Standard.

utorak oktobar 23

Odnosi Crne Gore i Estonije kvalitetni i pojačani partnerstvom u NATO-u

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Estonije u Crnoj Gori Danijela Erika Šaera.

8 hits

utorak oktobar 23

URA: Ne iznenađuje odluka Savjeta RTCG-a, cilj nam je bilo ukazati na propagandu i fašizam

U Građanskom pokretu URA nijesmo iznanađeni odlukom Savjeta RTCG-a da u emisiji „Dvogled“ koja je emitovana 27. septembra nema elemenata govora mržnje prema srpskoj nacionalnoj zajednici i etiketiranja i klevećenja…

9 hits

utorak oktobar 23

Đeljošaj: Može li država da zaustavi pohod SPC?

Albanska alternativa pozvala je institucije da se javno izjasne mogu li riješiti problem i zaustave pohod SPC po djelovima gdje žive Albanci vjekovima.

45 hits

ponedjeljak oktobar 22

Oružane snage Crne Gore i Slovenije ostvaruju saradnju kroz sva tri vida vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić sastao se danas u Ljubljani sa ministrom odbrane Republike Slovenije, Karlom Erjavecom, sa načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorom Alanom Gederom, te članovima skupštinskog tijela zaduženog za domen bezbjednosti i odbrane.

13 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:50

Integracija Zapadnog Balkana će biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva EU

Uz nastavak održavanja dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu evropske integracije, naročito tokom predsjedavanja te države EU, u prvoj polovini 2019, poručeno je sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nađa.

Pejović je zahvalio ambasadoru Nađu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU i izrazio zadovoljstvo bilateralnim prijateljskim odnosima između ove dvije države.

„Iskustvo naših kolega iz Rumunije na njihovom putu ka EU je dragocjeno u procesu reformi na kojim radimo svakodnevno. Očekujemo da će se podrška u ostvarivanju evropske agende naročito unaprijediti i intenzivirati tokom rumunskog predsjedavanja EU“, istakao je Pejović.

On je informisao ambasadora o trenutnom stanju u pregovorima i ukazao na važnu ulogu rumunske Vlade koju će imati u politici proširenja tokom svojeg predsjedavanja.

Nađ je podsjetio da je Rumunija već u ovom trenutku otpočela pripreme za predsjedavanje, kao i to da će integracija Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva, jer je to zajednički interes i regiona i Unije.

On je pozdravio napore Vlade Crne Gore i njenu maksimalnu posvećenost ostvarenju njenog najbitnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, sagovornici su razgovarali o predstavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan, ocijenivši da je kroz ovaj dokument još jednom poslata poruka da zemlje ovog regiona imaju istorijsku priliku i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jasna i nedvosmislena, a da će napredovanje svake države prema članstvu biti ocjenjivano samo u skladu sa individualnim postignućima svake države ponaosob.

Zajednički je ocijenjeno da je tokom prethodnog perioda ostvarena uspješna saradnja, te da su rumunski eksperti, kroz 30 događaja u okviru Tajeks instrumenta, pružili značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama.

Nađ je prenio spremnost rumunske strane za nastavkom tehničke i ekspertske podrške pregovaračkom procesu Crne Gore, posebno u poglavlju 27. Životna sredina.

"U tom kontekstu, sagovornici su razmotrili modalitete saradnje dvije države tokom rumunskog predsjedništva EU u prvoj polovini 2019. Na toj liniji je dogovorena posjeta ministrice evropskih fondova Rumunije Rovane Plum koja će biti prilika za razmjenu iskustva iz korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova EU", navodi se u saopštenju.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.