.

nova

Proslava godišnjice Podgoričjke skupštine

"Ovdje se radi o dogovoru između Momčila Vuksanovića i Andrije Mandića sa ciljem pranja para u private svrhe. Bez amina Demokratske partije socijalista i Agencije za nacionalnu bezbjednost nema ni teoretske šanse da se jedno osjetljivo pitanje, kakvo nesporno jeste položaj Srba u Crnoj Gori, da u ruke dvojici etničkih preduzetnika. Usput, njih apsolutno ne zanima ni konstutitivni, niti manjinski startus za Srbe. Oni ih doživljavaju kao politički potrošnu robu, koju koriste od potrebe do potrebe, da bi došli do novca", reako je Dedeić.

On ističe da su i Mandić i Vuksanović u SNS uvedeni od strane DPS-a.

"Mandića je u Savjet ugurala struja DPS-a koju predvodi Duško Marković i koja na sve načine pokušava pred svijetom da predstavi srpsko pitanje riješenim ili u fazi rešavanja. Sa druge strane, Vuksanovićev patron je Daliborka Pejović. Dakle, sve je dogovoreno u trouglu DPS – Nova – neformalne grupe u obavještajnim službama Srbije i Crne Gore", rekao je Dedeić.

Prema njegovim riječim jedino na ovaj način postaje jasno kako je moguće da Slaven Radunović zaboravi tužbe koje je podnio protiv Momčila Vuksanovića.

"Još i danas su svježi stavovi Momčila Vuksanovića da Nova srpska demokratija u prevodu označava ’srpsku ološ’. Sad je sve to zaboravljeno. Sve što su saopštili jedni o drugima unaprijed potpisujem, baš kao što na vrijeme upozoravam da će dio novca morati da daju kao reket onima koji su ih u ime crnogorskih državnih organa i službi ugurali u ovaj projekat. Slijedi čerupanje nakon koga će se kupovati stanovi i regularno ‘’pranje para’’ kroz plaćeničke portale, te udruženja ratnika i vojvoda koji nijesu mirisali ratni barut na pozicijama na kojima se branilo Kosovo ili zapadne srpske zemlje", poručio je Dedeić.

Standard je kontaktirao više funkcionera Nove srpske demokratije, ali niko nije odgovarao na naše pozive.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 14 februar 2018 06:45

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.