Standard.

četvrtak februar 22

Šta ako Kneževića prinudno odvedu na robiju? DF razmatra bojkot i proteste, molba Vujanoviću bila bi političko samoubistvo

Demokratski front razmatra bojkot predsjedničkih izbora i organizovanje protesta ukoliko lider DNP-a Milan Knežević bude prinudno odveden na služenje zatvorske kazne od četiri mjeseca, za napad na policajca 17. oktobra…

102 hits

četvrtak februar 22

Pejović: Podnosim ostavku na mjesto ministra, iako nisam prekršio zakon

Aleksandar Andrija Pejović podnio je ostavku na mjesto ministra evropskih poslova u Vladi Crne Gore. Pejović je o toj odluci premijera Duška Markovića obavijestio putem pisma.

61 hits

četvrtak februar 22

Kosovski mediji: Srpska lista će glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom

Poslije velikog međunarodnog pritiska da glasa za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, Srpska lista odlučila da podrži i glasa za usvajanje Zakona o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom, javila…

8 hits

četvrtak februar 22

Kajošaj treći put predsjednik Skupštine Opštine Tuzi

Funkcioner Demokratske unije Albanaca (DUA) Fadilj Kajošaj izabran je ponovo, na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine Opštine Tuzi, za predsjednika lokalnog parlamenta, pišu Dnevne novine.

7 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 13:50

Integracija Zapadnog Balkana će biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva EU

Uz nastavak održavanja dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu evropske integracije, naročito tokom predsjedavanja te države EU, u prvoj polovini 2019, poručeno je sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Ferdinanda Nađa.

Pejović je zahvalio ambasadoru Nađu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU i izrazio zadovoljstvo bilateralnim prijateljskim odnosima između ove dvije države.

„Iskustvo naših kolega iz Rumunije na njihovom putu ka EU je dragocjeno u procesu reformi na kojim radimo svakodnevno. Očekujemo da će se podrška u ostvarivanju evropske agende naročito unaprijediti i intenzivirati tokom rumunskog predsjedavanja EU“, istakao je Pejović.

On je informisao ambasadora o trenutnom stanju u pregovorima i ukazao na važnu ulogu rumunske Vlade koju će imati u politici proširenja tokom svojeg predsjedavanja.

Nađ je podsjetio da je Rumunija već u ovom trenutku otpočela pripreme za predsjedavanje, kao i to da će integracija Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedništva, jer je to zajednički interes i regiona i Unije.

On je pozdravio napore Vlade Crne Gore i njenu maksimalnu posvećenost ostvarenju njenog najbitnijeg spoljnopolitičkog cilja – članstva u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, sagovornici su razgovarali o predstavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan, ocijenivši da je kroz ovaj dokument još jednom poslata poruka da zemlje ovog regiona imaju istorijsku priliku i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jasna i nedvosmislena, a da će napredovanje svake države prema članstvu biti ocjenjivano samo u skladu sa individualnim postignućima svake države ponaosob.

Zajednički je ocijenjeno da je tokom prethodnog perioda ostvarena uspješna saradnja, te da su rumunski eksperti, kroz 30 događaja u okviru Tajeks instrumenta, pružili značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama.

Nađ je prenio spremnost rumunske strane za nastavkom tehničke i ekspertske podrške pregovaračkom procesu Crne Gore, posebno u poglavlju 27. Životna sredina.

"U tom kontekstu, sagovornici su razmotrili modalitete saradnje dvije države tokom rumunskog predsjedništva EU u prvoj polovini 2019. Na toj liniji je dogovorena posjeta ministrice evropskih fondova Rumunije Rovane Plum koja će biti prilika za razmjenu iskustva iz korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova EU", navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.